Zoufalé lívanečky s malinami a medem

21. července 2010 v 13:39 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Asi vás napadá, jak mohou být lívance zoufalé. Jako hodně mých pokrmů vznikly i tyto lívance v surovinové nouzi. Začalo to tím, že jsem si v pátek v bioobchůdku zakoupila bio višňovou marmeládu z Chorvatska a těšila se, že si jimi pomažu své klasické celozrnné palačinky. Mimochodem, říkám jim "předvýplatové", jelikož je vařím nejčastěji v době, kdy peněženka i konto zejí prázdnotou... :-) Jenže tentokrát mě můj špajz zradil - nevydal mi celozrnnou mouku. Ale protože se nezvdávám bez boje, zkusila jsem zbylou hladkou mouku smíchat s jemnými ovesnými vločkami a doufala, že těsto bude držet při sobě a výsledek bude k jídlu. Vločky těsto pořádně zahustily, takže jsem nakonec smažila raději malé lívanečky, respektive placičky. Podle známého pravidla, že štěstí přeje odvážným, se dílo v podstatě podařilo. Ne, že by se jednalo o vrchol kulinárního umění, ale svoji funkci lívance splnily a já jsem mohla díky tomu krásně využít čerstvé maliny ze zahrádky!



Lívance s malinami a medem

180 g hladké mouky
3 vrchovaté lžíce jemných ovesných vloček
špetka soli
2 vejce
400 ml mléka
olej na smažení
hrst malin
1 balení zakysané smetany nebo šlehačky
med na oslazení

Odměřenou hladkou mouku prosijte do mísy, promíchejte s vločkami a solí. Pokud nemáte jemné ovesné vločky, tak ty klasické velké lehce pomelte na mlýnku, či mírně rozmixujte v mixéru.

Oddělte žloutky od bílků. Žloutky smíchejte s mlékem a přimíchejte k mouce. Bílky vyšlehejte dotuha a opatrně vmíchejte na závěr do těsta.

Těsto nechte chvíli odpočinou a nabobtnat, ale ne zase příliš dlouho, má tendenci řídnout. Po odpočinutí těsto ještě jednou metličkou promíchejte a smažte dozlatova na rozpálené pánvi s kapkou oleje.

Zatímco se lívance smaží, vsypte do menší misky maliny, které mírně rozmačkejte, podle toho, jestli chcete v omáčce mít kousky malin, nebo ne. Oslaďte medem a promíchejte se zakysanou smetanou.

Hotové teplé lívance podávejte s malinovou omáčkou a kapkou medu.

Množství je na 12 lívanců.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 uni-sex uni-sex | Web | 21. července 2010 v 13:42 | Reagovat

Ty jsou tak zoufale krásný, že bych se do jednoho hned zakousla!

2 Pipi Pipi | Web | 21. července 2010 v 14:26 | Reagovat

:-D

3 Pája Pája | Web | 21. července 2010 v 15:14 | Reagovat

Všechny lívanečky jsou zoufalé, pokud je jejich tvůrce zoufalý. A to já před necelým půl rokem byla =) Ale ty tvoje vypadají ještě líp než moje "podmáslová" varianta.

4 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 22. července 2010 v 7:32 | Reagovat

Všemi deseti bych brala takovou zoufalou snídani :-D. Vločky často přidávám do receptů, kde vůbec nejsou, třeba do perníku; dá se jimi skvěle zahušťovat apod. S domácími malinami musely být lívanečky božské :-).

5 Pipi Pipi | Web | 22. července 2010 v 18:19 | Reagovat

Musím říct, že ještě teplé s tou smetanovo-malinovou omajdou a medem byly moc dobré, až mě to překvapilo. Druhý den už byly lívance trochu tužší, ale pořád se daly jíst...

6 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 23. července 2010 v 11:43 | Reagovat

Někdy stačí trochu iprovizovat a hned je z toho mňamka :) vypadá to nádherně, hned bych se do nich pustila, už od včerejška mám neuvěřitelnou chuť na lívance či palačinky, takže můžu použít váš recept :)

7 Madla Madla | Web | 24. července 2010 v 13:01 | Reagovat

Krásný recept, hned bych si takové lívance dala. A s tou malinoov-smetanov-medovou omajdou to muselo být přímo božské.
Já nedám dopustit na tento recept: 1 hrnek ovesných vloček (nebo pšeničných, špaldových apod..), 3/4 hrnku celozrnné mouky, 3/4 hrnku pohankové mouky (nebo graham, špaldová), 1/2 l kefíru (nebo podmáslí nebo acidofilního mléka), 1 vejce, 2 lžíce medu (nebo třtinového cukru), 1 lžička prášku do pečiva (bez fosfátů), 1 lžíce kvalitního rostlinného oleje, dobroty na namazání a posypání dle chuti

Postup přípravy: Do větší mísy nasypeme vločky, zalejeme kefírem a necháme tak půl hodinky stát. Do nabobtnalých vloček přisypeme 3/4 hrnku celozrnné mouky, rozklepneme vajíčko a zamícháme. Přidáme další 3/4 hrnku pohankové (grahamové, špaldové) mouky, lžičku prášku do pečiva, 2 lžíce medu a lžíci rostlinného oleje. Řádně promícháme a necháme ležet zhruba čtvrt hodiny. Na rozpálené suché pánvi smažíme lívance. Zdobíme dle chuti a preferencí.

Recept lze použít i na slanou variantu: vynecháme med (nebo cukr) a do litého těsta přidáme najemno nakrájený pórek, mladou cibulku, česnek, sýr, okořeníme bílým pepřem, špetkou chilli a trochu osolíme.

8 Pipi Pipi | Web | 8. srpna 2010 v 14:37 | Reagovat

Madlo, tvůj recept zní skvěle, hlavně jak se dá vařit i naslano! To musí být třeba pro muže poránu báječná a neobvyklá snídaně!

9 Pavla Pavla | Web | 21. ledna 2013 v 20:11 | Reagovat

Hezký blog,a dobrý recept díky :)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. ledna 2013 v 20:19 | Reagovat

[9]: Děkuju, Pavlo.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama