Celozrnné vanilkové rohlíčky - obzvláště vydařené

21. prosince 2010 v 16:00 | Pipi |  Cukroví, zákusky a drobné pečivo
vanilkove rohlicky

Recept na zaručeně nejlepší vanilkové rohlíčky má každý z nás doma. Je to podobné jako s bramborovým salátem či domácí svíčkovou omáčkou. To, na co jsme doma zvyklí nám chutná prostě nejlépe. U rohlíčků se lidé ještě dělí na "mandlové" a "vlašské" typy. Já se řadím k vlašanům a rohlíčky peču právě s těmito ořechy. Za prvé je máme domácí a byl by tedy nesmysl je do cukroví nevyužít a za druhé mi oproti jemným mandlovým přijdou takové chuťově výraznější.

A proč se vám svěřuji s předpisem na rohlíčky, když vím, že máte jistě upečené ty "svoje"? Letos jsem totiž konečně vystoupila ze svého stínu a vyzkoušela nový recept s celozrnnou moukou. Výsledné cukroví není sice tak jemné jako to obsahující pouze hladkou mouku, ale zase je o něco zdravější a přitom stále dobré. Jako každý experimet se ovšem neobešel bez drobné oběti v podobě jednoho spáleného plechu s hodně "kakaovými" rohlíčky... :-)



Celozrnné vanilkové rohlíčky

160g celozrnné špaldové mouky, přesáté
160g hladké mouky, přesáté
100g jemného třtinového cukru nebo agávového sirupu
100g jemně mletých vlašských ořechů
na špičku nože mleté vanilky
200g másla
citronová šťáva dle potřeby
moučkový a vanilkový cukr, nebo sušený Sladovit na obalení

Z obou druhů mouky, cukru, ořechů, vanilky a vychlazeného másla rychle vypracujte těsto. Postupně do něj přilévejte citronovou šťávu (můžete ji naředit vodou) tak, aby vzniklo spíše řidší těsto - celozrnná mouka do sebe totiž část tekutiny nasákne. Hotové těsto zabalte do fólie a dejte přes noc odležet. Poté z něj vyválejte rohlíčky a pečte dozlatova cca 8 minut při 180 stupních. Po mírném vychladnutí obalujte rohlíčky ve vanilkovém cukru.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 22. prosince 2010 v 14:40 | Reagovat

zaujala mě ta citronová š´táva, to je opravdu zajímavá inovace. Letos se mi nějak omrzela klasika, prostě jak ji člověk peče pořád, tak už to není ono, takže příští rok určitě vyzkouším tyhle zajímavé vaniláčky s citrónovou šťávou.

2 Pipi Pipi | Web | 24. prosince 2010 v 0:14 | Reagovat

Díky Madlo :-)

3 aliziaa aliziaa | 28. ledna 2012 v 20:58 | Reagovat

Dělala jsem letos na Vánoce a moc moc dobré! Díky za recept!

4 Pipi Pipi | Web | 29. ledna 2012 v 0:09 | Reagovat

[3]: Tak to mám velkou radost, díky Alizio!

5 Alizia Alizia | E-mail | Web | 29. listopadu 2013 v 16:01 | Reagovat

Ahoj Pipi,

zařadila jsem tyto skvělé rohlíčky do svého příspěvku o tipech na zdravé vánoční cukroví ;-)

http://www.mamou-stylove.cz/2013/11/29/recept-10-variant-na-zdrave-vanocni-cukrovi-z-ceskych-blogu-a-portalu/

6 Bara Bara | 18. prosince 2016 v 17:17 | Reagovat

Ahoj Pipi,
udelala jsem rohlicky a jsou naprosto epesni. Nejlepsi jake jsem kdy jedla. Delala jsem dvojite mnozstvi a abych neredila vodou jsem ubrala trochu mouky.
I tata cukrovkar je ocenil.
Diky za recept :)

7 Bara Bara | 18. prosince 2016 v 17:19 | Reagovat

ps: misto cukru jsem pouzila Glukopur

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. prosince 2016 v 19:48 | Reagovat

[6]: Ahoj Báro, děkuju Ti za milý komentář, jsem moc ráda, že vám rohlíčky chutnaly!!! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama