Hrátky s lilkem, aneb pocta italské kuchyni

24. července 2010 v 22:04 | Pipi |  Hlavní jídla

Už mě asi trochu znáte, abyste věděli, že preferuji rychlé a jednoduché recepty. Tentokrát jsem se pustila do díla, řekněme časově náročnějšího. Již hrozně dlouho jsem totiž chtěla vyzkoušet recept z Apetitu na Lilek s parmazánem z knihy Klasická italské kuchyně od Marcelly Hazan. Princip jídla spočívá v tom, že místo těstovin se mezi rajčatovou vrstvu vkládají opečené plátky lilku. Přijde mi to naprosto geniální! Italská kuchyně je jednoduše pastvou pro vegetariány... viva la Italia!

Je potřeba také říci, že kromě času spotřebujete na toto jídlo nemálo surovin - kilo lilků, půl kila mozzarelly (a to nemluvím o té pravé buvolí), spoustu oleje na smažení... Ale výsledek je prostě famózní! Na toto jídlo jsem opravdu pyšná a nestyděla bych se jím kohokoliv pohostit!





Lilkové lasagne

1 kg lilků
sůl
1 lžíce olivového oleje
2 konzervy rajčat v konzervě
1 stroužek česneku
rostlinný olej na smažení
hladká mouka na obalení
máslo na vymazání zapékací nádoby
400 g mozzarelly
2 stonky bazalky
parmazán

Nejříve začněte připravovat lilky. Nakrájejte je na asi centimetr tlustá kolečka, osolte z obou stran a dejte je na 30 minut až hodinu odpočinout.

Mezitím si můžete připravit rajčatovou omáčku. V hrnci rozehřejte olivový olej a přijejte pokrájená rajčata z konzervy. Osolte a vařte zhruba půl hodinky, aby se tekutina zredukovala a zahustila.

Vypocená kolečka lilků opláchněte a pečlivě osušte v čisté utěrce. Rozpalte si na pánvi olej na smažení a vkládejte do něj kolečka lilku, která jste si před tím zlehka obalili v mouce (vždy až těsně před vložením do pánve), přebytečnou mouku sklepněte. Kolečka opékejte do červena a nechte okapat na papírové utěrce.

Předehřejte si troubu na 220 stupňů. Do zapékací nádoby (moje měla velikost 22x30cm) vymazané máslem rozložte plátky lilku těsně vedle sebe v jedné vrstvě. Přelijte polovinou rajčat, pokryjte vrstvou mozzarelly, posypte hojně parmazánem a natrhanými lístky bazalky. Opakujte ještě s jednou vrstvou, zakončenou parmazánem. Zapékejte asi 30 minut dozlatova. Vyjměte a před podáváním nechte pár minut stát. Recept vychází zhruba na čtyři méně hladové strávníky.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. července 2010 v 12:33 | Reagovat

Krásný letní pokrm téměř v barvách italské trikolory :-D. Jako vegetariánka lilek zbožňuji, zatím u mě vítězí lilek ala Jean  (podle manžela Dagmar Derré), ale lilkové lasagne vypadají famózně a to množství sýra je téměř smrtící (myšlena jedině pozitivně). Perfektní fotodokumentace ;-).

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 26. července 2010 v 12:34 | Reagovat

oprava myšleno :-)

3 Madla Madla | Web | 26. července 2010 v 13:32 | Reagovat

Nádherné nejen barevně, ale určitě i chuťově. Lilek jsem zatím ještě nezkoušela, ale možná bych zkusila s cuketkami. A chválím opravdu krásné fotky!

4 Pipi Pipi | Web | 26. července 2010 v 19:54 | Reagovat

Dámy děkuji moc za pochvalné komentáře, to člověka hned povzbudí! :-) Musím říct, že komu jsem dala v rodině ochutnat, byl unešen. Nechutnat by mohlo snad jen zarytému odpůrci zeleniny, či snad italské kuchyně. Těším se, že příště mi půjde vaření tohoto jídla mnohem rychleji od ruky, takže to nebude taková zabíračka jako poprvé, kdy člověk všechno váží a kontroluje, zda postupuje správně. Však to znáte... :-)

5 Vilemína Vilemína | E-mail | Web | 27. července 2010 v 12:30 | Reagovat

To určitě, praxe dělá divy...ale přece jen se musí lilky opéct, to nějakou chvíli zabere.
Vypadá to dobře a jistě i dobře chutná, lilky v takové kombinaci nemůžou být nedobré. Když hrátky, tak dělám i jednoduché:
http://vilemina.blog.cz/0904/lilkove-kolacky

6 Pipi Pipi | Web | 28. července 2010 v 20:33 | Reagovat

To jsou moc pěkné a jednoduché koláčky z lilku, díky za tip, Vilemíno!

7 HaF HaF | Web | 28. července 2010 v 20:47 | Reagovat

Knihu Klasickou italskou kuchyni vlastním a je opravdu výborná. Teď jsem podle ní pekla výbornou pizzu. Možno u mě omrknout.
Vzpomínám si i na ten Apetit s tímto receptem. Zde jsou ovšem fotky naprosto úžasné. Věřím,  že všem muselo moc chutnat!

8 Lida Lida | Web | 11. prosince 2015 v 10:24 | Reagovat

Ty lassange vypadají famozně, zkoušela jsem obdobný recept s cuketou a bylo to velmi dobré.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama