Dýňový krém s česnekem a kari kořením

23. září 2010 v 17:57 | Pipi |  Polévky a předkrmy

Recept na dýňovou polévku zná určitě každý. Je to ohromně jednoduchý způsob, jak využít tuto krásně oranžovou zeleninu a vychutnat si krémovou polévku s nádechem podzimu. Dýně je vůbec dekorativní druh zeleniny. Vyniká nejen na talíři, ale zdobí i záhon či zahradu. A navíc: za dobrého skladování vydrží až do jara! Polévku vařím jednoduše s úctou k hlavní surovině a pro "odpich" používám u nás doma oblíbenou kombinaci česnek - kari. Sytě oranžová polévka je také příjemnou barevnou změnou po dlouhé (a stále trvající) sezoně cuket...

A jak vaříte dýni vy?



Dýňový krém s česnekem a kari kořením

2 menší dýně hokkaido
4 lžíce slunečnicového oleje + případně další na opékání česneku
1 cibule, nakrájená najemno
špetka soli
4 stroužky česneku, nakrájené na plátky + případně další 2 na ozdobu
1 lžička kari koření
cca 800ml zeleninového vývaru
cca 100ml smetany
lžíce másla
1 lžíce sezamového semínka


Nejdříve si připravte dýni - kartáčkem dobře očistěte slupku dýně, poté ji rozkrojte na čtvrtiny a odstraňte semínka. Zbylou dužinu nakrájejte na menší kostičky.

Ve velkém silnostěnném hrnci si rozehřejte olej a dejte na mírném plameni smažit cibulku se špetkou soli. Jakmile začne sklovatět, přidejte plátky česneku, kari koření a po chvilce i dýni. Mírně zvyšte plamen a vše zhruba 10 minut opékejte. Potom směs zalijte vývarem a vařte do měkka cca dalších 10 minut.

Po uvaření polévku rozmixujte ponorným mixérem a hustotu dolaďte přimícháním smetany. Zjemněte máslem.

Polévku na talířích dozdobte sezamovým semínkem a na oleji lehce opečenými plátky česneku (hlídejte světlou barvu, jelikož při delším smažení česnek hořkne). Množství je pro 4 osoby.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ufa ufa | E-mail | 24. září 2010 v 10:24 | Reagovat

Tuto polévku dělám stejně, akorát dýni neloupu, protože se hokkaido jako jediná dýně loupat nemusí, ale hlavně ji mám ze svojí zahrádky, takže ve šlupce nejsou nějaké nepatřičné látky..:-) a místo mléka dávám smetanu, je to lehce tučnější, ale to mi nevadí, to máme rádi...:-) minulý rok jsem se do těchto dýní prostě zamilovala a dělám z nich spoustu věcí...sušenky, pyré, ... :-)

2 Pipi Pipi | Web | 1. října 2010 v 21:35 | Reagovat

[1]: Je pravda Ufo, že se slupkou bude polévka ještě výživnější. Na něco sladkého z dýně bych se také ráda vrhla, nechám si to projít hlavou a snad bych se mohla s výsledkem tady na blogu pochlubit... :-)

3 Papaja Papaja | Web | 5. října 2010 v 18:53 | Reagovat

Minule byla v bedýnce - byla polévka. Další Hokaido už čeká v lednici - bude pro změnu polévka :D Musíme si ji v tomto období užít! Je úžasná :)
P.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama