Expresní kakaový chlebíček od Madly

14. října 2010 v 18:58 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

V srpnu mě na Madlině blogu zaujal recept na cuketové bábovičky a vědíc, že mám téměř všechny suroviny doma (a haldu cuket k tomu), pustila jsem se do díla. Použila jsem formu na srnčí hřbet a upekla jsem úžasně vláčný a na přípravu extrémně jednoduchý kakaový chlebíček. Kdo by tušil, že v těstě jsou nastrouhané cukety! :-) A víte, co je zajímavé? Se svojí stále přetrvávající zásobou cukín mohu tento chlebíček péci i nyní, když už se teploty venku blíží k nule! Ještě se chystám na experiment v podobě záměny cukety za dýni, věřím, že strouhaná dýně by mohla v těstě zastat podobnou zvláčňující roli jako její zelená kolegyně. Skvělé a efektní varianty jsem docílila přidáním ořechů do těsta, zkrátka nemusíte se bát experimentů. Úspěch jsem s chlebíčkem sklidila zvláště u přítele, který si potrpí na "mokré" korpusy. Díky za inspiraci, Madlo!


Kakaový chlebíček

1 hrnek celozrnné mouky, prosáté
1 lžička citronové kůry
1 lžička jedlé sody
1/2 balíčku prášku na pečení
1 lžíce kakaa

1/2 hrnku agávového sirupu
1/2 hrnku oleje
1 vejce
1 hrnek najemno nastrouhané cukety (vymačkejte přebytečnou tekutinu)
1/2 hrnku mléka
hrst rozinek, předem namočených

Rozehřejte si troubu na 180 stupňů. Ve velké míse smíchejte všechny suché přísady, přidejte sirup, olej, vejce, cuketu (z větších cuket odstraňte slupku a část se semínky, z nastrouhané směsi důkladně vymačkejte přebytečnou tekutinu!), mléko a na závěr okapané rozinky. Vlijte do vymazané formy a pečte 40 až 50 minut. Před koncem udělejte test se špejlí.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 14. října 2010 v 20:51 | Reagovat

Madla už mě několikrát inspirovala a nutno říci, že výsledek vždy stál za to :-). Recept na cuketovou buchtu znám a vlastně jej jen obměňuji tak jako ty ;-).

2 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 16. října 2010 v 17:54 | Reagovat

krásně vypadá :) a chutově taky nemusí mít chybu, cukety už bohužel nemám, takže vyzkouším příští rok, nesmím si ho nechat ujít :)

3 HaF HaF | Web | 17. října 2010 v 12:07 | Reagovat

Je skvělé, jak pomocí blogů, putují světem recepty, a jak se navíc během své cesty promněňují a zdokonalují! Navíc receptů na buchty typu - zamíchat a upéct - není nikdy dost!

4 Madla Madla | Web | 18. října 2010 v 15:53 | Reagovat

Jé, tak to jsem moc ráda, že chutnala :-) Tvá varianta je skvělá a jak říkáš, buchta je nesmírně variabilní a dá se s ní i "babicovat" :-D - cuketa se může nahradit strouhanými jablíčky nebo tebou navrhovanou dýní, prostě fantazii se meze nekladou. Jen škoda, že já už cukety nemám, trošku ti závidím tvou zásobu :-(

5 Pipi Pipi | Web | 18. října 2010 v 21:52 | Reagovat

Díky za komentáře, ženy! :-)

6 Vilemína Vilemína | 20. října 2010 v 11:55 | Reagovat

Určitě to jde i s dýní - takových receptů taky je plno, dochucuje se často třtinovým cukrem, karamelem, skořicí. ořechy nechybí - takže podobně jako mrkvové opusy, spíše do perníkova...ani ty nejsou špatné.
:)

7 Martin Martin | E-mail | Web | 24. ledna 2012 v 12:56 | Reagovat

Fajn blog

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama