Domácí pečené hranolky s rozmarýnem

15. března 2010 v 20:38 | Pipi |  Hlavní jídla


Už je tomu dlouho, co jsem vás oblažila nějakým svým receptem. Nemá smysl se vymlouvat, zkrátka se mi nedaří vždy zkoordinovat nějaké zajímavé jídlo s denním světlem a vyfocením. A také možná čekám, až přijde jaro a vlije mi do žil novou energii...

V minulém týdnu jsem dostala chuť upravit si brambory jinak než vařené nebo v podobě bramborové kaše. Vybrala jsem si metodu zdlouhavější - pečení v troubě. Měla jsem totiž chuť na šťavnaté hranolky, ale ne ty běžné smažené, ale doma s olejem a bylinkami (a láskou) připravované. A zadařilo se - brambůrky nám tak zachutnaly, že jsem si je ještě v neděli na oběd zopakovala.




Domácí pečené hranolky s rozmarýnem

olivový olej
několik snítek čerstvého rozmarýnu
brambory
sůl

Nejdříve si připravte rozmarýnový olej: omyjte a osušte rozmarýn, otrhejte jehličky a pokrájejte najemno nožem. Takto nasekanou bylinku smíchejte s několika lžícemi olivového oleje a nechte alespoň chvíli louhovat (klidně v lednici přes noc, aby se aroma patřičně rozvinulo).

Oloupejte brambory a nakrájejte na co nejtenčí hranolky. Čím tenčí kousky vytvoříte, tím budou hranolky více křupat. Takto připravené brambory namočte do vody. Můžete je namáčet i hodinu, ale musíte několikrát slít vodu a vyměnit za novou. Namáčení pomůže dosáhnout křupavého efektu.

Brambory nakonec slijte a pečlivě usušte v utěrce. V míse brambory pečlivě promíchejte s rozmarýnovým olejem tak, aby byly všechny brambory obalené a přeneste do pekáče, nebo na plech vyložený pečícím papírem. Posolte a dejte péct do trouby vyhřáté na 200 stupňů. Pečte asi 20 minut, ideálně jednou hranolky zlehka promíchejte a poté dejte pod gril na dalších asi 5 minut až dosáhnete barvy, která vám vyhovuje.

Doporučuji podávat s kvalitní tatarskou omáčkou a hrnkem čerstvého mléka.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 18. března 2010 v 18:11 | Reagovat

Ano, ano tatarská omáčka. Žiju v jejím zajetí a teprve před třemi lety jsem zjistila, že existují lidé, kteří si, fuj ani se mi to nechce psát, dávají k hranolkám kečup. Prý je jich dokonce většina. Ach, ta deziluze.

2 Madla Madla | Web | 19. března 2010 v 18:36 | Reagovat

Jsme na stejné vlně, stejně přirpavované hranolky (jen s česnekovo-feferonkovým olejem) jsem dělal minulý týden, když jsem dostala nepřekonatelnou chuť na hranolky. Ale u mě proím bez tatarky, já si k nim dala pořádnou porci jogurtu s česnekem :-)

3 Pipi Pipi | Web | 23. března 2010 v 23:19 | Reagovat

Jogurt s česnekem zní fajn, ale nepřehluší česnek zbytečně ostatní chuťě?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama