Famózní švestkový koláč z dvacátých let

6. května 2010 v 10:46 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Začalo to celkem nevinně. Na začátku byl zajímavý recept na rychlý švestkový koláč, otištěný ve starém dámském časopise z dvacátých let. Většinu surovin na přípravu koláče jsem navíc měla doma. To rozhodlo, že jsem se pustila do otestování jídla na vlastní kůži. Testování na zvířatech je v moderní společnosti nepřípustné, tudíž mi nic jiného nezbylo...

Očekávala jsem něco jako obyčejný drobenkový koláč, ale z celkem jednoduchého předpisu se nakonec vyklubal nevšední výsledek, podobající se křehkému těstu, který chuťově připomíná vánoční cukroví. V kombinaci se šveskami a ořechovou posypkou se jedná o požitek, který doporučuji vyzkoušet. Nejlépe chutná ještě teplý, čerstvě vytažený z trouby.




Famózní švestkový koláč

180 g špaldové celozrnné mouky
70 g hladké mouky
150 g másla, vychlazeného
80 g tmavého cukru
1 vejce
šťáva a kůra z půlky citronu
hrst švestek, rozpůlených
hrst vlašských ořechů

Obě mouky prosijte do větší mísy, nebo na vál, přisypte cukr a na kostky nakrájené studené máslo. Prsty promíchejte mouku s máslem na jakousi drobenku. Čím déle budete se směsí pracovat, tím více se bude teplem vašich rukou zahřívat a to nedělá křehkému těstu dobře. Přidejte máslo a citron a naposledy promíchejte. Zpracované těsto zabalte do fólie a dejte do chladu odpočinout aspoň na půl hodinky. Potom jej vyndejte z lednice a ještě chladné ihned rozválejte zhruba na půl centimetr, posázejte pokrájenými švestkami a posypejte celými, nebo nahrubo nasekanými ořechy. Pečte na 180 stupňů cca dvacet minut.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 18. května 2010 v 17:54 | Reagovat

Musím říct, že jsem se zpočátku dívala krapet nedůvěřivě, protože na fotce to vypadá trošku jako bramborák se švestaki, sypaný ořechy. Ale už jsem něco podobného kdysi dělala, takže věřím, že je to fantastické. A určitě brzy prubnu. Díky za tip. Snad půjdou místo švestek použít zavařené červené blumy :-)

2 Pipi Pipi | Web | 19. května 2010 v 16:26 | Reagovat

:-) Myslím, že s tím bramborákem jsi to trefila... ha ha Ačkoliv mi těsto dělalo trochu problémy při rozvalování, hned po upečení jsem mu odpustila - je tak křehoučké, že se doslova rozsýpá a to i na jazyku...

3 Lisardo Lisardo | E-mail | Web | 22. listopadu 2011 v 12:07 | Reagovat

hej tak to je libovýýýýý

4 Květoslav Květoslav | E-mail | Web | 6. března 2012 v 2:12 | Reagovat

Souhlasím s tebou....

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama