Slané špaldové krekry se sezamem

5. ledna 2011 v 18:35 | Pipi |  Nezařazené recepty

Tak máme další rok za sebou! Doufám, že rok 2010 byl pro vás úspěšný a že ten nynější bude ještě lepší. Ježíšek mne o těchto Vánocích vyslyšel a nadělil mi pod stromeček vysněnou novou knihu Hanky Zemanové - BioAbecedář. Všem, kreří se zajímají o zdravé vaření a biopotraviny, by tato publikace neměla chybět v knihovničce. Je totiž naditá informacemi o biopotravinách a završená krásnými a lákavými recepty, takže nemá smysl jejímu vábení odolávat...

A právě z této knihy jsem se odhodlala otestovat první recept - špaldové krekry se sezamem. Protože nevím jak vy, ale mě už po svátcích cukroví a sladkosti lezou tak trochu krkem. Místo původního lněného semínka jsem upekla variantu se sezamem. Postup je naprosto jednoduchý, takže jestliže hledáte zdravé "chroupání" nejen k televizi, neváhejte a pusťte se do toho.



Slané sezamové krekry

250g celozrnné špaldové mouky
100g másla
2 lžíce oleje, ideálně sezamového
1 lžíce sezamové pasty tahiny (lze vynechat)
100ml vody
1,5 lžičky soli
hrst sezamových semínek

Ze všech surovin kromě sezamu vytvořte těsto. Zabalte jej do alobalu a nechte v lednici pár hodin, ideálně přes noc odpočívat. Druhý den těsto vyválejte na tenký plát, posypte sezamem a válečkem jej zatlačte do těsta.

Nožem nakrájejte sušenky. Dejte je na pečícím papírem vyložený plech. Pečte při 160 stupních 15 až 20 minut (záleží na tloušťce těsta). Sušenky nechte dobře vychladnout a teprve poté s nimi dál nakládejte.

Množství je na cca 2 plechy sušenek.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 HaF HaF | Web | 7. ledna 2011 v 23:43 | Reagovat

Blahopřeji ke krásnému dárku od Ježíška! Taky mám na tuto knihu zálusk, ale ještě chvilku musí počkat, objevila jsem i jinou nádhernou kuchařku a tak teď zvažuji kterou!
Recepty od Hanky jsou velmi lákavé a líbí se mi, že je má opravdu několikrát odzkoušené( její první knihu mám doma a je opravdu povedená). Tyto krekry vyzkouším a doufám, že dětem budou chutnat!

2 Pipi Pipi | Web | 14. ledna 2011 v 14:06 | Reagovat

Díky Hafe! Nevím, jak dětem, ale nám doma chutnají moc! V podstatě je většinou o víkendu upeču do zásoby na celý týden. Když nestíhám a přitom hlady šilhám, zalovím pro pár těchto sušenek a největší hlad jimi zaženu. Nemám-li po ruce slané brambůrky (moji velkou neřest), opět sáhnu po krekrách.

Myslím, že děti by ocenily, kdyby místo čtverečků byly sušenky vykrájené do nějakých veselých tvarů, třeba zvířátek...

3 Madla Madla | Web | 21. ledna 2011 v 15:56 | Reagovat

Slané sušenky jsou u nás velice oblíbené, takže tyhle taky určitě brzy přidjou na řadu. A Bioabecedář velice závidím, ten bych chtěla dostat k blížícím se narozeninám :-)

4 Pipi Pipi | Web | 31. ledna 2011 v 13:05 | Reagovat

[3]: Madlo, přeju ti, ať máš knihu brzo doma! :-)

5 Dáša Dáša | Web | 1. května 2013 v 12:53 | Reagovat

Děkuji za super recept, vyzkoušela jsem je a byly fakt moc dobré. Už je mám taky přidané. Díky za recept.

6 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. května 2013 v 19:35 | Reagovat

[5]: Děkuji za milý komentář, Dášo. Jsem ráda, že i Tobě Hančiny slané krekry chutnaly. Vzhledem k tomu, že Hanka s manželem vlastní úspěšnou biopekárnu Zemanka, je na sušenky a krekry tak trochu specialistka... :-)

7 Dáša Dáša | Web | 1. května 2013 v 21:07 | Reagovat

To tedy je, často si od nich kupuju ovesné sušenky s jablky a ovesné s čokoládovýma kouskama. Kéž bych si je uměla upéct doma.

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. května 2013 v 22:28 | Reagovat

[7]: Souhlasím, také bych ráda odkryla pár jejich tajných receptů, třeba na jablečné kačenky pro děti, nebo takové ty kakaové hrudky s kokosem... ách jo... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama