Tvarohový kukuřičný koláč s třešněmi

14. června 2011 v 22:52 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Dnes vám představuji další sladký evegreen naší domácnosti - koláč, který se peče z instatní kukuřičné polenty a špaldové krupice. Tuto neobvyklou kombinaci ještě doplňuje toliko oblíbený tvaroh. Výsledkem je hutné tvarohové těsto s krásnou nažloutlou barvou - díky kukuřici!

Celou zimu jsem pekla verzi s mraženým ovocem - rybíz je v něm velmi chutný. Ano, rybíz! :-) Jelikož jsou však momentálně nejčerstvějším ovocem třešně, upekla jsem tentokrát monotématický koláč s třešněmi v hlavní roli. A byl opět výborný.

Pokud ještě váháte, zda se pustit do pečení této laskominy (mimochodem recept jsem převzala od Hanky Zemanové), tak vás dorazím posledním argumentem, že recept na tento koláč je tak jednoduchý, že v podstatě nejde zkazit!





Zimní verze koláče se směsí mraženého ovoce - rybíz, třešně, maliny.

Tvarohový kukuřičný koláč s třešněmi

140 g másla
100 g kukuřičné polenty instantní
100 g špaldové celozrnné krupice
1 prášek do pečiva
500 g tvarohu
70 ml sirupu z agáve nebo medu
2 vejce
dvě hrsti čerstvých třešní

Nejdříve si vyndejte z lednice máslo a nechte ho při pokojové teplotě změknout. Rozehřejte troubu na 160 stupňů.

Ve větší míse smíchejte změklé máslo s polentou, krupicí, práškem do pečiva, tvarohem a sirupem. Směs prošlehejte ručním šlehačem. V této fázi těsto ochutnejte a pokud by vám připadalo málo sladké, přidejte více sirupu. Do těsta poté ještě zašlehejte vejce.

Těsto vlijte do velké dortové formy (nebo v mém případě pekáčku velikosti 30x20cm) a navrch naklaďte třešně. Můžete je mírně zatlačit do těsta. Pečte 30 minut.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 kil-l kil-l | Web | 15. června 2011 v 0:30 | Reagovat

to vypadá moc dobře. hlavně ty třešně :-) hned bych si dala.

2 Pipi Pipi | Web | 15. června 2011 v 6:30 | Reagovat

[1]: Díky Kil! :-)

3 coco-choc coco-choc | E-mail | Web | 15. června 2011 v 20:36 | Reagovat

Pipi, koláč vypadá skvěle. V pondělí jsem pekla tvarohovou bublaninu, sice méně zdravou než Ty, ale určitě stejně chutnou :-D. Příště vyzkouším Tvou variantu.

4 Pipi Pipi | Web | 15. června 2011 v 22:22 | Reagovat

[3]: Díky Coco, věděla jsem, že tebe nadchnu, jsi prostě tvarohový typ! :-))

5 vilemina vilemina | Web | 16. června 2011 v 22:20 | Reagovat

Tak ta je hodně tvarohová - půl kila na 200 g krupice, no to stojí za vyzkoušení.

6 HaF HaF | Web | 16. června 2011 v 22:44 | Reagovat

Jahody pomalu končí vládu přebírají třešně! Koláč vypadá výborně, stačí využívat to, co zrovna dozrává a pokaždé je možno vykouzlit nový moučník!

7 Pipi Pipi | Web | 19. června 2011 v 19:35 | Reagovat

[5]: Vilemíno, podle mě, čím více tvarohu, tím lépe! Koláč je nejen "mokřejší", ale také víc zasytí a já si kolikrát dám takovýto koláček místo oběda, který nestíhám...

8 Madla Madla | Web | 22. srpna 2011 v 10:16 | Reagovat

Tvarohové moučníky prostě miluju! Asi upeču rybízovou verzi (a přidám k těm červeným ďábelským kuličkám asi trošku bílé čokolády), protože tahle dobrota vypadá neodolatelně! Takže zítra vyrážím a nákup do naší mini zdravé výživy a budu se jen modlit, aby v ní měli všechno potřebné.

9 Pipi Pipi | Web | 28. srpna 2011 v 23:01 | Reagovat

[8]: Zajímalo by mě Madlo, jak ti chutnala ta tvoje kombinace rybízu a bílé čokolády. Bojím se, jestli už to na tenhle surovinově pestrý recept není moc...? Ale zase kyselý rybíz a hodně sladká bílá čokoláda může tvořit pěkný chuťový pár... ?

10 sdobros sdobros | 24. června 2013 v 21:36 | Reagovat

Další Vaše dobrota :) Jednoduchá,rychlá a už je zase pryč (pekla jsem ji ve 14hod) :) A už se těším na datlové dortíky :)

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 24. června 2013 v 23:51 | Reagovat

[10]: Děkuju, tento koláč patří mezi mé nejoblíbenější!

Určitě také zkuste prezidentské šátečky! :-)

http://leblogdepipi.blog.cz/1210/slava-ceskoslovensku-i-aneb-tvarohove-satecky-pro-prezidenta

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama