Jahelné kuličky s mandlemi a kokosem

13. září 2010 v 22:19 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo

Jáhly mám spojené spíše se skladkými chutěmi. Všichni určitě znáte jahelný nákyp s ovocem, alias jahelník, jahelné lívance a nepečené jahelné kuličky. Poslední zmíněné mám nejraději. A jelikož se nedají koupit na každém rohu (narazím na ně obvykle v prodejnách zdravé výživy či v Góvindě), rozhodla jsem se nečekat a "uvařit" si je doma. Při přípravě jsem zjistila zajímavou věc - když jsem jáhly vařila ve vodě, potřebovala jsem k jejich změknutí více než dvacet minut a i tak se mi směs na kuličky mírně rozpadala. Pokud jsem ale vodu zaměnila za mléko, jáhly byly uvařené a mléko vsáknuté během deseti minut! Konzistence byla navíc jemnější a více pojila. Pokud tedy nemáte proti mléku nějaké výhrady, doporučuji jáhly vařit v něm. Zajímavý pokus mne čeká ještě s rostlinným mlékem. Myslím, že třeba s takovým rýžovým by mohl recept také fungovat.

Experimenty se slanými jahelnými pokrmy mi dosud vyšly spíše naprázdno. Neznáte někdo dobrý recept, jak uvařit jáhly chutně i naslano?




Jahelné kuličky s mandlemi a kokosem

1 hrnek jáhel
2 hrnky mléka (rýžového, mandlového, kravského)
špetka soli
hrst rozinek
hrst mandlí, oloupaných a nahrubo posekaných
1 lžíce strouhaného kokosu + hrst na obalení kuliček
3 lžíce medu či sirupu z agáve

Nejprve začněte vařit jáhly: obvyklý postup je takový, že jáhly třikrát spaříte horkou vodou a dáte se špetkou soli vařit v poměru 1 díl jáhel: 2 dílům mléka. V poslední době se mi však osvědčilo jáhly před vařením pouze propláchnout studenou vodou. Jáhly se v hrnci /bez míchání/ vaří na mírném plameni cca 15 - 20 minut do změknutí a vsáknutí veškeré tekutiny.

Mezitím si dejte do mističky rozinky a zalijte je teplou vodou. Nechte zhruba čtvrt hodinky měknout. Jakmile máte jáhly uvařené a trochu vystydlé, přisypte k nim rozinky, vodu z nich si zatím ponechte stranou. Tři čtvrtiny směsi dejte do mixéru rozmixovat na konzistenci podobnou těstu. Na závěr k celé směsi přisypte kokos a mandle a přimíchejte med. Respektujte při tom vlastní chuť a míru sladivosti!

Vše dohromady promíchejte a vytvářejte kuličky, které vždy dobře stlačce, aby byly co nejkompaktnější. Pokud je směs suchá, můžete přidat trochu vody z rozinek, je-li naopak směs příliš mokrá, přidejte kokos. Pokud by těsto špatně drželo při sobě, můžete do směsi přimíchat trochu rozpuštěného másla. Každou kuličku na závěr obalte v kokosu a dejte do lednice vychladit a ztuhnout.

Množství vychází na cca 20 kuliček.



Další chuťové varianty jahelných kuliček

Do jáhel (nebo jen části) přimíchejte dvě lžíce (ideálně nepraženého) kakaa, dobře promíchejte a hotové kuličky obalujte v kokosu, kakau, nebo mletých vlašských oříšcích. Z jednoho těsta tak získáte různé variace dezertu.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 14. září 2010 v 22:04 | Reagovat

To vypadá výborně...!!!

2 Pipi Pipi | Web | 15. září 2010 v 10:35 | Reagovat

Díky HaFe! :-)

3 Madla Madla | Web | 15. září 2010 v 21:45 | Reagovat

A já už se lekla, že trénuješ vánoční cukroví. Kuličky vypadají moc krásně a až budu mít trošku víc času, určitě se na nynější pracovní stres odměním troškou sladkého šoulání. Mňam, hned bych si pár kuliček dala :-)

4 Papaja Papaja | Web | 18. září 2010 v 9:37 | Reagovat

Chystala jsem se letos na malinové a ostružinové koláčky za účasti právě jáhel. Je to báječná věc. Tu malinovou sezónu jsem ale prošvihla :D ... na dovolené :D
P.

5 Pipi Pipi | Web | 18. září 2010 v 14:14 | Reagovat

[3]: Máš pravdu Madlo, kuličky silně připomínají vánoční kokosové cukroví, ale tohle je řekla bych trochu zdravější verze. Vždycky když je mlsám si připomenu, že jsou to kuličky z jáhel s trochou medu, tedy žádné chemické "rafaelo"... :-)

6 Lenka K, Lenka K, | E-mail | Web | 5. prosince 2013 v 9:50 | Reagovat

Dobrý den, děkuji za recept. Miluji kuličky z Góvindy a hledala jsem recept, jak na ně. Váš náoad s vařením jáhel v mléce se mi líbí. Přidáváte do mléka kardamom? Přijde mi, že právě ten dává kuličkám tu charakteristickou vůni a chuť.
Lenka

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama