Jednoduchá boloňská omáčka

9. června 2009 v 20:46 | Pipi |  Hlavní jídla

Na svůj recept na bezmasou boloňskou omáčku jsem opravdu pyšná. Mnoho masojedů si myslí, že vegetariáni jsou asketičtí lidé, kteří nemají na maso chuť a vyjdou jen se zeleninou a luštěninami. Ale i já chci mít občas na talíři pořádný kus proteinu, ale maso to zrovna být nemusí. Tofu je takový malý rostlinný poklad, který však široké společnosti zůstává skryt. Mnoho lidí okusí tofu poprvé (a bohužel také naposledy) v jeho přírodní, neochucené verzi. Ta je ovšem určena spíš pro další dochucení.

Já sama používám tofu marinované, nebo uzené. Nastrouháním do rajčatové omáčky docílím konzistence přibližující se mletému masu. Nejde samozřejmě výlučně o nahrazení masa, ale spíše o vyrovnání celého pokrmu, tofu to tohoto receptu podle mne sedí. Posuďte sami!





Jednoduchá boloňská omáčka

2 lžíce olivového oleje
½ cibule, najemno nakrájené
3 stroužky česneku, nakrájené na plátky
½ čajové lžičky provensálské koření
1 balení uzeného tofu (200 g)
konzerva krájených rajčat
2 lžíce kvalitního rajčatového protlaku
sůl
čerstvá bazalka
parmazán na posypání

V menším hrnci si rozehřejte olej a na mírném plameni pomalu opékejte cibulku, po pár minutách přidejte plátky česneku a provensálské koření. Mezitím si vidličkou rozmačkejte tofu (případně ho nastrouhejte na hrubém struhadle) a jakmile cibule zesklovatí, přidejte tofu do hrnce a pár minutek restujte, aby se všechny chutě vzájemně promísily.

Vlijte konzervu s rajčaty, přidejte protlak a podlijte asi 400ml vody, nebo zeleninového vývaru. Celou omáčku nechte v nezakrytém hrnci pobublávat redukovat minimálně 15 minut, ale čím déle, tím bude omáčka hustší. Do hotové omáčky přimíchejte natrhanou čerstvou bazalku.

Podávejte s uvařenými těstovinami, ozdobené bazalkou a hoblinami parmazánu.

Množství je pro dva strávníky.


Foto: Pipi
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 reltsek reltsek | Web | 6. ledna 2010 v 18:11 | Reagovat

Ježišmarjá, že já na vís nenarazila dřív. Teď mi ta/ty dvě prošlé tofu spílají ze skládky. Mamka je totiž připravuje se zaleninovou směsí a tu já zrovna moc v oblibě nemám. A tak, když je koupila podruhé, snažila jsem se najít recept, jak je zpracovat jinak. Proč mi toto Google nevyhodil? Jinak s masem nevařím z prostého důvodu. Většinou se mi z jeho krájení, čištění apod. dělá nevolno. Nemluvě o tom, že to s ním ani neumím. *Nebylo v předchozí větě trochu moc zájmen?* Nedávno jsem si pohrávala s myšlenkou, že bych se z průzkumných důvodů stala na měíc vegetariánkou. Po zjištění, že mimo víkendové šunky, popř. kuřecího masa, by se toho nezměnilo tolik, aby to stálo za nějakou oficiálnější zmínku, jsem myšlenku zavrhla.

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 7. ledna 2010 v 10:20 | Reagovat

Nemusíš být oficiální vegetariánkou, už to, že maso jíš  pouze občas je dobré jak pro Tebe, Tvé zdraví i životní prostředí /nehledě na zvířata.. :-) /. Vegetariánství není žádná nálepka, spíš postoj. Já sama občas kupuji a připravuji maso pro kočku a přítele a potýkám se se stejným problémem - dělá se mi při jeho krájení a vaření nevolno. Myslela jsem, že jsem v tom sama, je hezké vědět, že je na tom někdo podobně :-)

3 Reltsek Reltsek | Web | 16. ledna 2010 v 13:34 | Reagovat

Mňam. Bez bazalky, takže skvělé, kdyby bylo s ní, asi by dopadlo hodnocení hůř =)

4 Pavel Pavel | 4. února 2010 v 19:10 | Reagovat

Zaplať pánbů, že jsem masožrout

5 Martina Martina | Web | 12. prosince 2011 v 12:52 | Reagovat

Delikátní! Miluju uzené tofu a ode dneška ho mám ještě raději! Právě to do sebe soukám a vážně si chrochtám. Celý tento blog je skvostný, takže za jeho objevení děkuji :))

6 Pipi Pipi | Web | 12. prosince 2011 v 20:15 | Reagovat

[5]: Martino, děkuji moc za krásný komentář! Díky takovým mám chuť ve svém "díle" nepolevovat!

A tato omáčka je opravdu jednoduše dobrá, vařím ji doma v podstatě pořád a dokonce pan domácí ji vaří, když má sám hlad nebo potřebuje nakrmit rodinu... :-)

Takže ještě jednou díky!

7 Katka Katka | 5. prosince 2012 v 13:14 | Reagovat

No Pipi, louskám louskám a Ty tu skrýváš takovouhle dobrotu, takovýhle poklad! Mňam, to musí být skvělé, určitě to do Vánoc vyzkouším v rámci adventního prostšího, lehčího stravování :-). Jednou, dvakrát za rok si dám v restauraci boloňské špagety, domů mleté maso nekupuji vůbec. Ale tohle je parádní náhražka a třeba vezmu tofu na milost... mé první seznámení bylo právě posledním, jak píšeš :-).

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. prosince 2012 v 14:41 | Reagovat

[7]: Jé, to jsem ráda, že tě moje bolognese zaujala, je to totiž naše rodinná best of the best! :-)

Za tofu se přimlouvám, vím, že masožrouti si do tohoto sojového sýru rádi "kopnou", ale je to škoda, tofu je opravdu vegetariánské maso! Sója je nekorunovanou královnou luštěnin, protože obsahem bílkovin se masu vyrovná. Proto si myslím zaslouží spíše úctu, než posměch.

Tuhle omáčku ti vřele doporučuji, vařím jí celoročně, když nevím coby a rozmačkané tofu tam opravdu příjemně imituje jinak těžké a nepříliš kvalitní mleté maso. Doufám, že bude chutnat!

9 Radek Radek | 22. dubna 2014 v 12:18 | Reagovat

Boloňské mi chutnají http://spagety-testoviny.blog.cz/1312/bolonske-spagety

10 Anetka Anetka | E-mail | Web | 17. října 2016 v 13:17 | Reagovat

Jelikož mám malé dítě,tak jsem často omáčky pasírovala. Pořídila jsem si však tyčový mixér Braun a mám to hotové za pár minut, ušetří práci v kuchyni a navíc si pochutná celá rodina http://tycovy-mixer.cz/

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama