Zeleninový kuskus z grilovaným sýrem halloumi

6. února 2010 v 8:05 | Pipi |  Hlavní jídla


Toto jídlo obsahuje tři věci, které prostě zbožňuji. Tak zaprvé: miluji sýr Halloumi - je to kyperský sýr ze směsi kozího, ovčího a někdy i kravského mléka. Je slaný a svou konzistencí jako dělaný na grilování! Jedinou nevýhodou je to, že se těžko shání. K dostání je hlavně ve specializovaných řeckých a arabských prodejnách (viz ovčí sýry například v řeckém obchodě Olympia) a stojí kolem sta korun za čtvrt kila. To není málo, ale vzhledem k tomu, že ho používám místo masa pro čtyři osoby, tak to není nijak dramatické. A navíc - tento sýr za to stojí!

Moji další oblíbenou potravinou je kuskus - chutný, zdravý a během chvíle uvařený - co víc si mohu přát? A mojí nejnovější láskou je arabské koření. Myslela jsem, že indickému kari se nic nevyrovná, ale tahle směs má tak podmanivě zemitou chuť, že jsem z ní opravdu paf. Koupila jsem ji ve svém oblíbeném krámku U Salvátora v Náprstkově ulici, ale pro mimopražské se dá zakoupit i přes internet u Antonína.





Zeleninový kuskus s grilovaným sýrem halloumi

3 lžíce oleje
1/2 cibule
špetka soli
1 lžička arabského koření
1 žlutá paprika, nakrájená na kostičky
1 červená paprika, nakrájená na kostičky
1 menší cuketa
2 hrnky celozrnného kuskusu
750ml zeleninového vývaru
1 balení sýra halloumi, nakrájeného na plátky
salát na servírování

Ve velkém hrnci, nebo ideálně ve woku si rozehřejte olej a začněte na něm smažit cibuli se špetkou soli. Jakmile je cibule zlatavá, přisypejte arabské koření a veškerou pokrájenou zeleninu. Na vyšším plamenu restujte dokud není zelenina měkká na skus.

Přisypte kuskus a vše pečlivě promíchejte. Po menších dávkách přilévejte vývar a nechte ho vsakovat do kuskusu. Po pár minutách ochutnejte kuskus a pokud je měkký, odstavte hrnec mimo sporák.

Kuskus se zeleninou nechte ještě pár minut pod poklicí dojít a mezitím si rozehřejte grilovací pánev (můžete přidat kapku oleje) a po obou stranách na něm opékejte sýr, který jste si nakrájeli na cca centimetr tlusté plátky.

Množství vychází na čtyři strávníky.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 8. února 2010 v 8:37 | Reagovat

Koukám, že jsme naladěny na stejné vlně. Kuskus je úžasný :-). Sýr jsem ještě nevyzkoušela, tak se po něm určitě pokouknu. Jedna specializovaná řecká prodejna je nad Biotopem ve Školské. Mám pocit, že U Salvátora nakupoval Ital v minulém díle šafrán. Antonín je kapitola sama pro sebe. Jen kvůli němu stojí zato zajet do Plzně :-).

2 Petra Petra | Web | 4. dubna 2013 v 12:50 | Reagovat

díky za inspiraci

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama