Pestrobarevné rizoto z trouby a úvaha nad cukrovím

4. prosince 2010 v 15:04 | Pipi |  Texty a postřehy

Recept na rizoto z trouby už jsem na blogu vařila, přesněji řečeno tady. Postup je tak jednoduchý, že ho zvládne i malé dítě. Kuchař začátečník na tomto jídle získá potřebné sebevědomí, jelikož na něm není co zkazit. Stačí zalít rýži silným vývarem, dát péct do trouby a před koncem do ní přimíchat uvařenou zeleninu dle chuti. A dnes jsem vám chtěla ukázat, jaké změny jsem docílila pouhou záměnou zeleniny. Kromě původní brokolice jsem přidala něco z podzimní palety barev - mrkev a červenou papriku - které spolu se zelenými růžičkami brokolice vytvořily barevnou mozaiku, na kterou je přímo radost pohledět. Miluji fígle, jak z jednoho jídla vytvořit vícero pokrmů.

Podobně ráda "fixluji" i na Vánoce, kdy z jednoho základního těsta vytvářím různá cukroví přidáním kakaa, oříšků, alkoholu či polev. Stejně jako loni i letos se chystám minimálně na své dva cukrové bestsellery - vanilkové rohlíčky a naše rodinné ořechové košíčky. Jsou to sice jen dva druhy cukroví, ale jsou zaručeně ty nejlepší! To mi však nebrání v tom, abych si každý rok koupila další a další časopisy s vánočním pečením a pošilhávala po dalších druzích. Hlavně celozrnné a jinak zdravé (ale dobré!) cukroví bych ráda zařadila do svého repertoáru. Každý rok to ale dopadne stejně. Plánů bývá hodně, času málo, takže nakonec ve finále na vánoční stůl stejně servíruji pouze ty "moje" dva druhy cukroví... :-)

A jaké cukroví pečete nejraději vy? Chutnají vám spíše pečené druhy, nebo jako já milujete především ty šťavnaté nepečené (čokoládový salám mňam)?


Foto: Pipi a Flickr
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Klára Klára | E-mail | Web | 7. prosince 2010 v 23:11 | Reagovat

Milá Pipi,mám to podobné. Každý rok předsevzetí, hodně receptů a každý rok to naše oblíbené :-)). Linecké, rohlíčky, ořechy, pracny, ale letos..... letos to určitě vyjde a zkusím něco nového :-))) a fígl s jedním těstem na různý způsob, případně na více způsobů zdobení, byl mi dlouho vlastní, do té doby, než nás bylo doma tolik, že mi vždy sní většinu upečeného dřív, než to stačím vůbec nějak ozdobit :-)), Krásný večer !

2 Pipi Pipi | 8. prosince 2010 v 0:29 | Reagovat

[1]: To jsem ráda, že nejsem jediná, kdo obvykle nesplní své plány ohledně cukroví, ale klasika je prostě nejlepší, že? :-)

3 Madla Madla | Web | 10. prosince 2010 v 11:52 | Reagovat

Přesně tak, není nad klasiku. I když mě se letos na klasika rozrostla na šílených 11 druhů - viz http://madlinakuchyne.blog.cz/1012/recept-na-domaci-nutellu-a-reportaz-z-vanocniho-peceni
A to bych chtěla ještě vyrobit nějaké své oblíbené lanýžky, protože bez těch prostě nejsou žádné Vánoce :-)

4 Pipi Pipi | Web | 10. prosince 2010 v 15:20 | Reagovat

[3]: Madlo, uvědomuješ si, že některé z nás mohou mít z tebe mindrák, že ano? Na druhou stranu jsi mě vyhecovala konečně udělat první těsta na cukroví, takže díky... :-))

5 Madla Madla | Web | 15. prosince 2010 v 20:31 | Reagovat

Pipi, já už se polepším :-) Tedy polepšila se za mě nemoc, která si na mě zasedla a rozhodla se, že ze mě udělá nemluvící mátohu, takže nejspíš kašlu i na lanýžky a budu ráda, když se do Vánoc aspoň trochu zmátořím ... :-(
Těším se na sladkou reportáž z letošního prvního vánočního těsta, určitě to bude bomba!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama