Fazolky na smetaně

17. února 2010 v 21:43 | Pipi |  Hlavní jídla

Mám takovou podivnou teorii, že lidé v této zemi se dají rozdělit na dvě skupiny - jedna část národa miluje koprovou omáčku a ta druhá ji nenávidí. Já osobně patřím do první skupiny a kopr v kuchyni vítám s otevřenou náručí. Pokud jste můj člověk, tento recept buďto znáte, nebo uvítáte.



Fazolky na smetaně

400 g mražených fazolových lusků
1 lžička sypkého zeleninového bujonu
200 ml mandlové smetany (nebo klasické kravské)
1 lžička celozrnné mouky
hrst čerstvého kopru
sůl
sojová omáčka

Do silnostěnného kastrolu vložte fazolky a podlijte asi půl hrnkem vody. Přidejte špetku soli a sypký bujon a povařte zhruba 8 minut tak, aby fazolky byly měkké, ale držely tvar. Poté přilijte mandlovou smetanu, ve které jste si rozmíchali mouku a ještě pár minutek povařte, aby mouka stihla zahustit omáčku.

Nakonec ještě vmíchejte nasekaný kopr a pokud by omáčka potřebovala ještě dochutit, přidejte lžičku sojové omáčky, která omáčku dosolí, ale nebude v takovém množství chuťově vadit.

Podávejte s vařenými brambory a vejcem. Množství je zhruba pro dvě osoby.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. února 2010 v 21:57 | Reagovat

Jejda, to bude problém, jsem silným zastáncem druhé skupiny, tedy odpůrcem kopru. Fakt ho nesnesu, vadí mi i jeho vůně. Koprovku mám na předním místě nenáviděných jídel. Ale fazolky mám ráda, tedy pokud nejsou v bílé omáčce (zase nenáviděné jídlo ze školních jídelen). Už dlouho jsem je nedělala, tak bych mohla nějaký receptík vymyslet :-).

2 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. února 2010 v 10:11 | Reagovat

Já se zase přiznám, že moc nezapadám mezi tradiční odpůrce školních jídelen. Naopak, spousta jídel mi tam chutnala, včetně svíčkové, koprovky nebo žemlovky. Ani UHO ve mně nezanechalo traumatické vzpomínky, na rozdíl od tlustého masa... :-(

3 Pája Pája | Web | 18. února 2010 v 17:33 | Reagovat

Já patřím do třetí skupiny odpůrců zalených fazolových lusků. Jinak nedávná a lehce současná školní jídelna mi vadila jen v mase, jak píše Pipi. A měla spoustu hitů.

4 Madla Madla | Web | 26. února 2010 v 17:40 | Reagovat

osobně mám koprovku a vše, kde se kopr vyskytuje, moc ráda, ale zase nemám ráda fazolky na smetaně :-) Ale to je možná tím, že jsem je nezkoušela s koprem. Tak je asi brzy vyzkouším, protože recept i foto vypadají velice lákavě.
Jinak k těm školním jídelnám - docela silný vliv na mě zanechaly, ale vzhledem k tomu, že máma dobře vařila, tak se jí povedlo rehabilitovat většinu jídel, které jídelna dovedně zmršila. Takže já nejím vlastně jen játra (a i ty jsem v těhotenství s radostí konzumovala...:-))

5 Jeff Jeff | E-mail | Web | 16. listopadu 2011 v 10:06 | Reagovat

Já chci taky takovej bloooog:D

6 Pipi Pipi | Web | 16. listopadu 2011 v 15:43 | Reagovat

[5]: Díky :-))

7 Magdaléna Magdaléna | Web | 12. srpna 2013 v 18:18 | Reagovat

Tak u tohohle receptu se dost směju. Asi před týdnem koupila mamka fazolky a říká mi: "Udělej mi je na smetaně, nám je dělaj v práci" a já jí říkám, že to jídlo neznám, že ani nevím, jak by to mělo vypadat... No, nicméně jsem se do nich pustila a udělala to podle sebe. Mamka si neuvěřitelně pochutnala a pak se s prázdným talířem zeptala: "Jak si věděla, jak to ochutit?" "Víš, mami... vycházela jsem z tvojí koprovky." :D Tak teď už vím, že příště jdou fazolky i s koprem.
.
Jinak koprovku miluju a proti školním jídelenám nebrojím :) (nic proti poctivým omáčkám, ale školní UHO je prostě bezkonkurenční :D )

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 12. srpna 2013 v 20:38 | Reagovat

[7]: Hurá, další členka "KOPR" týmu! :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama