Kamutový koláč s drobenkou

18. května 2011 v 16:20 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Dnešní příspěvek zahájím netradičně: otázkou. Už jste v kuchyni vyzkoušeli kamutovou mouku?
Tipuji že ne. Už jenom proto, jak těžko je k sehnání. Já jsem ji vypátrala až v Country Lifu. Ani nechtějte vědět, kolik kilové balení stojí. No, prozradím vám to - kolem devadesáti korun! Jenže já jsem se pro ni tak nadchla, že jsem si koupila hned dvě kila.

Nacházím se stále ve fázi testování, ale už teď mohu říci, že stejně jako moje oblíbená špaldová mouka, má i tato velmi univerzální použití. Výhodou je, že pečivo a těsto z ní je mnohem světlejší než z běžné celozrnné mouky. Mouku z kamutu používám všude možně, ale dosud nejchutnějším výsledkem je tento jednoduchý drobenkový koláč. Předpis mám opět od Hanky Zemanové, která do postupu doporučuje použít mandle právě pro zachování světlé barvy korpusu. Já však raději sáhnu po domácích vlašských ořeších, i když těsto je pak ve finále tmavší.






Kamutový koláč s drobenkou

200 g celozrnné kamutové mouky
100 g mletých vlašských ořechů
3 lžičky kypřícího prášku
špetka soli
50 ml oleje
200 ml smetany
80 ml sirupu z agáve (lze použít med)
1 vejce

vždy po jedné hrsti (mraženého) rybízu, malin, višní

50 g celozrnné kamutové mouky
50 g ovesných vloček
1,5 lžíce másla
1,5 lžíce sirupu z agáve (lze použít med)


Rozehřejte si troubu na 160 stupňů. Do mísy prosijte mouku, přisypte ořechy, prášek do pečiva a sůl. V jiné menší míse smíchejte olej, smetanu, sirup či med a vejce a promíchejte s moučnou směsí.

Vzniklé těsto vlijte do kulaté formy o průměru 30 cm a rovnoměrně posypejte připraveným ovocem.

Povrch koláče posypejte drobenkou, kterou si připravíte ze směsi mouky, ovesných vloček, másla a sladidla. Koláč pečte 30 až 35 minut.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 18. května 2011 v 19:06 | Reagovat

Přiznávám se bez mučení, že kamutovou mouku ani agávový sirup jsem ještě nezkoušela. Poslední dobou celkově bio potraviny i farmářské trhy dost zanedbávám. Doufám, že ale za pár dní už na to čas mít budu. Docela mi to chybí.
PS: má kamutová mouka nějak specifickou chuť? Špaldová mouka má příjemnou chuť po oříšcích, což je pro mne vítaný přívlastek ;-).

2 Pipi Pipi | Web | 18. května 2011 v 22:34 | Reagovat

Teda Coco, to jsem ráda, že jsem tě mohla konečně něčím novým obohatit, protože ty jinak všechno znáš! :-)

No, ta kamutová mouka chutná jinak, ale těžko se mi popisuje charakteristika. Připomíná mi právě také oříškovou chuť, ale jinou než u špaldy. Možná proto tak dobře ladí s těmi mletými ořechy v receptu, je to celé takové ořechové... :-)

A sirup z agáve je prudce praktický - v té tekuté podobě se právě do těsta hodí skvěle, sladí hodně, ačkoliv není nijak výrazně cítit a zároveň by měl být zdravější než ostatní sladidla, takže já ho kupuji ve velkém... :-)

3 Madla Madla | Web | 28. května 2011 v 21:21 | Reagovat

Zajímavý a hodně voňavý recept, který mě obohatil mnohými informacemi. Koláček vypadá luxusně, ale kamutovou mouku ani agávový sirup bych v našem malém městě těžko hledala. No, nezbyde než slintat nad tvým krásným koláčem a jít vyrobit něco z obyčejnějších surovin. :-)

4 Pipi Pipi | Web | 29. května 2011 v 14:09 | Reagovat

[3]: Madlo, tuhle mouku jsem měla problém sehnat i já a to bydlím v Praze! Je to zkrátka menšinové a drahé zboží.

Hanka Zemanová myslím psala, že si kamutovou mouku vždy čerstvě mele z kamutového zrna, které se dá mimo jiné koupit lépe i přes internet, třeba tady:

http://biopotraviny.bioweb.cz/cz/e-shop/34355/c1292-zrna-asemena/kamut-bioharmonie.html

Jestli se mi kamutové zrno podaří koupit v bio obchodě, tak z něj určitě něco uvařím a dám vědět!

5 farfalla farfalla | Web | 30. května 2012 v 23:14 | Reagovat

Pipi, ty jsi z Prahy, že? Tak ve zdravé výživě tady http://www.scuk.cz/d/bio-prodejny-dejvice/# ji mají.Jako zrno i mlýnek, aby sis to mohla čerstvě umlít (mletí stojí asi 5 Kč). Mně to potěšilo - žitnou se mi tam mlít nevyplatí a vyhovuje mi, co se dá koupit normálně, ale třeba ta červená pšenice nebo kamut, to je super:)

6 Pipi Pipi | Web | 31. května 2012 v 1:05 | Reagovat

[5]: Jéé, díky za tip Farfallo!

7 zuzana zuzana | E-mail | 13. července 2013 v 13:55 | Reagovat

Jééé to je recept od Hanky Zemanové.o) taky jsem ji dnesk pekla. Luxusní buchtička.o)))

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 13. července 2013 v 22:45 | Reagovat

[7]: Opravdu, Zuzko? Přímo s kamutovou moukou? A kam na ní chodíš, prosím tě?

9 zuzana zuzana | E-mail | 14. července 2013 v 21:47 | Reagovat

Kupuji si ji ve zdravé.o)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama