Třešňová bublanina se slunečnicovými semínky

10. července 2010 v 20:53 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

S oblibou bloudím na Klářin povedený blog a dopřávám si denní porci inspirace na zajímavá bezmasá jídla. Musím ale říct, že se jedná o jistou formu sebetrýznění - zaprvé se mi z jídel zde prezentovaných sbíhají sliny, což obvykle nezůstane bez následku a za druhé autorčina evidentní nevyčerpatelnost ve mě vzbuzuje pochopitelné pocity blogerské méněcennosti... :-) Ale není nad zdravou konkurenci i inspiraci, takže díky Kláro!

Při čtení soupisu ingrediencí na jahodovou bublaninu jsem si uvědomila, že většinu surovin mám doma a navíc bych tak využila momentální zásobu čerstvých třešní. Rozhoduji se obvykle rychle, takže už za pět minut jsem míchala těsto a rozehřívala troubu. Něco jsem přidala, něco ubrala - například mléko se nenacházelo v mé domácnosti, takže jsem místo něj použila hrnek višňového Lažanského rubínu, tedy ovocné šťávy a také to šlo. Vláčnějšího a šťavnatějšího těsta jsem ovšem dosáhla přidáním kefíru.








Třešňová bublanina se slunečnicovými semínky

1/2 hrnku slunečnicových semínek
4 vejce
1 hrnek třtinového cukru
2 lžíce rumu, či podobného alkoholu
1 hrnek oleje
2,5 hrnku celozrnné špaldové mouky
1 prášek do pečiva
1 hrnek višňové šťávy
třešně

Nejdříve si předehřejte troubu na 200 stupňů. Potom si na suché pánvi opražte slunečnicová semínka, často je míchejte, aby se vám nespálila a poté dejte stranou vychladnout.

Ve větší míse ušlehejte vejce s cukrem, vanilkou, alkoholem a pomalu přilévaným olejem. V jiné menší míse si prosijte mouku s práškem do pečiva a pomalu ji přisypávejte k tekuté části těsta. Na závěr přimíchejte kefír a opražená semínka a vlijte do formy vyložené pečícím papírem.

Těsto rovnoměrně (a dle své chuti) poklaďte ovocem. Dejte péci do vyhřáté trouby na asi 40 minut.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Klára Klára | E-mail | Web | 12. července 2010 v 18:01 | Reagovat

Milá Pipi, díky - potěšení je jednoznačně na mé straně. Mám tvůj blog taky moc ráda nejsem zdaleka tak nevyčerpatelná :-)))), to jen papír snese vše :-)))
Jsem fakt ráda, že je to pro tebe inspirací, několikrát do týdne si říkám, že je to blbost, ale jakési nutkání mi nedá zase nenapsat a pak takové články, jako dnes tvůj mě fakt potěší - krásný den, krásné léto a další super recepty !!!

2 Pipi Pipi | Web | 17. července 2010 v 11:20 | Reagovat

Kláro, jsem na tom podobně. Také si často říkám, proč to vlastně všechno dělám!? Ale myslím, že propagovat zdravou a bezmasou kuchyni má vždycky smysl... :-)

3 Madla Madla | Web | 20. července 2010 v 15:03 | Reagovat

Krásně vypečená a navíc zdravá bublanina, jen tak dál. Jen škoda, že už se v naší domácnosti třešně nevyskytují :-( Hned bych věděla, co s nimi :-)

4 Pipi Pipi | Web | 20. července 2010 v 20:34 | Reagovat

Já jsem, Madlo, loni hrozně zabodovala se švestkami v mrazáku. Zkrátka jsem přebytek švestek /rozpůlených/ zamrazila a pak celou zimu ohromovala se švestkovými koláči a záviny a úplně žasla nad kouzlem mraženého ovoce. Letos jsem se na to vrhla ve velkém a mrazím vše, co mi přijde pod ruku: maliny, třešně, višně, jahody... :-D určitě se tam hodí i jiné ovoce, třeba meruňky, nebo maliny, jestli máš...

5 Pipi Pipi | Web | 20. července 2010 v 20:37 | Reagovat

Já totiž mrazím protože toho přebytečného ovoce nemám hromady, ale hlavně proto, že ještě neumím zavařovat! To se teprve musím naučit... :-)

6 HaF HaF | Web | 20. července 2010 v 22:04 | Reagovat

Taky jsme pekli "bublu" s třešněmi a v nestřeženém okamžiku jsem tam přisýpla celozrnou mouku a přihodila zbytek mletých oříšků a kakaa a jak se olizovali!
Milá Pipi, zavařování se neboj, když zvládáš takovéhle dobrůtky,tak zavařování taky.Ale mražení je taky fajn, jsou recepty, kde se hodí mražené ovoce víc než zavařené!

7 sdobros sdobros | 4. června 2013 v 18:53 | Reagovat

A další dobrota! Jednoduchá,rychlá a BÁJEČNÁ! Pekla jsem ji kolem 14hod a teď už mám prázdný a umytý plech :D

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 5. června 2013 v 1:10 | Reagovat

[7]: Jste úžasná, tímhle tempem budete mít brzy vyzkoušené všechny moje recepty! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama