Moje pórková polévka

17. ledna 2010 v 14:44 | Pipi |  Polévky a předkrmy


Způsobů jak uvařit pórkovou polévku je spousta. Není na tom nic složitého a záleží jen na vaší chuti. Někdo ji vaří s bramborem, jiný použivá vývar z kostí, někdo ji mixuje na hladký krém, někdo ne. Já osobně ji připravuji velice jednoduše s respektem k základní surovině - pórku. Je to zelenina jemné chuti, takže s kořením se držím zpátky. Pórek si (podobně jako třeba chřest) dobře rozumí se smetanou, mlékem či máslem. Do polévky zpracovávám i zelenou část pórku (obsahuje dvakrát více prospěšných látek než bílá část), ačkoliv pouze z bílé by byla polévka jemnější. Také ji v závěru nemixuji na úplně hladký krém, ale jen z části, aby v polévce plavaly kousky zeleniny, vytváří to podle mne zajímavou strukturu.


Pórková polévka dle Pipi

1 větší pórek
4 lžíce oleje
1/2 cibule, najemno nakrájené
špetka soli
1/2 lžičky drceného kmínu
lžíce celozrnné mouky
800ml horkého zeleninového vývaru
180ml smetany na vaření


Nejdříve očistěte pórek: odkrojte kořínky a znečistěné listy, podélně rozkrojte na polovinu a dobře properte pod tekoucí vodou. Tím se zbavíte posledních zbytků nečistot mezi listy. Každou polovinu pórku nakrájejte na plátky a odložte stranou.

V hrnci si na mírném ohni rozehřejte olej a dejte smažit cibulku s trochou soli. Jakmile začne cibule sklovatět, přidejte kmín a po chvíli přisypejte pórek. Zvyšte plamen a pórek pár minut opékejte. Poté jej zasypejte moukou a promíchejte. Přilijte vývar a vařte zhruba 8 minut. Do polévky na závěr přimíchejte smetanu a nechte naposledy povařit.

Ponorným mixérem rozmíchejte polévku do požadované konzistence. Podávejte s opečenou houstičkou. Množství vychází na 4 porce.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. ledna 2010 v 15:54 | Reagovat

Veškeré zeleninové krémy jsou u nás na talíři vítány :-). Od Vánoc (dostali jsme mixér) neustále kuchtím nové a nové verze polévek. Hrášková, brokolicová, mrkvovo-čočková, špenátová i pórkovo-cuketová (receptík je na mých stránkách :-).

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. ledna 2010 v 16:44 | Reagovat

Všechny varianty, které jsi uvedla jsou boží, zvláště ta mrkvovo-čočková mi zní mňamózně... vidíš, tu bych měla vyzkoušet! díky za tip :-)

3 Pája Pája | Web | 18. ledna 2010 v 18:19 | Reagovat

Je zvláštní, že pokud mi nabídnete polévku normální zeleninovou a tu, kde je zeleninová rozmixovaná, tak si vždy vyberu rozmixovanou, i když budou chutnat stejně. Jsem na ně zatížená, ale skoro je neděláme. I když poslední brokolicový pokus trochu nalomil odpor vůči mixéru. Z

4 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. ledna 2010 v 22:34 | Reagovat

No, možná je záhodno se podívat pravdě do očí - hodně lidí nemá zkrátka zeleninu v oblibě. Zvláště, když ji vidí na talíři v rozvařeném stavu. Upřímně - kdo z "normálně" vařících rodin umí dobře uvařit zeleninu, myslím, aby byla uvařená tak akorát, neztratila chuť, barvu ani konzistenci a hrála v jídle prim, tedy nebyla pouhou přílohou?

U takovéhoto "krému" se snadno ztratí, že jsme zeleninu trochu převařili, prostě ji rozmixujeme a nikdo nic nepozná...

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama