Božský karamelový pohár se švestkami

18. srpna 2011 v 22:24 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Vznik tohoto sladkého potěšení by se mohl směle nazvat akcí kulový blesk. Ráno jsem v jakémsi periodiku zahlédla recept na ovocný pohár a vnuklo mi to myšlenku, že bych se do podobného dezertu mohla pustit také. Koneckonců chtěla jsem na blog svým milým čtenářům "předhodit" něco sladkého... V poledne jsem nakoupila suroviny, odpoledne "uvařila", zapsala a nafotila.

Postup jsem v receptu popsala celkem podrobně, ale nenechte se mýlit, příprava je jednoduchá. Jedná se o lehce povařené švestky, karamelový krém a kvalitní sušenky pokapané likérem Baileys. Karamelové chuti jsem dříve docilovala přidáním zkaramelizovaného Salka, nicméně rafinovaný cukr se snažím pokud možno vůbec nejíst a tak jsem i tento produkt škrtla ze svého jídelníčku. Navíc jsem zjistila, že můj oblíbený datlový sirup dokáže karamelovou chuť velmi dobře napodobit! Zkuste jej, jako já, spojit s tučným krémovým sýrem mascarpone, nebo třeba se šlehačkou a uvidíte, že se na chuti neošidíte! :-)
Do poháru jsem použila tyto skvělé pohankové sušenky. Zdroj fotky zde.


Báječný, leč drahý šveskový sirup. Stojí 93Kč. Prodává County Life.

Můj karamelový miláček - datlový sirup. Stojí 57Kč. Prodává Country Life.

Karamelový pohár se švestkami

500g švestek
2 lžíce másla
2 lžíce švestkového sirupu
50g kešu oříšků, nesolených
250g mascarpone
250g polotučného tvarohu
3 lžíce datlového sirupu
24 zdravých sušenek
8 lžic Baileys (lze vynechat)


Omyté a odpeckované švestky nakrájejte na čtvrtiny. Na pánvi si rozehřejte máslo, přidejte švestky a 5 až 7 minut je na mírném plamenu vařte. Ovoce krásně změkne a pustí šťávu. Přimíchejte švestkový sirup a minutu jej nechte s ovocem prolnout. Pak pánev odstavte a nechte úplně zchladnout.

Kešu oříšky nahrubo nasekejte nožem a opražte je nasucho na pánvi. Jakmile začnou hnědnout, odstavte je a nechte zchladnout.

Mezitím ve větší míse vyšlehejte do hladka mascarpone s tvarohem a datlovým sirupem.

Do pohárů či vyšších sklenic začněte postupně skládat sladké vrstvy. Na dno vyskládejte 3 sušenky a pokud tento dezert nebudete podávat dětem, zakapejte je lžící Baileys. Na ně navrstvěte karamelový krém, dále vrstvu švestek a tak dále. Povrch zakončete švestkami s omáčkou a posypte oříšky.

Dezertu prospěje, když ho necháte alespoň chvíli v chladu odležet.

Množství je na 4 poháry.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Monika Monika | Web | 20. srpna 2011 v 10:42 | Reagovat

O to vypadá naprosto náramně...

2 Pipi Pipi | Web | 20. srpna 2011 v 22:05 | Reagovat

Díky, Moniko! :-)

3 Madla Madla | Web | 22. srpna 2011 v 10:00 | Reagovat

Mňam, tak tohle je přesně recept podle mého gusta a jen ty fotky u mě vyvolávají zvýšené slinění, takže si asi pod klávesnici bude muset dát pláštěnku :-)
Až od tchyně dostanu nějaké švestky ze zahrádky, určitě tvůj báječný karamelový pohár vyzkouším, protože ta kombinace je prostě neodolatelná!

4 Pipi Pipi | Web | 28. srpna 2011 v 22:43 | Reagovat

[3]: Madlo, klávesnice od slin oslintěná je pro mne velkým komplimentem, díky :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama