Bábovka Savoy

21. září 2009 v 20:36 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Tuhle bábovku rozhodně nepeču každý týden. Dokonce ani jednou za měsíc. Interval počítám spíš za rok - recept vyžaduje nákup poměrně velkého množství surovin, což nemám ráda. Když už se ale do toho pustím, upeču bábovky hned dvě. Zatím jsem nenašla nikoho, komu by bábovka Savoy nechutnala.



Aby ne, podívejte se na použité ingredience - je to samé máslo, žloutky, smetana, čokoláda... Dietní zákusek to sice není, ale jsem toho názoru, že je lepší si občas vychutnat poctivý domácí moučník z kvalitních (nejlépe bio) surovin, než se každý den ládovat průmyslově zpracovanou, či "light" verzí. Předpis jsem našla kdysi v časopise Apetit a vám předkládám svoji, dovoluji si říct, zdravější verzi. Možná se divíte, proč je bábovka tak tmavá. Použila jsem totiž místo cukru panelu (sušená třtinová šťáva) a navíc celozrnnou mouku, takže výsledný moučník je takový hezky opálený... :-)


Většinou se pustím do pečení, když chci udělat někomu blízkému radost, třeba na narozeniny, nebo svátek. Minulý víkend mi můj bratr pomohl vyřešit ucpaný kuchyňský odpad. Byla jsem z neodtékajícího dřezu opravdu zoufalá a proto jsem mu za jeho heroický výkon slíbila sladkou odměnu. A myslím, že odměna je v tomto případě výraz trefný, protože když všechno poctivě nakoupíte, dáte si s přípravou práci (obvykle mi to zabere víc jak hodinu!), výsledek za to opravdu stojí. Pochybuji, že vám z ní kousek zbude, ale kdyby náhodou ano, můžete přebytek zamrazit a užít si bábovky třeba na příští neděli k obědu!



Bábovka Savoy

4 vejce, žloutky a bílky zvlášť
200g másla + trochu na vymazání formy
180g panely (sušené třtinové šťávy)
150ml mléka
200ml smetany ke šlehání
200g špaldové mouky, jemně mleté + trochu na vysypání formy
50g rýžové mouky
1,5 prášku do pečiva bez fosfátů
70g kvalitní tmavé čokolády na vaření, pokrájené na kousky
hrst vlašských ořechů


Bábovkovou formu vytřete pečlivě máslem a vysypte moukou. Ve větší míse utřete máslo s polovinou cukru. Za stálého míchání elektrickým šlehačem přidávejte žloutky, pak snižte rychlost a přilijte mléko a smetanu. Krátce prošlehejte. Poté ke směsi přisypte mouky prosáté s kypřícím práškem a zlehka promíchejte.

Dejte mezitím předehřát troubu na 175 °C.

V jiné misce vyšlehejte dotuha bílky se zbytkem cukru. Opatrně smíchejte s těstem.

Do formy na bábovku vlijte zhruba polovinu těsta, posypte ho čokoládou a ořechy a navršte zbylé těsto. Pečte hodinu a deset minut.


Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Beruška Beruška | E-mail | Web | 12. ledna 2010 v 22:02 | Reagovat

To je něco! Samé dobré věci. Ta musí být úžasná. Mám novou formu na bábovku, tak už vím, jaká bude její premiéra :-)

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 13. ledna 2010 v 10:22 | Reagovat

Děkuju, dej vědět, jak ti chutnala! :-)

3 Manee Manee | E-mail | Web | 26. března 2012 v 14:38 | Reagovat

No jasně souhlas

4 sdobros sdobros | 2. června 2013 v 20:34 | Reagovat

Dělala jsem ji včera, pro tetu k narozeninám a moc všem chutnala.. Těším se až vyzkouším všechny Vaše sladké recepty :)

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. června 2013 v 23:14 | Reagovat

[4]: Děkuju! Bábovka Savoy je nejlepší, jakou jsem kdy jedla. Ale důvod její lahodnosti je jednoduchý - spočívá na velkém množství živočišného tuku - 5 vajec, skoro celá kostka másla a ještě šlehačka! Je to tedy i celkem luxusní záležitost, ale zase spolehlivě chutná všem! :-)

6 Mima Mima | 1. května 2015 v 22:48 | Reagovat

Má tam tedy být 4 nebo 5 vajec? :)

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 20. června 2015 v 21:03 | Reagovat

[6]: Nevím, jak odpovědět, ale možná zkuste použít zdravý selský rozum a přijdete na to.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama