Kari polévka z červené čočky

23. února 2009 v 15:39 | Pipi |  Polévky a předkrmy


Úplně prvním receptem, který vám na tomto blogu nabízím, je moje oblíbená čočková polévka s kari kořením, která je opravdu jednoduchá na přípravu. Jedinou věcí, kterou si musíte u luštěnin obvykle ohlídat, je čas na namočení předem. Červená čočka naštěstí patří k málo nadýmavým typům, a která se navíc uvaří velmi rychle i bez namáčení.

Postup je také skvělý v tom, že na něj nepotřebujete dělat žádné velké nákupy, vystačíte si se základními surovinami, co máte doma ve spíži, nebo v lednici. To ovšem neznamená, že si ji nemůžete upravovat a doplňovat dle vlastní chuti, naopak! Tento recept můžete pokládat za základní a upravujte si jej do alejuja. Tak třeba indické kari koření můžete vyměnit za jiné, například pikantnější thajskou směs koření, nebo thajskou kari pastu. Polévku můžete obohatit také o zeleninu, jako brambory, květák, nebo mrkev. Zjemnění naopak docílíte přidáním smetany. A pokud je na vás polévka příliš hustá, jednoduše ji nařeďte trochu vody nebo vývaru a povařte.

Dobrou chuť přeje Pipi!





Kari polévka z červené čočky

4 lžíce oleje
1 čajová lžička kari koření (nebo graham masaly)
½ čajové lžičky kmínu, drceného, nebo čerstvě natlučeného
½ čajové lžičky černuchy, neboli černého kmínu (viz poslední fotografie)
1 sušená chilli paprička
1 cibule, najemno nakrájená
2 stroužky česneku, rozmačkané
1 hrnek červené čočky, může být předem namočená
1 ½ litru zeleninového vývaru


Ve středním hrnci si rozehřejte olej a minutu na něm restujte všechno koření včetně chilli papričky. Přidejte cibulku a po chvíli i česnek a pomalu smažte do zlatova.

Přisypte scezenou čočku a chvilku ji nechte opéci spolu s cibulkou a kořením, zalijte horkým vývarem a po přivedení k varu vařte na středním plamenu cca 10 minut. Vyjměte chilli papričku a ponorným mixérem polévku mixujte do konzistence, která vám vyhovuje.

Množství je zhruba pro čtyři osoby.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Davide Davide | E-mail | Web | 16. dubna 2012 v 12:30 | Reagovat

Tady se mi líbí... ;-)

2 Pipi Pipi | Web | 17. dubna 2012 v 9:08 | Reagovat

[1]:Díky Davide!

3 Terka Terka | 2. ledna 2013 v 22:07 | Reagovat

Tato polívka je dokonalá. Opravdu zbožňuji

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 3. ledna 2013 v 10:01 | Reagovat

[3]: Tak to mám velkou radost, děkuji Terko!

5 Amellia Amellia | E-mail | Web | 28. září 2015 v 13:39 | Reagovat

Tuhle polévku mám moc ráda :)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama