Inspirace Marokem aneb hrášková polévka s mátou

23. června 2011 v 22:28 | Pipi |  Polévky a předkrmy

Pražáci letos opravdu sklidili úrodu hrášku. Rostlinky na záhoně to ale tak vyčerpalo, že raději dobrovolně ukončily proces fotosyntézy, seschly a zežloutly, abychom snad od nich ještě něco nečekali. Pan domácí přesto tvrdí, že to za tu naši námahu stálo a já se k tomu raději nevyjadřuji... :-)

Každopádně nám zbyly poslední lusky s hráškem, který již nebyl v nejlepší formě a proto byl zvolen k tepelné úpravě. Pustila jsem se do nejednodušší úpravy, tedy do polévky a jelikož nám na záhoně hrdě vzkvétá i máta peprná, zkusila jsem obdobu marockého receptu na hráškovou polévku s mátou a mátovým olejem - ten jsem z časových i lenošsky principielních důvodů vynechala. Z původního receptu mi tedy zbyl jakýsi základní pilíř, který je možno dle libosti doplňovat - například česnekem, bylinkami, masovým vývarem.





Hráškový krém s mátou

3 lžíce oleje
1 menší cibule, na jemno nakrájená
300g čerstvého vyloupaného hrášku (mimo sezónu klidně sáhněte po mraženém)
1 litr horkého zeleninového vývaru
1 - 2 větvičky máty peprné
sůl
smetana k podávání

V hrnci si nejdříve rozehřejte olej, vsypte cibuli a jakmile zeklovatí, přidejte hrášek a pár minut opékejte. Zalijte vývarem, přiveďte k varu a vařte do změknutí hrášku. Záleží, jak čerstvý máte - já měla velké a tužší hrášky, proto jsem vařila trochu déle - asi čtvrt hodinky.

Odstavte z plamene, vsypte lístky máty a celou polévku rozmixujte ponorným mixérem na hladký krém. Dosolte dle chuti a servírujte zakápnuté čerstvou smetanou.
Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Olinka Olinka | Web | 28. června 2011 v 0:50 | Reagovat

Aj, já tu mátu mohu opravdu jen v čaji a ve žvýkačkách:-) ale jinak hrášková polívka je terno, miluju tu jemnou nasládlost!

2 Pipi Pipi | Web | 30. června 2011 v 16:56 | Reagovat

Chápu... i bez máty je polévka skvělá :-)

3 Madla Madla | Web | 22. srpna 2011 v 10:12 | Reagovat

Hráškovku s mátou mám v plánu rozhodně vyzkoušet, takže jen co se dostanu k pěknému čerstvému hrášku, určitě vyzkouším tvou zjednodušennou verzi, která mě opravdu nalákala!

4 Pipi Pipi | Web | 28. srpna 2011 v 22:55 | Reagovat

[3]: Madlo, u mě na blogu najdeš jenom zjednodušené verze... :-D na nic složitého tu široko daleho nenarazíš. Vítej u lenocha v kuchyni... :-)

5 Mneneznas Mneneznas | Web | 9. září 2011 v 18:12 | Reagovat

zajímavé, ta chuť musí velmi zajímavá
stojí za vyzkoušení :-)

6 Pipi Pipi | Web | 10. září 2011 v 23:09 | Reagovat

[5]: Díky! :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama