Žloutkové věnečky aneb první jarní pečení

23. března 2010 v 23:09 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo

Myslím, že není nikdo, kdo by se neradoval, že jaro své slovo dodrželo a od prvního jarního dne nás blaží svou přítomností. S novým elánem jsem se pustila nejen do úklidu (respektive do jeho zahájení :-), ale i do nového receptu. A ne jen tak ledajakého. V dubnovém čísle časopisu Apetit je otištěn recept na žloutkové věnečky dle cukrářky Kateřiny Fornůskové. Přestože v cukrárně se takovýmto zákuskům vyhýbám (nejhorší jsou indiánky!), fotografie v časopise vypadaly tak lákavě, že jsem se pustila do jejich přípravy. Člověk by se měl stále učit něco nového a odpalované těsto byla pro mne úroveň, kterou jsem chtěla pokořit. A dnes vám mohu slavnostně sdělit, že je ze mne opět zkušenější kuchařka - umím domácí žloutkové věnečky, hurá!

Ale dost samochvály, celý postup není nijak těžký, spíš zabere více času - já jsem je připravovala celé odpoledne, navíc jsem věnečky zdobila čokoládovou polevou. Originální recept i s podrobným postupem najdete zde. Možná narazíte na to, že nevlastníte cukrářský sáček. Mohu vám poradit, že k dostání je například v domácích potřebách v obchodním domě Kotva (třetí patro), ale dobře poslouží i plastové zdobítko s trochu širším hvězdicovým ústí.


Věnečky z odpalovaného těsta

50g slunečnicového oleje
150ml vody
špetka soli
120g hladké mouky
3 vejce

V silnostěnném hrnci přiveďte k varu vodu s olejem a solí. Přisypte mouku a pečlivě míchejte, až se mouka začne přichytávat ke dnu. Ještě chvilku míchejte - mouka se musí takzvaně spařit. Potom odstavte z plotny a za občasného promíchání nechte chladnout.

Pomocí ručního hnětače zapracujte k mouce vejce - vždy jedno po druhém a pečlivě míchejte, až vám vznikne hladké těsto konzistencí podobné žvýkačce. Těstem naplňte cukrářský sáček, nebo zdobítko s širším ústí a na plech vyložený pečícím papírem kreslete věnečky, či jiné tvary.

Dejte péct do trouby na 180 stupňů zhruba 35 minut a troubu během pečení neotvírejte, aby těsto nespadlo.

Po upečení a vychladnutí každý věneček opatrně rozřízněte napůl a plňte žloutkovým krémem (recept zde), vanilkovým pudinkem či jiným sladkým krémem dle vlastní chuti. Můžete ozdobit rozpuštěnou čokoládovou polevou.

Z uvedeného množství jsem vytvořila 12 věnečků.


Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 6. dubna 2010 v 16:15 | Reagovat

Opravdu krásné, úplně jsem dostala chuť. Odpalované těsto jsem už velice dlouho nedělala, tak že bych zakoupila cukrářský sáček a vrhla se nan něj? Výhoda je, že se dá plnit jak sladkou, tak i slanou náplní.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama