Celozrnné rizoto se sušenými houbami

27. ledna 2010 v 10:26 | Pipi |  Hlavní jídla

Dlouho jsem se snažila vymyslet způsob, jak do sebe a své rodiny dobrovolně "nacpat" celozrnou rýži. Z pohledu makrobiotiků se jedná o snad nejzdravější potravinu široko daleko, běžný člověk však konzumuje rýži pouze bílou, zbavenou své slupky a tedy i pro tělo cenných látek. Při vaření hnědé rýže se mi stále nedařilo najít rovnováhu mezi vynaloženým úsilím a výsledných chuťovým požitkem. I když stále vyzdvihuji u jídla jeho funkci, nemůžu si pomoci, ale chutnat mi přece musí! Nakonec jsem vymyslela pokrm, který muhu uvařit jen z toho, co skladuji ve spíži.


Tam totiž pokaždé najdu kromě samotné rýže i sušené houby, cibuli, olej, kmín a pár hoblinek parmazánu. Dlouhé stání u plotny a postupné dolévání vývaru obcházím tím, že na většinu času nechám rýži zapéct v troubě. Výsledkem je jednoduché obilninové jídlo, pokrevně příbuzné s vánočním kroupovým kubou.


Celozrnné rizoto s houbami

4 lžíce oleje, nebo másla
1 menší cibule, na jemno nakrájená
lžička drceného kmínu
2 hrnky celozrnné kulatozrnné rýže
hrst sušených hub, předem namočených
hrst vlašských ořechů, na hrubo nasekaných
1 litr zeleninového vývaru
sůl
parmazán na posypání


Rozehřejte si troubu na 170 stupňů. V silnostěnném kastrolu rozehřejte olej a dejte pomalu smažit cibulku. Když začně cibule sklovatět, přidejte kmín, rýži a chvíli opékejte. Houby slijte (tekutinu dejte stranou), nakrájejte na kousky a spolu s ořechy přidejte do pánve. Přilijte tekutinu z hub a naběračku zeleninového vývaru a za občasného míchání nechte rýži pomalu vstřebat tekutinu. Poté vypněte sporák a rýži přendejte do zapékací mísy, kterou jste si předem nahřáli v troubě. Zalijtete ji zbytkem vývaru a zakryjte alobalem. Dejte zapéct do trouby na 30 minut, nebo až se tekutina vstřebá. Dosolte dle chuti. Množství je pro 4 osoby.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. ledna 2010 v 12:36 | Reagovat

Další velmi povedené risotto :-). Risotta dělám moc ráda s hráškem, žampiony, i s hlívou atd. Pokaždé trošičku jiné, ale vždy vynikající. Chtěla jsem se zeptat, kde kupuješ celozrnnou kulatozrnnou rýži? Tu jsem ještě nikde neviděla. Na risotto kupuji klasickou arborio, ale rýži natural nebo indiánskou mám moc ráda, takže by mě zajímala i tato. Jinak obdivuji Tvé fotografie, jsou krásné :-).

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. ledna 2010 v 15:10 | Reagovat

Moc děkuji :-) Tu celozrnnou rýži na rizoto  jsem kupovala už před delší dobou, ale myslím, že to byl nějaký bioobchůdek. Když ji zase zahlédnu, dám ti vědět.

Ráda bych se v nejbližší době pustila do rizota z pohanky, máš nějaký kuchařský tip, nebo radu, jak ji nejlépe připravovat? Bojím se, že bude bez chuti...

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 27. ledna 2010 v 17:03 | Reagovat

[2]: Risotto z pohanky jsem ještě nedělala. Zkoušela jsem risotto z ječných krupek a bylo vynikající (Postupovala jsem téměř jako s rýží, jen jsem si krupky předtím povařila) Mohla bych Ti snad jen doporučit se mrknout na http://mlsnakocka.blog.cz/0910/pohankove-risotto-aneb-dyne-na-vine. Pavlínčiny stránky jsou velmi inspirativní :-).
PS: zítra se po zkoušce z latiny poohlédnu i po té rýži a uvidím, na co ještě narazím, neboť budu potřebovat si spravit náladu vařením nebo pečením :-))).

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 28. ledna 2010 v 14:46 | Reagovat

Dneska jsem objevila celozrnnou kulatozrnnou rýži v Country Lifu v Jungmannově ulici. A opět jsem vykoupila téměř půlku obchodu :-))).

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 28. ledna 2010 v 21:32 | Reagovat

Tak vidíš, jak sis poradila :-)

Já se v country lifu raději moc nerozhlížím, jinak bych tam nechala třeba osm stovek za nákup a to je hrůza... :-/
Ale ráda tam kupuji (hotové) kuskusové či pohankové burgery a mám pak vyřešenou večeři i pro partnera... :-)

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 29. ledna 2010 v 10:51 | Reagovat

[5]: Na polotovary fakt nejsem, ale postupně mě lámeš :-). Jak se znám, stejně je vyzkouším...

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. ledna 2010 v 14:09 | Reagovat

To je tím, že já proti polotovarům/hotovkám nic nemám, pokud jsou z přírodních, nebo bio surovin a člověk je nejí každý den. Když mi country life udělá bio pohankový burger obložený zeleninou a celozrnnou houskou, co zdravějšího bych si k jídlu  měla dát...?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama