Fazolový guláš s maďarským kořením

28. února 2011 v 10:50 | Pipi |  Hlavní jídla

Guláš, jehož základním pilířem jsou červené fazole, patří ke stálicím našeho rodinného jídelníčku. Už jsem na tuto verzi tak zvykla, že si občas s úsměvem musím připomenout, že většina národa vaří guláš z masa a tedy že já jsem ta "jiná". Zvyk je ale železná košile a pokud i mému muži tato krmě chutná, není co řešit. Důležitými prvky guláše jsou: silný vývar, pomalé vaření a přiměřeně ostré koření - osobně mám raději pikantní kořeněnou míru, nikoliv ostrou. Fazole si vždy předem do měkka uvařím. Některé, zvláště staré luštěniny totiž mohou při vaření trucovat a neuvaří se úplně do měkka. Pro zrychlení tempa je samozřejmě možné použít fazole v konzervě.



Fazolový guláš s maďarským kořením

2 lžíce oleje
1 velká cibule, nahrubo pokrájená
1 lžička koření na maďarský guláš /Kotányi/
1/2 lžičky drceného kmínu
1 sušená chilli paprička
špetka soli
500g brambor, nakrájených na menší kousky
600ml zeleninového vývaru
1 konzerva loupaných rajčat
1 červená paprika, nakrájená na kousky
500g červených fazolí, předem uvařených, nebo 2 konzervy

Na silnostěnném hrnci si rozehřejte olej a začněte pomalu smažit cibuli. Když začne zlátnout, přisypte všechno koření a chvíli prohřívejte. Do hrnce přidejte kostičky brambor, pečlivě je s kořeněnou směsí promíchejte a minutku opékejte. Přilijte vývar a rajčatové pyré a dejte cca 15 minut zakryté vařit.

Zhruba v polovině času vaření vsypte do hrnce nakrájenou červenou papriku a vařte spolu s brambory do měkka. Občas směs promíchejte a pokud by se vám zdála konzistence příliš hustá, přilijte trochu vody či vývaru.

Když jsou brambory i paprika uvařené, přisypte k nim fazole a celou směs ještě minutu dvě povařte. Odstavte z plotny a nechte chvíli dojít. Na závěr doporučuji několika krátkými impulsy tyčovým mixérem rozmixovat část guláše - vznikne tak opravdu příjemná a hustá gulášová konzistence (předtím se ovšem pokuste vylovit chilli papričku). Množství vychází na zhruba čtyři porce.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 12. března 2011 v 20:55 | Reagovat

I já vařívám podobný gulášek poměrně často, jen jej ještě ke konci vaření zahušťuji přidáním staršího chleba, nakrájeného na kousky, protože můj muž nerad cokoli mixovaného :-)
Tajovéto guláše jsou fajn a jsou o dost rychlejší než ty z masa, navíc teď je přece postní období, takže u nás má maso zákaz vstupu :-)

2 Pipi Pipi | Web | 14. března 2011 v 19:42 | Reagovat

Tvůj muž nesnáší nic mixovaného...? To vypadá na nějaké špatné vzpomínky z dětství, ne? :-))

3 Madla Madla | Web | 17. března 2011 v 13:33 | Reagovat

No, mixované mu prý připomíná kojeneckou stravu, takže když chci sobě a dítěti připravit nějaký dobrý polívkový krém, tak mu musím část odebrat ještě před mixováním. Můj muž má vůbec zajímavé předsudky v jídle, nejí pokrmy typu rýžový nákyp, žemlovka, buchtičky s krémem apod.
Ale už jsem ho naučila jíst i spoustu věcí, které mi tvrdil, že nemá rád - např. tvaroh, jogurty, palačinky, rýže, špagety ...
Je trochu divnej, ale já ho mám ráda :-)
Možná je to tím, že jeho maminka vařit moc neumí, no ... Tak to pak musím napravovat :-)

4 daisy daisy | 3. června 2011 v 11:49 | Reagovat

Pipi, dekuji za uzasny recept. Gulas se mi podle nej povedl a je opravdu vynikajici.

5 Pipi Pipi | Web | 3. června 2011 v 15:27 | Reagovat

[4]: Daisy, to mám opravdu velkou radost! :-) děkuju

6 Jana Jana | Web | 24. září 2011 v 12:10 | Reagovat

Vypadá to zajímavě. Úplně bez masa by mi to doma asi neprošlo, ale věřím, že nějaká pikantní klobása tomu guláši neuškodí.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama