Moje úplně první domácí kuskusové karbanátky

5. listopadu 2010 v 17:35 | Pipi |  Hlavní jídla

Kolegyně v práci jednou na účet vegetariánů prohlásila, že tito lidé prý nemají rádi a nepotřebují náhražky masa. Pamatuji si, jak mě to zarazilo. Mohu samozřejmě soudit jen podle sebe a zkušeností ostatních spolubojovníků za nepřítomnost masa na talíři, ale domnívám se, že i "vegoš" si občas dá rád něco, řekněme, výživného, plného bílkovin, než jen obilnou kaši a podobné asketické záležitosti. I já mám v jídle ráda zastoupené sojové párky, vejce, robi maso, tempeh, ořechy a jiné bezmasé zdroje bílkovin. A opravdu velmi ráda jím rostlinné burgery. Kdykoliv zavítám do Country lifu, nezapomenu si alespoň jeden kousek vzít s sebou. Nejraději mám kuskusovou či pohankovou variantu těchto karbanátků v housce. Trvalo mi dlouho prolomit psychickou bariéru a uvařit si podobnou věc doma. Předně jsem nemohla najít ten správný recept a také jsem se bála konfrontace svého domácího výrobku s tím od profíků. Recept, který vám nyní představuji, vychází z postupu v kuchařce Romana Uhrina pod hlavičkou právě Country lifu a dovolím si tvrdit, že jím nikoho neurazíte. Snad jen zapřísáhlé masožrouty, ale to už je jiná kapitola...


Princip postupu tkví v uvaření kuskusu téměř na kaši, kterýžto díky obsaženému škrobu krásně lepí i bez přidání vejce. A pak už jen záleží na fantazii a momentální chuti. Já jsem zvolila variantu s uzeným tofu osmaženým na cibulce a vám ji mohu vřele doporučit. Pokud není tofu zrovna váš šálek "soji", můžete si s jídlem pohrát jinak - například přidáním zeleniny získají karbanátky pěknou barevnou mozaiku. Barvu můžete také upravovat přidáním adekvátního koření (kari, či papriky) nebo šťávy z červené řepy - na to se osobně chystám při příštím pokusu a těším se na výslednou červenou barvu. Výsledek by mohl připomínat tatarský biftek, co myslíte? :-))

PS: Martina si v komentářích stěžovala, že karbanátky jsou takové těstovité. Ano, rozvařený kuskus opravdu vytvoří konzistenci podobnou těstu. Znovu jsem recept vyzkoušela s malou obměnou, díky které jsou karboše ještě lepší. Tofu jsem nenastrouhala na struhadle, ale nakrájela na malé kostičky a osmažila na cibulce jako slaninu. To způsobí, že v karbanátku jsou kousky tofu a získají tím příjemnou strukturu. Zvýšila jsem také teplotu pečení ze 180 stupňů na 200, aby se pekly opravdu zprudka a vytvořila se na nich ta příjemná krustička. Pekla jsem je i bez česneku (pro malého) a mohu odpřísáhnout, že i tak jsou vynikající. Prali jsme se o ně... :-)

Inovovanou verzi karbanátků jsem i znovu nafotila, výsledek posuďte sami...





Kuskusové karbanátky s tofu a sezamem

5 hrnků vody
1 lžíce sypkého zeleninového bujonu
1 hrnek celozrnného kuskusu
4 stroužky česneku
2 lžíce slunečnicového oleje + další na smažení
1/2 cibule, najemno nakrájené
1/2 lžičky drceného kmínu
1 balení uzeného tofu, nakrájenéno na malé kostičky
bílý sezam na posypání


V nepřilnavém hrnci přiveďte k varu vodu, vsypte bujon, kuskus a prolisovaný česnek a vařte na mírném plameni 25 minut, až je kuskus kašovité konzistence. Odstavte z plotny, přimíchejte olej a dejte stranou.

Mezitím si zapněte troubu na 200 stupnů.

Na pánvi si rozehřejte olej a dejte smažit cibulku spolu s kmínem. Jakmile začne sklovatět, přisypte kostičky tofu a několik minut restujte, až začne vonět. Takto osmažené tofu poté promíchejte s kuskusem.

Lžící vykrajujte z kuskusu bochánky, které pokládejte na pečící papír a zploštěte do tvaru placiček. Aby se vám lžíce nelepila, můžete ji namáčet ve studené vodě. Povrch každé placičky posypte sezamem. Karbanátky i s papírem přesuňte na již rozpálený plech (budou se tak rovnou péci i zespoda) a pečte asi 20 minut. Množství je zhruba na 15 karbanátků.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. listopadu 2010 v 18:50 | Reagovat

Také mám rada burgery z Country Lifu. Chuťově jsou skvělé, jen jsou takové měkčí, takže člověk se do nich nezakousne jako do klasického karbanátku. A navíc v CL myslí i na ty, co nemají rádi cibuli, za což jim moc děkuju. Karbanátky nevypadají špatně, ale nejsou trochu mdlé? Nemám tam žádnou výraznou složku. Určitě je zkusím, ale pokusím se pohrát trochu s kořením ;-).

2 Pipi Pipi | Web | 5. listopadu 2010 v 20:27 | Reagovat

[1]: Tofu jsem smažila na kmíně, vidíš, zapoměla jsem ho zmínit v ingrediencích. Jinak chuť kuskusu dodá zeleninový vývar a "masovou" chuť zase opečená cibulka s tím uzeným tofu. Nám to tak chutnalo, ale je to jako se solí - každý má tu míru jinde...

3 Madla Madla | Web | 8. listopadu 2010 v 16:32 | Reagovat

Moc hezké :-) také jsem v troubě před časem pekla podobné kuskusové placičky a chutnaly dokonce mému masožravému muži :-) tahle varianta vypadá taky moc dobře :-)

4 Pipi Pipi | Web | 14. listopadu 2010 v 1:45 | Reagovat

[3]: Díky Madlo! :-)

5 martina martina | 3. března 2012 v 20:50 | Reagovat

Tak karbenátky mě bohužel hodně zklamaly.. :/ Chuťově jsou dobré, uzené tofu miluju a kombinace s česnekem a cibulí je skvělá, ale ta konzistence byla poněkud "řidší" a neupeklo se... pořád je to taková hmota připomínající "nedopečené těsto"... škoda. Je s tím celkem i práce. Příště na ně vyrazím někam ven:)

6 Pipi Pipi | Web | 4. března 2012 v 13:09 | Reagovat

[5]: Tak to mě mrzí, Martino. Je pravda, že karbanátky jsou uvnitř takové "těstovité", ale přišlo mi to normální u placiček z rozvařeného kuskusu. Zkusím je při nejbližší příležitosti zase uvařit a podívám se jim na zoubek. Přesto díky za reakci!

7 Honey Honey | 22. dubna 2012 v 15:08 | Reagovat

Karbanátky jsem zkoušela a je to neuvěřitelná dobrota:).. díky za tip

8 Pipi Pipi | Web | 23. dubna 2012 v 13:15 | Reagovat

[7]: Tak to mám radost, díky za reakci, Honey!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama