Kořeněný mrkvový dort

24. srpna 2010 v 12:49 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Jak jsem již avizovala v nedávném příspěvku, z farmářského tržiště jsem si v batohu plném čerstvých dobrot přinesla i svazek mrkve. A to zcela záměrně. Chtěla jsem konečně upéct mrkvový dort. Zkombinovala jsem více receptů a zvolila variantu, kde důležitou roli hraje koření, konkrétně nové koření. Netušila jsem, že se tento "jamajský pepř" používá i do sladkých jídel, ale o to víc jsem byla na výsledek zvědavá. Postup je jednoduchý, nečekají vás v něm žádné záludnosti či potíže a výsledkem je zdravý a přesto velmi vláčný zákusek. Někomu budou možná vadit v těstě obsažené rozinky, v takovém případě je lze bez problému vynechat a naopak nahradit ořechy, třeba vlašskými. Koneckonců brzy budou mít sezonu.








Kořeněný mrkvový dort

trocha oleje na vymazání
100g rozinek
50g másla, rozpuštěného
100ml slunečnicového oleje
100g sušené třtinové šťávy (případně tmavého cukru)
300g mrkve, nahrubo nastrouhané
2 velká vejce
180g celozrnné špaldové mouky
2 lžičky prášku do pečiva
špetka soli
1 lžička mletého nového koření

250g tvarohu
1 lžíce citronové šťávy
50ml agávového sirupu
špetka mleté vanilky

Formu o velikosti cca 20 cm vyložte pečícím papírem a po stranách vymažte olejem. V menší misce zalijte rozinky horkou vodou a nechte je bobtnat. Ve velké míse smíchejte máslo, olej, cukr a strouhanou mrkev. Ke směsi potom přidejte vejce, které jste si v menší misce nebo hrníčku našlehali. Do mísy dále prosajte mouku s práškem do pečiva, přidejte sůl a nové koření. Na závěr přimíchejte scezené rozinky, které si můžete ještě nakrájet, pokud nechcete mít v dortu celé kusy. Těsto vlijte do připravené formy a pečte cca hodinu při 170 stupních.

Dort po upečení dejte chladnout a mezitím si připravte tvarohovou náplň. V misce smíchejte tvaroh se šťávou, vanilkou a sirupem, a dobře promíchejte. Vychladlý korpus rozřízněte na polovinu a půlku polevy vetřete mezi korpusy a druhou polovinou potřete povrch dortu.

PS: Pro efektní titulní fotku jsem dort rozřízla na třetiny a použila jsem dvojnásobek náplně. Vzhledem k tomu, že jsou v těstě celé kusy rozinek, není rozříznutí korpusu zrovna nejsnadnější a dort se mi při tom trochu bortil. Vám tedy doporučuji zvolit raději bezpečnější cestu - rozdělení dortu pouze na polovinu.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Radka Radka | Web | 24. srpna 2010 v 12:52 | Reagovat

tak to vyzera zaujimavo :D

2 @-annie:** @-annie:** | Web | 24. srpna 2010 v 12:54 | Reagovat

Mnam

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 24. srpna 2010 v 13:30 | Reagovat

Takže se dílo vyvedlo?! Dort vypadá krásně oranžově :-D. Už jsem takto s mrkví experimentovala, byly to, myslím, mrkvové řezy s tvarohovou náplní. Dosti pokulhávám v používání koření, mám ráda jemné chutě a  vlastně nepoužívám ani pepř. Ale zbožňuji skořici, kterou bych do tohoto dortu určitě dala a zase nové koření bych tradičně vhodila do rajské ;-).

4 Pipi Pipi | Web | 25. srpna 2010 v 0:12 | Reagovat

[3]: Ano, coco, dílo se nakonec podařilo, je to takový, docela bezproblémový receptík... :-)

Klidně zůstaň u své skořice, ta se k tomu hodí moc dobře. Chtěla jsem trochu zaexperimentovat, jinak pepř nepoužívám, je na mě moc dráždivý...

5 HaF HaF | Web | 26. srpna 2010 v 23:34 | Reagovat

Vypadá to velmi zajímavě!Nejvíc mě dostala poslední fotka - ten rozkrojený korpus s rozinkami u mne spustil Pavlovův reflex!!!

6 Pipi Pipi | Web | 27. srpna 2010 v 10:13 | Reagovat

[5]:Díky HaFe! Pavlovův reflex je pro mě samozřejmě velký kompliment... :-)

7 Madla Madla | Web | 31. srpna 2010 v 15:25 | Reagovat

Já si snad budu muset pořídit slintuodolnou klávesnici a nebo přestat navštěvovat tvůj foodblog :-)!
A určitě brzy vyzkouším, protože mrkve mám díky tchyni pořád dosti a už občas nevím, co s ní :-) takže brzy poreferuju, jak se vydařilo.

8 Pipi Pipi | Web | 31. srpna 2010 v 21:49 | Reagovat

[7]: Díky Madlo! :-)) Jsem ráda, že se ti dort líbí, ono, jak už tak vím, sladké vždycky "zabere"... málokdo mu odolá... asi se jedná o nějakou chemickou reakci v mozku, jinak to nevidím... chi chi

9 Barunka Barunka | E-mail | 20. listopadu 2010 v 14:23 | Reagovat

Dort zní naprosto úžasně, každý druhý den poslední měsíc tady nakukuji :-) Za pár dnů ho udělám naší holčičce k prvním narozeninám, vynechám akorát koření....

10 Pipi Pipi | Web | 22. listopadu 2010 v 0:41 | Reagovat

[9]: Díky Barunko za pochvalu, doufám, že dort sklidí úspěch!

11 Barunka Barunka | 3. ledna 2011 v 15:25 | Reagovat

Pipi, Tvůj dort jsem připravila koncem listopadu v rámci oslavy prvních narozenin naší Karolinky (jak jsem avizovala) a sklidil potlesk u celé rodiny. A co je důležitější - Karolinka se po něm mohla utlouci! Pro velký údpěch peču opět :-) Hodně zdraví v nové roce!

12 Pipi Pipi | Web | 3. ledna 2011 v 20:43 | Reagovat

[11]: Jé, tak to mám velkou radost! Díky Barunko! :-)

13 Dee Dee | 25. června 2015 v 11:52 | Reagovat

Pipi opat nesklala, vyborna vec, dakujem !

14 Dee Dee | 25. června 2015 v 11:52 | Reagovat

nesklamala ... som chcela napisat :))

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 25. června 2015 v 13:29 | Reagovat

[13]: A já děkuji za reakci! Jsem ráda, že chutnalo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama