Salát s napařovanou zeleninou a zálivkou z Dijonu

6. července 2011 v 22:44 | Pipi |  Saláty

Pod pojmem salát si obvykle vybavíme čerstvou a svěží zeleninu. Syrová zelenina je bezesporu zdrojem mnoha vitamínů a vlákniny, ovšem nevýhodou je nadýmavost, kterou v různé míře způsobuje. Jelikož se momentálně tomuto efektu musím vyhýbat, zvolila jsem do salátu zeleninu tepelně upravenou tak, abych zmírnila nadýmavost, ale zároveň neztratila její výživovou hodnotu a vzhled.



Salát s napařovanou zeleninou a dijonskou zálivkou

3 menší mrkve
1 malý celer
svazek ředkviček
2 lžíce bílého sezamu
2 lžíce oleje
2 lžíce dijonské hořčice
2 lžíce medu
sůl
1 kadeřavý (případně ledový) salát
svazek rukoly

Do většího nízkého kastrolu si dejte pařáček s horkou vodou. Mrkve a celer očistěte a nakrájejte na plátky. Pokud chcete salát obzvláštnit, nakrájejte část mrkve na plátky pomocí škrabky. Nejdříve dejte napařit celer s mrkví a po několika minutách přidejte nakrájené kousky ředkviček a tenké proužky mrkve, pokud jste si je připravili. Jakmile je zelenina měkká (ale nerozvařená!), vyndejte ji z pařáčku a vložte do mísy se studenou vodou. Zceďte a odložte stranou.

Zatímco zelenina chladne, opražte si v menší pánvičce nasucho a dozlatova sezamové semínko. V hrnečku smíchejte olej s hořčicí, medem a solí na zálivku.

Do větší mísy natrhejte kousky salátu, přidejte rukolu, napařenou zeleninu, sezam a zálivku a vše opatrně, ale pečlivě promíchejte.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 22. srpna 2011 v 10:07 | Reagovat

Křupavý lehoučký salátek s pikatní zálivkou mě moc zaujal. Nadýmavost budu řešit za pár týdnů, takže určitě brzy vyzkouším!
A jestli má tvé vyhýbání se nadýmavých potravin důsledek v podobě nového člena rodiny, tak strašně moc gratuluju a přeju vám oběma hlavně kopu zdraví a síly!

2 Pipi Pipi | Web | 28. srpna 2011 v 22:54 | Reagovat

[1]: Děkuju Madlo za gratulaci :-) ano, je to tak - nadýmavost už řeším skoro rok! Takže jsem už dost pozměnila jídelníček, protože polovinu věcí ze starého repertoáru teď nemohu jíst, no, co se dá dělat... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama