Kukuřičná polenta s paprikou a volským okem

5. února 2011 v 15:58 | Pipi |  Hlavní jídla

Moje fascinace BioAbecedářem Hanky Zemanové nekončí! Za víc než měsíc, co ji mám doma, jsem podle ní vařila už několik receptů! Možná vám to nepřijde mnoho, ale v mém případě je opravdu co říct - jsem totiž typ kuchařkové prohlížečky, která knihy více sbírá, než podle nich vaří. Recepty a jídla jsou mi inspirací, ale nerada se držím strikního předpisu. Hanka Zemanová a její zdravé recepty mne k plotně ale nalákaly!

Zde je tedy výsledek mého dalšího pokusu - tentokrát jsem se pustila do kukuřičné polenty, kterou už jsem kdysi vařila bez valného úspěchu. Utkvělo mi v paměti pouze to, že je celkem bez chuti. Pak jsem polentu dlouho do kuchyně nevpustila. Až doteď. Lákala mne přestava, že pokud nám jídlo bude chutnat, mám v kapse jednoduchý zdravý recept na rychlou večeři. A moje očekávání se nejen splnilo, ale dokonce jej předčilo! Hančin recept jsem rozvedla svým chuťovým směrem - ona k polentě používá (jistě výborný) opečený pórek a dýňová semínka. Já oproti tomu polentu ráda vařím na česneku a s různě barevnými paprikami, protože nám to tak doma chutná, ale hlavně to krásně vypadá. Nyní má polenta u mne ve spíži své trvalé místo!






Kukuřičná polenta s paprikou a volským okem

3 lžíce olivového oleje
2 stroužky česneku, nakrájeného na plátky
1 červená a 1 zelená paprika, nakrájené na kostky
2 lžíce slunečnicových semínek
225g instantní kukuřičné polenty
2 bio vejce

V silnostěnném hrnci nebo v hlubší pánvi s poklicí si rozehřejte olej, poté do něj vsypte plátky česneku a opékejte ho do zlatava, tak aby do oleje pustil své aroma. Poté opečené plátky vyjměte, aby nezhořkly a můžete je použít nakonec při servírování. Do oleje přidejte pokrájenou papriku. Přikryjte poklicí a za občasného míchání restujte cca 8 minut, až je paprika na skus měkká. Na závěr přisypejte slunečnicová semínka a minutu je se směsí opékejte. Poté odstavte z plotny.

V jiném hrnci přiveďte k varu litr osolené vody, pomalu do ní přisypávejte polentu a zároveň ji míchejte metličkou. Stlumte plamen na minimum a pečlivě míchejte tři minuty dokud polenta nezhoustne. Pozor, polenta ze začátku hodně bublá a prská, doporučuji ji míchat s kuchyňskými chňapkami na rukou. Hotovou polentu odstavte a přimíchejte k ní opečenou papriku.

Nakonec si na pánvi opečte volská oka a servírujte, dokud je polenta teplá, při chladnutí tuhne. Množství je pro 2 osoby.

Foto: Pipi
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 5. února 2011 v 18:18 | Reagovat

Polentu miluju. A to hlavně kvůli její expresní přípravě (používám samozřejmě instantní polentu). I když mé první setkání s polentou bylo velmi nevalné - chuťově divná kaše prapodivné struktury. Ani nevím proč jsem ji zkusila znovu, ale od té doby na ni nedám dopustit. Nejčastěji ji připravuji jako přílohu místo třeba bramborové kaše. Uvařím ji v zeleninovém vývaru, zjemním máslem a dochutím parmezánem. Jedním slovem - pecka :-D. Polenta v Tvém podání vypadá tak lákavě, asi i proto, že nesmím papriky. A co je zakázané, to nejvíce chutná, že?!

2 ufa ufa | 5. února 2011 v 19:29 | Reagovat

Moc dobrá je taky s plísňovým sýrem, a nebo rozetřít, a po ztuhnutí nakrájet na kousky a ty ogrilovat, nebo lehce opéct na másle...a další varianta přílohy je na světě.:-) Líbí se mi právě ta variabilita...mimochodem recept s pórkem a vajíčkem je luxusní!!! Lucie Ufa

3 HaF HaF | Web | 6. února 2011 v 0:04 | Reagovat

Taky bych hned ochutnala! Úplně stejně jsem propadla první knížce od Hanky. Vařila jsem jáhlové šulánky s mákem, pekla zeleninu atd. Hančiny knížky krásně navigují nás, masaře a klasicky vařící jedince, k novým možnostem a chutím! Budu se těšit na další recepty.

4 Pipi Pipi | Web | 6. února 2011 v 17:31 | Reagovat

[1]: Coco, vařit polentu ve vývaru je skvělý nápad, tak bude ještě ochucenější a parmazán tomu dodá slanější chuť, vidíš! díky za tip :-)

5 Pipi Pipi | Web | 6. února 2011 v 17:33 | Reagovat

[2]: Ufo, grilovanou polentu jsem ještě nezkoušela,ale bude to určitě moc dobré. Jinak varianta s plísňovým sýrem není pro mě, jelikož je nemám ráda, ale možná že kozí sýr by k tomu šel...?

6 Pipi Pipi | Web | 6. února 2011 v 17:37 | Reagovat

[3]: Hafe, souhlasím s tebou, myslím, že nezáslužnější na Hance Zemanové není ani tak to, že láká biomilce, ale právě i masaře a chuťové konzervativce. Když se díky ní někdo místo masa rozhodne vyzkoušet třeba polentu, tak to považuji za opravdový úspěch!

7 Jiřík Jiřík | Web | 11. února 2013 v 9:17 | Reagovat

Teeeeda, tohle vypadá fakt úžasně. Vlastně chválím, celej blog. Už jsem jich prolezl docela dost, co se týče jídla a tohle je jeden z mála, co mě zaujal. Moc chválím!

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. února 2013 v 14:04 | Reagovat

[7]: A já moc děkuji za pochvalu, Jirko! Navíc jsi připoměl, že už jsem dlouho nevařila polentu... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama