Kaštanový dort aneb poslední den v roce

31. prosince 2009 v 19:24 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Ačkoliv Silvestr nemám ráda, uznávám, že poslední den v roce si zaslouží důstojné rozloučení. A pro tuto příležitost jsem upekla kaštanový dort. Recept jsem našla v časopise ze třicátých let recept vám po drobných upravách níže nabízím.


V původnímu receptu se vyžadují uvařené kaštany, ty jsem zaboha nemohla sehnat, tak jsem je nahradila kaštanovým pyré z Country Lifu. Ušetřila jsem tím čas na loupání a vaření kaštanů a také jsem nemusela používat tolik cukru, jelikož pyré už cukr obsahuje. Nic vám nebrání v tom, použít kaštany čerstvé, počítejte potom ale s větším množstvím cukru.

Dortový korpus by se měl péct na dvě poloviny, doporučuji tuto radu dodržet. Vím, o čem mluvím, sama jsem si snažila situaci zjednodušit tím, že jsem pekla dort v jedné formě (více než hodinu!), ale výsledkem byla z vrchu vysušená a uvnitř mírně nedopečená hmota. Proto radím, pečte každou polovinu zvlášť...

Pro ty, co zajímá ono použité kaštanové pyré, zde je obrázek z internetového obchodu Bio-country.cz. Stojí 132Kč.


Další možností jsou uvařené a vakuované kaštany, stojí 120Kč a dají se opět koupit na internetu či v prodejnách Country Life. Výhodou je, že vydrží dlouho, takže se nemusíte bát, když je nevyužijete hned.


Kaštanový dort

na dort:
50g změklého másla
100g třinového cukru
100ml mléka
4 vejce
2 tabulky mléčné čokolády, rozpuštěné ve vodní lázni
250g kaštanového pyré
70g neloupaných mandlí, jemně umletých
50g špaldové mouky

na náplň:
150g kaštanového pyré
140g jemně mletých vlašských ořechů
100ml medu
2 lžíce rumu

na polevu:
2 tabulky čokolády, můžete přidat i ledové kaštany
trochu másla dle potřeby


Ve větší míse utřete máslo se čtyřmi žloutky, cukrem, kaštanovým pyré, mlékem a schladlou čokoládou. Pak přimíchejte prosátou mouku, mandle a sníh ze čtyř bílků. Těsto rozlijte do dvou forem o průměru 22cm a pečte při 160 stupních zhruba 30 minut. Můžete provést test se špejlí.

Po vychladnutí potřete jednu polovinu dortu nádivkou, kterou si připravíte smícháním a třením výše uvedených ingrediencí. Pokud by vám přišla konzistence náplně příliš hutná, přidejte více tekutiny. Přiklopte druhou dortovou plackou a polijte polevou, kterou jste si připravili rozpuštěním čokolád ve vodní lázni.


Foto: Pipi, Bio-country.cz
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 9. ledna 2010 v 14:46 | Reagovat

Mňam, to vypadá úžasně chutně! To musím vyzkoušet. Akorát nevím, kde seženu kaštany nebo kaštanové pyré, bydlím na malém městě a sortiment je tu mírně řečeno nedostatkový...:-(

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 9. ledna 2010 v 16:41 | Reagovat

Madlo, kaštany jsem viděla prodávat v Bille, v biopotravinách a také u vietnamců (ti mají všechno :-). Nebo pak jedině přes internetový obchod. Ale chápu tvou situaci, sama jsem pro pyré jela přes půl Prahy do obchodu, kde vím, že ho mají vždy...

3 Terezka Terezka | Web | 23. září 2011 v 10:56 | Reagovat

Madlo a Pipi, mají teď mražené pyré v Lidlu

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama