Tempeh na cuketě a česneku

11. srpna 2010 v 10:37 | Pipi |  Hlavní jídla

Určitě teď stejně jako já řešíte co podniknout s právě dozrálými cuketami. Jedná se o báječnou zeleninu, které bývá většinou nadbytek. Zvláště, když se vám nepovede ji sklidit včas a vyroste do olbřímých rozměrů. Obvykle platí, že čím větší cuketa, tím méně chuti má. Nejjemnější a nejlahodnější jsou ty nejmenší. Takové se skvěle hodí třeba zasyrova na salát a lá okurkový s jogurtem. Velké cukety se zase dají obalovat v trojobalu a smažit jako řízky. Nebo se nastrouhané přidávají do těst na nákyp či buchtu. Ale to jistě dobře víte.

Já cuketu ráda přidávám do rajčatových omáček na těstoviny, nebo je peču s letní zeleninou a sýrem feta. V tomto receptu jsem cuketě určila spolu s tempehem hlavní roli a uvařila ji tak trochu po asijsku. Sezamové semínko v tomto jídle spíše "dokresluje" atmosféru pokrmu, ale pokud jej doma nemáte, jeho vynechání s chutí jídla nijak nezamíchá.






Tempeh na cuketě a česneku

2 lžíce oleje
1/2 cibule, najemno nakrájené
4 stroužky česneku, nakrajených na plátky
1/2 lžičky kmínu
1 lžička bílého sezamového semínka
1 balení (cca 200g) uzeného tempehu, nakrájeného na kostičky
dvě středně velké cukety, pokrájené
1 lžíce másla
1 lžíce celozrnné mouky
sůl

Na silnostěnné pánvi si rozehřejte olej, dejte pomalu smažit cibulku a když začne sklovatět, přidejte česnek, kmín a sezam. Po chvilce přidejte tempeh a poté i cuketu. Pár minut restujte, aby se směs propojila a cuketa pustila šťávu. Podlijte trochou vody či vývaru a podust dokud není cuketa uvařená. Měla by být měkká, ale ne rozvařená. Trvá to cca deset minut. Na konci zjemněte směs máslem a zapražte moukou, kterou nechte ještě minutku povařit, poté odstavte z plotny. Podávejte s rýží, či asijskými nudlemi. Množství je zhruba pro čtyři strávníky.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 uni-sex uni-sex | Web | 11. srpna 2010 v 10:50 | Reagovat

Tak se přiznám, že doteď jsem nikdy o Tempehu neslyšela a honem si o něm jdu něco vyhledat na google.
Pokrm vypadá lákavě, mňam..

2 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 11. srpna 2010 v 12:25 | Reagovat

Opět ses mi trefila "do chutě". Zrovna dneska páchám k večeři tempeh. Dopoledne jsem si uvařila dlouhozrnnou celozrnnou rýži a večer ji osmahnu s tempehem, česnekem a zeleninou, kterou musím ještě nakoupit :-D a nakonec přiklepnu domácí vajíčko. Rychlá, poměrně lehká a skvělá večeře. Příště zkusím upravit tempeh podle Tvého receptu. Myslím si, že lidé se tempeh většinou ani neznají, a pokud ano, tak se ho bojí. Já ho mám moc ráda jen tak třeba v salátu, přidávám si ho do zeleninové polévky anebo se také hodí místo špeku do halušek (recept Hanky Zemanové).
PS: zkoušela jsem nějak upravovat neochucený tempeh (bílý, jakoby plesnivý :-D).

3 Vilemína Vilemína | 11. srpna 2010 v 18:22 | Reagovat

Na tenmpeh mě nenalákáte, ochutnala jsem.
Ale celé jídlo vyadá hezky.

4 Pipi Pipi | Web | 11. srpna 2010 v 19:47 | Reagovat

Díky za komentáře! Je fakt, že více než tempeh mi chutná tofu, přijde mi chuťově jemnější. Změna je ale podle mne dobrá jak pro tělo, tak pro chuťové buňky.

Coco, jak chutná ten neochucený tempeh? Přiznám se, že by mne překvapilo, kdyby to bylo dobré, ale neměla bych to odsuzovat předem, že? :-)

5 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 12. srpna 2010 v 13:22 | Reagovat

Abych řekla pravdu, neochucený tempeh je něco naprosto odporného. Vůně byla velmi nelibá a chuť štiplavá a jakoby zkažená. Nu, proletěl se rovnou do koše. Vím, že se měl ochutit (tak jako neochucené tofu), ale tohle bylo něco tak odporného, že by to jen tak něco nepřebilo :-D. Raději zůstanu u uzeného nebo marinovaného tempehu ;-).

6 Pipi Pipi | Web | 12. srpna 2010 v 21:59 | Reagovat

No, tak jsem se trefila... :-) Ale to by mě tedy zajímalo, kdo tyto neochucené varianty používá, nebo dokonce jí...?

7 Vanda Vanda | 9. září 2011 v 16:09 | Reagovat

Díky, rovněž jsem pátrala po neokoukaném receptu s tempehem - tohle vypadá zajímavě, tudíž večeře je jasná :)

Jinak tempeh (neuzený) mám ze sojových produktů asi nejraději, zaujalo mě, že někteří to mají naopak ;)

8 Pipi Pipi | Web | 10. září 2011 v 23:16 | Reagovat

[7]: Tak třeba vím, že neochucené tofu se používá do dezertů nasladko (něco jako rostlinný tvaroh). Aby ve slaném receptu dostalo chuť, musí se hodně ochutit a nasát z ostatních surovin, což nebývá snadné. Já preferuji ochucené varianty, ale jsem ráda, že vím, že někomu šmakují i ty neochucené!

Ale neuzený tempeh jsem ještě nechutnala, možná to nebude tak špatné! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama