Indické rýžové kari

14. ledna 2010 v 11:04 | Pipi |  Hlavní jídla

Jídla inspirovaná indickou kuchyní jsou mi duševně i chuťově blízká. Indové jsou odborníci na bezmasou kuchyni, umí skvěle upravovat luštěniny a samozřejmě používat koření. Recept, který jsem nedávno vymyslela, je takovou mojí skromnou evropskou poctou této kuchyni. Jako u všech mých receptů platí, že drobné zásahy a úpravy do postupu jsou dovoleny... :-)

A na závěr mi dovolte citovat jedno mé oblíbené indické přísloví : "Hromada rýže jsou ve skutečnosti jednotlivá zrnka vedle sebe."



Indické rýžové kari

3 lžíce oleje
1 sušená chilli paprička
1 cibule, na jemno nakrájená
sůl
2 stroužky česneku, nakrájené na plátky
1 lžíče kari koření (nebo dle chuti)
1/2 lžičky drceného kmínu
1/2 lžičky koriandrových semínek
1/2 lžičky čerňuchy, neboli černého kmínu
50g burských oříšků (nesolených)
4 hrsti rýže basmati
750 ml zeleninového vývaru
1 balení (350g) mražené zeleninové směsi (ideálně asijská směs)
1 balení (200g) kořeněného tofu, nakrájeného na kostky
2 lžíce sójové omáčky


V hlubší pánvičce, nebo ve woku rozehřejte olej, přidejte chilli papričku, cibuli a jemně osolte. Jakmile začne cibule zlátnout, přidejte česnek, oříšky a koření. Po chvilce restování vsypte rýži a další minutu ji opékejte, aby nasákla kořeněným olejem.

Zalijte vývarem, přiveďte k varu a pokud možno přiklopené vařte asi 5 minut, teprve poté přimíchejte zeleninu s pokrájeným tofu a vařte do změknutí zeleniny. Podle potřeby můžete přidat víc tekutiny. Nakonec vmíchejte sójovou omáčku, odstavte z plamene a nechte chvíli prolnout chutě.

Pokrm vychází zhruba na čtyři strávníky.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. ledna 2010 v 12:09 | Reagovat

Kari vypadá perfektně :-). Pro mě, tedy vegetariánku, jak dělané. Rýži mám moc ráda, ať už indiánskou, jasmínovou, basmati nebo kulatozrnnou, kari používám často, o zelenince se nemusím ani zmiňovat :-). Zajímalo by mě, jaké tofu jsi použila. Setkala jsem se s různě ochucenými tofu (s česnekovým, marinovaným, uzeným - mé nejoblíbenější :-), s mořskou řasou, pórkem, zeleninou), ale s kořeněným ne. Prozradíš mi, kde ho kupuješ?

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 14. ledna 2010 v 15:39 | Reagovat

Moc děkuji za komentář. S tofu je to tak :-) když jsem recept vařila poprvé, měla jsem k dispozici pro mne úplnou novinku - tofu lahůdkové. Bylo skrz naskrz plné zeleniny a nějakých oříšků, takže vypadalo velice dekorativně - taková mozaika. Za pár dní jsem si pro něj šla znovu, že se vám s ním musím pochlubit, už ho bohužel neměli, tak jsem zvolila tofu kořeněné. Uzené je skvělé, ale v tomto případě by bylo myslím zbytečně chuťově výrazné.

Pro velký výběr příchutí chodím do různých bioobchůdků, ale znáš to, co jim přijde, to jim přijde :-) Ale vždy je (v Praze) spolehnutí na Biotop ve Školské ulici, tam se mi nestalo, že by něco neměli.

3 Beruška Beruška | E-mail | Web | 14. ledna 2010 v 20:05 | Reagovat

Blíží se víkend, tak jsem začala přemýšlet, co uvařit... a tvé kari je skvělý tip na sobotní oběd. Líbí se mi použití burských oříšků. Zatím jsem je při vaření používala jen na kung-pao a tahle kombinace s kari by mohla být moc dobrá! Děkuji za nápad.

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. ledna 2010 v 21:41 | Reagovat

[2]: Říkala jsem si, že by uzené tofu nebylo ke kari to pravé ořechové. Snad ještě marinované anebo česnekové by šlo.
K bioobchůdkům: často mě navnadí na nějakou potravinu, mně zachutná a pak už ji nemají. Mám třeba oblíbenou značku právě uzeného tofu, a to se mi zatím daří kupovat v Biosomě na Hájích (moc milí prodavači, skvělý výběr a oproti bioobchodu na Pankráci nižší ceny :-). Do Biotopu anebo do County Lifu v Jungmannce si chodím kupovat svačiny do školy (mám to téměř za rohem :-).

5 Pája Pája | Web | 15. ledna 2010 v 19:13 | Reagovat

Jestliže budeme z hromady rýže odebírat zrníčko po zrníčku, za jak dlouho bude z hromady hromádka?

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 15. ledna 2010 v 21:29 | Reagovat

Tak na to bohužel neznám odpověď... :-)

7 Mishman Mishman | 18. června 2010 v 16:45 | Reagovat

3/4 litru vývaru? to myslíš vážně? to bude spíš polévka ne? :-)

8 Pipi Pipi | Web | 19. června 2010 v 18:31 | Reagovat

[7]:
Mishmane, vývar slouží k tomu, aby se v něm uvařila rýže. Pokud máš ale rád rýži "natvrdo", není důvod proč bys nemohl vývar vynechat. Když to tak máš rád... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama