Sýrové alias obláčkové gnocchi

31. srpna 2010 v 21:52 | Pipi |  Hlavní jídla

Vzhledem k neubývající zásobě rajčat a cukín máme téměř denně na talíři rajčatovou omáčku či těstoviny s cuketou. Kdo máte zahrádku, víte o čem mluvím. Naštěstí nepatřím k lidem, kteří se ošklíbají nad zeleninou a když zrovna nějaká roste, tak ji zkrátka jím denně. Rajská jablíčka jsou báječně variabilní zeleninou a přestože k nim nejraději pojím špagety, či těsto na pizzu, tentokrát jsem se vrhla na luxusnější přílohu. Sýrové gnocchi.

Nejedná se o těsto bramborové, ale ricottové. Konzistence je tedy výrazně lehčí, jedná se o takové, řekněme tvarohové nočky. Pro jejich úžasnou lehkost je nazývám obláčkové. Konzistence těsta je mnohem lepivější, ale ta práce navíc se myslím vyplatí. Chuť je jiná, lehčí než u bramborových gnocchů a přesto zasytí. Recept jsem si upravila po svém ze starého Apetitu.



Sýrové gnocci s bylinkami

500g smetanového sýra ricotta
1 vejce
50g lahůdkového droždí, nebo strouhaného parmazánu
120g pohankové mouky (případně hladké pšeničné) + další na vyválení
sůl
hrst bylinek (petrželka, libeček...)
máslo


Do větší mísy dejte ricottu a vejce, přisypte lahůdkové droždí, osolte a nakonec vsypte prosátou pohankovou mouku. Vše důkladně promíchejte. Bylinky nasekejte najemno a vmíchejte je do těsta.

Na pomoučeném válu těsto rozdělte na čtyři díly a každý rozválejte na asi patnácticentimetrový váleček. Pokrájejte na asi třícentimetrové kousky, které lehce zmáčkněte vidličkou tak, aby vzniklo efektní vroubkování.

Mezitím přiveďte k varu velký hrnec s osolenou vodou. Noky házejte po částech do prudce vroucí vody a jakmile vyplavou, jsou hotové. Vyjměte je děrovanou vařečkou na hlubší talíř a přelijte máslem, aby se neslepily.

K nokům se dobře hodí například s rajčatová omáčka.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 1. září 2010 v 14:45 | Reagovat

Ano ano, velmi mi to připomíná krupicové tvarohové knedlíčky, ale v italské verzi...Lákají k ochutnání, někdy zkusím.

2 HaF HaF | Web | 1. září 2010 v 21:44 | Reagovat

Dík za typ, co s rajčaty!. Zatím je dávám do špaget, do salátů.Gnocchi jsem zatím zkoušela klasické - bramborové a s cibulovou marmeládou.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama