Pečená letní zelenina a její variace

9. září 2010 v 22:08 | Pipi |  Hlavní jídla

Stále trpíte nadbytkem cuket? Jestli vaše zahrádka bez ostychu chrlí další a další tykvovité plody, mohl by se vám hodit můj tip na rychlou letní večeři. Stačí si rozpálit troubu na 200 stupňů a do olejem vymazané zapékací mísy jednoduše nakrájejte na kousky vše, co vám přijde pod ruku. Olejem bohatě pokapanou zeleninu zakryjte alobalem a pečte minimálně půl hodinky, mezitím můžete (ale nemusíte) směs jednou promíchat. Zhruba po půl hodině odkryjte alobal a pečte dalších 15 minut bez obalu. Na závěr ještě směs poklaďte na kostičky nakrájeným sýrem či sýry a dejte ještě tak na pět minut pod gril. Podávejte s kuskusem, bulgurem, nebo domácím chlebem.

Osobně nejraději používám tuto osvědčenou partu zelenáčů: cuketa, rajčata, lilek a neoloupané stroužky česneku. Česnek pečením krásně zesládne a pak ho stačí jen na závěr vymáčknout ze slupky a těšit se z jeho krémové konzistence. Rajčátka se zase postarají o "šťávu". Ta se potom vsákne do předem uvařeného kuskusu, který k zelenině na úplný závěr přimíchávám. Lahůdka!

Důležitou úlohu v tomto pokrmu hrají sýry. Na kousky nakrájený sýr feta, nebo natrhané kousky mozzarelly zajistí větší výživnost pokrmu. Nebojte se vyzkoušet jiný chuťový rozměr použitím kozích či ovčích sýrů. Ale nic nezkazíte i obyčejným parmazánem!



/směs před pečením/

/směs po upečení/

/varianta s lilkem a česnekem/

/hotová varianta s paprikami, kuskusem a kozím sýrem/
Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 13. září 2010 v 19:25 | Reagovat

s tím kuskusem bych si dala říct :D mňam :) škoda, že cuketu už nemám, ale určitě to půjde i bez ní, vážně bych si dala :)

2 Pipi Pipi | Web | 13. září 2010 v 21:38 | Reagovat

Děkuju Lůco! :-)

3 toffo toffo | Web | 14. září 2010 v 8:36 | Reagovat

Dělám něco podobného, jen zeleninu nezakrývám, aby se spíše opékala a nepustila šťávu.
Jedlé je to strašně moc :-).

4 N.ik N.ik | E-mail | 20. března 2013 v 8:54 | Reagovat

nám se doma osvědčila kombinace cuketa + paprika /na kostičky/ + cibule /větší proužky/, vymazat zapékací mísu, promíchané rozložit, zalét rozmíchaným vajíčkem s mlékem a kořením podle chuti a zapéct.. my potom přidáváme maso na kostičky, opečené na pánvi, ale určitě by šla i jiná varianta, je to výborný pečený salátek, nejlepší je si po pečení počkat a jíst studený..
opravdu se nám osvědčil, chlapi doma jsou celkově odpůrci čehokoliv "zeleného", já zelenině můžu, i když právě zrovna  cuketu a papriku nemusím, ale tato kombinace podle receptu od známé je u nás kupovidu opravdu oblíbeným letním jídlem :-)

jinak ti musím pochválit blog, právě jsem na něj narazila a postupně pročítám vše zpětně.. ač masožravec (od studia na VŠ spíš polomasožravec), nacházím tady úžasné inspirace na oživení jídelníčku, se kterým si teď docela ráda pohrávám :-)

5 Pipi Pipi | E-mail | Web | 21. března 2013 v 23:51 | Reagovat

[4]: Ahoj Nik, děkuji za milý komentář! Jsem moc ráda, když u mne najde inspiraci i člověk, který maso jinak rád, ale nebojí se na talíř vpustit i něco jiného.

A ten tip se zapečením zeleniny s vejcem zní dobře, nikdá mne to u pečené zeleniny nenapadlo, přitom je to tak prosté a hned je v jídle bílkovina... takže ještě jednou díkes :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama