Rýžový nákyp aneb sladký návrat do dětství

25. června 2010 v 21:48 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Starý, dobrý a poctivý rýžový nákyp s ovocem. V mém případě patří do kategorie nostalgických jídel, kdy už pouze myšlenka na toto jídlo mne navrací do doby minulé, tedy do dětství. Máma mi občas nákyp upekla stejně jako ho její maminka vařila jí. Je to taková rodinná záležitost. A já měla zrovna chuť vrátit se do dětství...

Líbí se mi, že si toto jídlo si na nic nehraje - žádná haute cuisine. Zapečená mléčná rýže, ve které se skvěle zužitkuje jak čerstvé tak i zavařené ovoce, je to tedy ideální celoroční pokrm nejen pro chudé. Bohužel ne u každého má toto jídlo dobrou pověst. Spíše naopak. Seznam odpůrců bude mnohem delší než jejich milovníků. Sladký nákyp je na tom podobně jako koprová omáčka. Lidé jej buď milují, nebo nesnáší. Jsem si jistá, že od vás uslyším cosi o školních jídelnách... :-)

PS: v receptu jsem ještě trochu upravila množství tekutiny tak, aby byl výsledný nákyp byl vláčnější









Rýžový nákyp s ovocem

250 g mléčné, či kulatozrnné rýže (prodává např. DM drogerie)
3/4 litru rýžového či kravského mléka (můžete z poloviny naředit vodou)
špetka soli
špetka mleté vanilky
1 lžíce másla
3 lžíce sirupu z agáve či třtinového cukru dle chuti
2 vejce
asi 300g švestek, rozpůlených
asi 300g meruněk, rozpůlených

Nejdříve si uvařte rýži v mléce se špetkou soli a vanilky, trvá to zhruba 25 minut. Vařte spíše na mírném ohni a pomalu, mléko rádo utíká a rýže má tendenci se přichytávat ke dnu. Po dovaření k rýži ještě přidejte máslo a sladidlo (respektujte vlastní chuť a sladkost použitého ovoce) a promíchejte. Nechte chladnout.

Mezitím si předehřejte troubu na 180 stupňů a máslem vymažte formu na pečení, já používám buď skleněnou zapékací mísu s pokličkou, nebo malou dortovou formu s alobalem navrch. Oddělte žloutky od bílků a z bílků vyšlehejte tuhý sníh. Až bude rýže vychladlá, přimíchejte k ní žloutky a na závěr opatrně sníh z bílků.

Poté můžete začít po třetinách vrstvit rýži a ovoce do zapékací mísy, začíná a končí se rýžovou vrstvou. Já jsem zvolila kombinaci švestek a meruněk, ale záleží samozřejmě na vaší chuti a sezónnosti. Výborné jsou také třešně a broskve. Pečte prvních 35 minut zaklopené, aby se nákyp nevysušoval a zbylých 15 minut pečte odklopené, nebo pod grilem, aby se vytvořila zlatá kůrka.


Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Monika Monika | Web | 28. června 2010 v 8:22 | Reagovat

Rýžový nákyp přímo zbožňuju, ale s podmínkou, žer musí být dobře udělaný, něco tak jak je na fotce, žádná šlichta, pěkně kousek který drží pohromadě, i když popravdě je jedno jak vypadá, když chutná dobře....

2 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 29. června 2010 v 17:18 | Reagovat

Já zas radši mokřejší, se skořicí, hodně másla nebo zakysanky dovnitř. A rýži uvařit se solí, aby měla chuť!
Ten doma byl dsoti jiný než to, co nám dávali v té jídelně, bez chuti a z rozvařené rýže.

3 Madla Madla | Web | 29. června 2010 v 17:53 | Reagovat

Rýžový nákyp sem! Vypadá krásně a až manžel odjede na služebku, určitě něco podobného spáchám. Ve sklepě jsou ještě nějaké kompotované přebykty, takže je aspoň dobře zužitkuju.
takže určitě díky moc za inspiraci.
Jinak ve školních jídelnách mi nákyp fakt nechutnal, bylo to rozblemclé cosi, bez chuti a takřka bez ovoce.
Mňam, už se těším, až ho udělám :-)

4 Pipi Pipi | Web | 29. června 2010 v 19:15 | Reagovat

Jé, děkuji děvčata za pozitivní ohlasy, je vidět, že jste také na sladké...

Já mám u nákypu vždy největší problém nesníst už tu samotnou mléčnou rýži. Sakriš, jak jsem o tom začala psát, dostala jsem na ni chuť... :-)

5 Klára Klára | E-mail | Web | 30. června 2010 v 14:58 | Reagovat

líná vegetariánka :-))) - rozhodně by nedělala takový nákyp :-))). Vypadá výborně. U nás bude dnes taky jeden s jahodami, moc se těším - doma nákypy milují !!

6 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 17. července 2010 v 19:22 | Reagovat

Souhlasím s Vilemínou, másla musím mít mnohem více (pro máslo mám slabost :-D). Rýžový nákyp jsem jako malá nesnášela - rozvařená rýže, neidentifikovatelný tuk místo másla, rozblemclé kompotované švestky atd. Ale dneska už si ho s chutí dám - jemná kulatozrnná rýže, plnotučné mléko, třtinový cukr, máslo a pevné ovoce (třeba nektarinky)... Mňamka. Jen se musím také přiznat, že miluju uvařenou rýži smíchanou s cukrem, máslem a vajíčky (sníh nešlehám - trochu lenost)... To je mana nebeská :-).

7 sdobros sdobros | 11. srpna 2013 v 19:29 | Reagovat

Další super recept! :)

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. srpna 2013 v 23:28 | Reagovat

[7]: Děkuju!

9 ivča ivča | 1. prosince 2015 v 14:30 | Reagovat

dneska jsem upekla a očekávala jsem od dcery (2 roky) obvyklé pohrabání se v jídle a odstrčení talíře.
že si ovšem 2x přidá, by mě ani ve snu nenapadlo :D
takže za nás 1* :)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. prosince 2015 v 15:59 | Reagovat

[9]: Děkuju za milý ohlas, Ivčo! Mám radost zvláště proto, že se jedná o dětského a tedy náročného kritika! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama