Brokolicové rizoto z trouby

20. října 2009 v 13:47 | Pipi |  Hlavní jídla

Rizoto je má celoživotní láska, ale teprve po objevení rýže arborio se náš vztah výrazně posunul. S touto rýží si mohu hrát na expertku, protože její lepivá konzistence hravě vytvoří ten pravý základ na italské rizoto! Jediné, čeho se při přípravě musíte vyvarovat, je propláchnutí před vařením. To by byl konec veškeré mazlavosti! Arborio kupuji v drogerii DM, seženete ji i ve specializovaných italských lahůdkách, případně v dobře zásobených supermarketech. Rizoto můžete samozřejmě vařit i klasickou metodou v hrnci, tedy osmažením rýže na cibulce a postupným přiléváním vývaru. Pečení v troubě však vyhovuje hlavně líným povahám... :-)











Brokolicové rizoto z trouby

1 brokolice
špetka soli
1 kostka bio zeleninového bujonu
500g kulatozrnné rýže (arborio)
1 lžíce másla
strouhaný parmazán

Rozehřejte troubu na 180 stupňů. Brokolici omyjte, rozeberte na růžičky a tuhý stonek pokrájejte na menší kousky. Do hrnce s litrem a půl vroucí osolené vody vhoďte zeleninový bujon a přidejte brokolici. Já nejdřív 2 minuty vařím stonek a poté přihodím růžičky, které povařím ještě další asi 4 minuty. Cílem je, aby zelenina byla měkká na skus, ale přesto stále držela tvar. Poté slijte vývar do jiné nádoby (později ho pužijete k přípravě rizota) a scezenou brokolici propláchněte hodně studenou vodou - zastaví se tak var a zelenina zůstane křehká.

Nyní se pusťte do samotné rýže - vsypte ji do zapékací mísy či pekáčku velikosti zhruba 20x30cm s vyšším okrajem, zalijte ji vývarem z brokolice, přidejte máslo a důkladně promíchejte. Nádobu pak překryjte alobalem, špičkou nože alobal na několika místech lehce propíchejte a pečte zhruba třicet minut, nebo dokud se tekutina nevstřebá. Když je rýže uvařená, vypněte troubu, bohatě rýži zasypte parmazánem a opatrně přimíchejte uvařenou brokolici. Pekáček pak vložte ještě na 5 minut do stále horké trouby, aby se směs prohřála. Podávejte s hoblinami parmazánu.

Množství je pro čtyři strávníky.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama