Oříškové cukroví pro lenochy

23. prosince 2010 v 1:42 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo

Každý má své oblíbené cukroví. U spousty lidí bodují vanilkové rohlíčky a linecké. Zatímco rohlíčky se na mém svátečním stole objevují pravidelně každý rok, linecké byste tam naopak hledali marně. Nejsem jeho zastánkyní, možná mě v dětství odrazovala ona neoblíbená rybízová marmeláda, kterou se toto cukroví slepuje. Když ale potřebuji druh, kterého by bylo hodně a přitom se dalo obměňovat, sáhnu vždy po maminčině starém sešitku a zastavím se u nadpisu "Oříškové cukroví". Vytvořím větší množství těsta a pak už si jen hraji s jeho vzhledem, náplní a zdobením.

Letos jsem vytvořila dvě varianty - strakaté kakaové stromečky (viz obrázek nahoře) a skořicové čtverečky (viz tři varianty dole). Ty druhé jsem poslepovala a různě ozdobila a vytvořila tak opticky několik různých druhů z jednoho těsta. Pokud potřebujete třeba narychlo upéct aspoň jedno univerzální cukroví, tohle je to pravé!





Čtverečky zdobené čokoládovou polevou a sypané kokosem.

Čtverečky slepované zavařeninou a namáčené v čokoládové polevě.

Čtverečky zdobené vlašskými ořechy.

Oříškové cukroví

280g másla
140g celozrnné mouky přesáté
140g hladké mouky přesáté
140g jemného třinového cukru
140g jemně mletých vlašských ořechů
citronová šťáva dle potřeby
1 lžička skořice
1 lžička kakaa


Všechny suroviny až po ořechy smíchejte a rychle z nich vypracujte těsto. Přimíchejte citronovou šťávu dle potřeby, aby vzniklo nepříliš tuhé těsto (celozrnná mouka do sebe část tekutiny absorbuje). Rozdělte těsto na dvě poloviny. Do jedné přimíchejte lžičku skořice a zapracujte do těsta. Do druhého těsta naopak zapracujte lžičku kakaa - vznikne tak mramorovaný vzhled. Zabalte každé těsto do fólie a nechte přes noc odležet.
Druhý den z těst vykrajujte různé tvary a pečte je zhruba 7 minut při 180 stupních. Hotové cukroví můžete libovolně zdobit polevou či slepovat marmeládou.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Papaja Papaja | Web | 23. prosince 2010 v 9:58 | Reagovat

Moc se mi líbí inovace starých receptů. Samozřejmě: i naše rohlíčky jsou ty nejlepší :-D)), ale pokud se v budoucnu k pečení rozhodnu (dostávám skvělé cukroví od mámy, sama dělám jen perníčky), určitě vyzkouším celozrnnou mouku, třtinový cukr tak, jak je to tady v posledních dvou receptech. :-) Zatím je stále dost lidí, kteří si myslí, že by to "nebylo ono", ale já to nejsem :-D
Přeji Ti klidné svátky a měj se krásně :-)
P.

2 Pipi Pipi | Web | 24. prosince 2010 v 0:12 | Reagovat

Děkuji Papajo! Myslela jsem, že celozrnná varianta rohlíčků nemůže zaujmout tak, jako ona nejlepší původní verze s hladkou moukou, ale zatím na ně překvapivě sklízím pochvalu. Přeju Ti také krásné Vánoce! :-)

3 Madla Madla | Web | 30. prosince 2010 v 10:26 | Reagovat

To je opravdu skvělý a chytrý nápad, mít z jednoho těsta vlastně čtyři druhy cukroví :-) Oříšková těsta mám moc ráda (občas tajně užírám syrové těsto :-))a protože mě letos nějak přestalo bavit dělat klasiku, příští Vánoce se vrhnu na nové recepty a ty tvoje z celozrnné mouky a třtinového cukru se mi líbí moc, takže je určitě vyzkouším.

4 Lůc Mác Lůc Mác | Web | 31. prosince 2010 v 0:03 | Reagovat

To se mi velice zamlouvá, příští rok určitě vyzkouším :)...já také peču z celozrnné mouky a třtinového cukru a moc mi to vyhovuje, jen tátovy se to zdá divné, ale jeho už nezměním...

5 Pipi Pipi | Web | 1. ledna 2011 v 1:22 | Reagovat

[3]: Díky Madlo! Vanilkové rohlíčky má každý rád ty svoje, ale oříškovým cukrovím nelze nikoho urazit, chutná opravdu každému a je děsně variabilní, já jakožto lenoška to musím vědět... :-))

6 Pipi Pipi | Web | 1. ledna 2011 v 1:25 | Reagovat

[4]: Ahoj Lůco, díky. S těmi mužskými je potíž, jak něco zavání "zdravím", dávají od toho ruce pryč, jako upír od svěcené vody... :-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama