Višňová zavařenina slazená sirupem z agáve

30. června 2011 v 22:49 | Pipi |  Nezařazené recepty

Možná jste to nezaznamenali, ale nedávno se stala významná událost. Tedy, spíše událost než významná a spíše pro mě než pro vás, ale to není tak důležité... :-) Podstatné je, že jsem POPRVÉ v životě vyráběla vlastní marmeládu! Chystala jsem se na to již leta, ale skutek utek. Až doteď!

Rozhodujícím hybným činitelem byla bedýnka plná krásných zralých višní ze zahrádky a dále fakt, že koláče a knedlíky s ovocem z vlastní úrody už celé rodině lezou krkem. Stála jsem před rozhodnutím, jestli jsem schopna vyrobit ještě višňový koláč a napěchovat už tak plný mrazák, nebo se pustit na tenký led a zkusit rozvařit višně na marmeládu a dát tak vzniknout bájné domácí zavařenině. Jak jste dobře pochopili, to druhé zvítězilo a výsledek vám předkládám.

Při hledání zaručeného receptu jsem ve starém Apetitu narazila na tento báječný postup, ve kterém je sladidlem můj tolik oblíbený agávový sirup a místo klasické živočišné želatiny je použit rostlinný agar. Postup je jednoduchý, jen musíte dát pozor na správné rozpuštění agaru - já jsem nakonec na 1,5 kila višňí použila asi 5 lžiček agaru rozpuštěného v asi 100ml vody. Sirupu jsem použila asi 50ml, protože jsem nechtěla dosáhnout příliš sladké chuti, ve které by se chuť a vůně ovoce ztrácela. Druhý den po zchladnutí a slavnostním otevření mě překvapila nejdříve velmi ztuhlá, rosolovitá konzistence zavařeniny - agar je tedy velmi výkoný ztuhovač - a poté poměrně málo sladká chuť samotné zavařeniny. Jen co jsem se oklepala z mírného zklamání nad málo sladkým výsledkem jsem si višnovou směs namazala také na chleba s máslem a kozím sýrem a optimismus se mi vrátil. Čerstvý kozí sýr a lehce sladká chuť višní je moje nejnovější chuťová mánie!

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Monika Monika | Web | 2. července 2011 v 19:42 | Reagovat

o vypadá to báječně, než si začnu někde hledat co je to ten agar, a agávový sirup zajímá mě jak to chutná, nikdy jsem o tomto neslyšela, a jak je vidět asi to znáš líp jak já, zksuíš popsat?

2 HaF HaF | Web | 3. července 2011 v 20:39 | Reagovat

Gratuluji. Ta sladkost se časem doladí, každopádně, jak člověk začne dělat domácí zavařeniny, kupované už mu nebudou chutnat!

3 Pipi Pipi | Web | 3. července 2011 v 22:35 | Reagovat

[1]: Ahoj Moniko, agar je prášek z mořských řas a po smíchání s tekutinou a uvaření má silně želírující vlastnosti, proto se používá jako rostlinná alternativa klasické želatiny, která se vyrábí z kostí, kůže a šlach zvířat.

A sirup z mexické agáve je takový řidší a sladší med, ale bez jakékoliv příchuti. Je takový jednoduše sladký, proto ho používám na veškeré pečení, ale i slazení kávy a čaje. Nevýhodou je to, že není běžně k dostání a je celkem drahý. Na druhou stranu je údajně mnohem zdravější, než všechny ostatní přírodní cukry! Já si pro něj již pravidelně chodím do drogerie DM, kde stojí 69Kč (250ml). Foto najdeš zde: http://leblogdepipi.blog.cz/1105/kamutovy-kolac-s-drobenkou

4 Pipi Pipi | Web | 3. července 2011 v 22:40 | Reagovat

[2]: Díky HaFe! :-))

5 Olinka Olinka | Web | 4. července 2011 v 14:01 | Reagovat

Ahoj Pipi, višňový džem zní parádně, jenže se nějak bojím, že zrovna višně patří mezi to ovoce, které se u nás v rodině nepěstuje. Zato meruňky by letos být mohly, tak jsem se rozhodla nějaký džem spáchat a ten s agarem zní skvěle! Jen mi prosím prozraď, jakému hmotnostnímu ekvivalentu cukru asi odpovídá těch 50 ml sirupu na kilo ovoce. Příliš sladké marmelády taky nemám ráda...

6 Pipi Pipi | Web | 5. července 2011 v 17:46 | Reagovat

[5]: Olinko, neměla bych odvahu po jedné zkušenosti Ti radit ohledně množství cukru na marmeládu, raději bych se držela osvědčeného receptu. Zkusila bych se "odpíchnout" od tohoto základního postupu z Apetitu:

http://www.apetitonline.cz/recepty/5139-merunkovy-dzem.html

7 Monika Monika | Web | 8. srpna 2011 v 8:32 | Reagovat

Ahoj, změnilaj sem adresu, ale jsem to furt já stejná Monika :-D

takže už to všechno vím, co je co... všera jsem dělala švestkovou marmeládu ale on z toho vyšel spíš švetskový džem. no ale chutná báječně :-)

8 Pipi Pipi | Web | 9. srpna 2011 v 22:30 | Reagovat

[7]: Tak to jsem ráda, Moniko! Můj višňový džem sice vůbec není sladký, ale zato v něm krásně vyniká chuť višní a dá se použít i ve slané kombinaci jako čatný - já jej přímo zbožňuji s kozím sýrem!

9 Madla Madla | Web | 22. srpna 2011 v 10:10 | Reagovat

Úžasný recpet, mňam! Kombinace pikantní višňové marmelády s čerstvým kozím sýrem musela být úžasná! Úplně u toho slintám! Já jsem letos nějak marmeládování a džemování propadla, takže tahle marmoška by se mi určitě taky moc a moc líbila!

10 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 5:56 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

11 Alena Alena | E-mail | 23. července 2014 v 6:07 | Reagovat

Pipi, zavarovala jsi marmeládu ještě v zavařovacím hrnci,jak píšou v receptu?Nemám ho.Dnes budu totiž dělat marmeládu poprvé a nechci to zkazit...dekuju

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 23. července 2014 v 9:36 | Reagovat

[11]: Take nemam zavarovaci hrnec, Aleno. Driv jsem to delala tak, ze jsem vysledne marmelady po uzavreni a otoceni dala mame do mycky na nadobi a spolu s nadobim zapla na vysokou teplotu, cimz se to sterilizovalo behem myti nadobi.

Nicmene letos jsem se i na tento krok vykaslala, protoze vysledne 3 sklenicky spotrebuji celkem rychle, tak je mezitim skladuji v lednici.

Klicove je mit sterilni sklenice a vicka, aby se uvnitr plisen vubec nemela  jak uchytit.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama