Rizoto s červenou řepou

31. srpna 2011 v 23:14 | Pipi |  Hlavní jídla

Tuto krásně rudou verzi rizota jsem poprvé uvařila jen kvůli jeho barvě. Ale po ochutnání jsem zjistila, že i řepa dokáže dát rizotu skvělou chuť. A navíc se podle mne jedná o úžasně jednoduché jídlo, které ovšem svojí barvou ohromí každého strávníka! A to je u jídla bez masa velmi ceněná vlastnost! Hodně vegetariánských či zeleninových pokrmů vypadá tak nějak moc zeleně, tedy "zdravě", ale toto rizoto vypadá téměř jako krvavý tatarák!


Rizoto s červenou řepou

3 středně velké červené řepy (500g)
4 lžíce olivového oleje
1/2 lžičky sušeného tymiánu
1 a 1/2 hrnku rýže arborio
1 litr zeleninového vývaru
lžíce másla
parmazán

Oloupejte řepy a nakrájejte je na malé kostičky o velikosti zhruba dvou centimetrů. U své verze jsem měla kostičky větší a řepa na konci nebyla úplně měkká. Proto nehleďte na fotografii a krájejte co nejmenší kousky.

V silnostěnném hrnci si rozehřejte olej, vsypte tymián a nakrájenou řepu a restujte do poloměkka asi 10 minut. Potom přisypte rýži a cca minutu ji se směsí opékejte a následně přilijte část vývaru a jakmile se do rýže vsákne, přilijte další. Za častého míchání takto postupujte až do chvíle, kdy je rýže (a potažmo už i řepa) měkká.

Na závěr do rizota vmíchejte máslo a jednotlivé porce na talíři posypte hoblinami parmazánu.

Množství je pro čtyři osoby.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Vilemína Vilemína | Web | 6. září 2011 v 14:12 | Reagovat

Řepa barví důkladně - je to skoro o strach:)
Nevím, proč ještě nedávno nikoho nenapadlo připravit řepu jinak než v kyselém nálevu. Pečená je přece výborná.
A tohle risotto určitě musí ohromit!

2 Pipi Pipi | Web | 6. září 2011 v 14:22 | Reagovat

[1]: Díky Vilemíno! Vždycky když pracuji z červenou řepou, nevycházím z údivu nad množstvím barvy, které obsahuje. Pokaždé kroutím hlavou nechápajíc proč vůbec existují umělá barviva, když příroda jako vždy myslela na vše... :-)

3 Olinka Olinka | Web | 9. září 2011 v 19:32 | Reagovat

Kurňa, to je něco pro mě! Řepu miluju - pečenou (pak z ní dělám "něco jako carpaccio"), v boršči, mixované polívce - jen syrová mi nejede:-) Rissoto určo vyzkouším, jen asi přidám i cibulku a hlavně nebudu šetřit sýrem:-)

4 Pipi Pipi | Web | 10. září 2011 v 23:08 | Reagovat

[3]: Ano, sýr může být i ve větším než malém množství! :-)

5 Madla Madla | Web | 29. září 2011 v 10:19 | Reagovat

Já osobně řepu miluju v jakémkoli stavu, nejvíc samozřejmě pečenou, ale zbožňuju ji i čerstvou v salátu, prostě bych mohla řepu jíst pořád. Jen škoda, že ostatní strávníci v rodině se nad řepou ofrňují. Zkusím ej tedy nalákat na tohle krásně rudé risotto, protože hedvábně jemné italksé risotto zbožňujeme doma všichni.

6 Papaja Papaja | Web | 12. října 2011 v 14:09 | Reagovat

Tak italské risotto v červeném kabátku jsem ještě neviděla a musím říci, že to vůbec není špatný nápad! Řepu máme velmi rádi na úplně všechny způsoby, takže tohle je další, co vyzkouším. Italské risotto dělám nejčastěji houbové nebo špenátové, tak bude risotto v barvě zapadajícího slunce :D
Měj se krásně
P.

7 Věra Věra | 3. ledna 2012 v 16:01 | Reagovat

Dnes jsem uvařila podle Vašeho receptu, jen jsem navíc přidala trochu vína a místo tymiánu dala čerstvý rozmarýn. Rizoto bylo opravdu skvělé a bude konkurovat našemu s cuketou.

8 Pipi Pipi | Web | 3. ledna 2012 v 19:58 | Reagovat

[7]: Jsem ráda, že u vás doma zabodovalo! Díky za reakci!

9 Bára Bára | 30. července 2014 v 18:58 | Reagovat

Ahoj, tohle rizoto chci už dlouho udělat. Napadlo mě, zda by nebylo lepší řepu nastrouhat na hrubém struhadle, aby na konci byla opravdu měkká. Co myslíte? Díky za odpověď a spoustu inspirace:-)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. července 2014 v 21:37 | Reagovat

[9]: Ahoj Baro, ano, urcite to tak udelat lze. Nastrouhanim repy na struhadle opravdu docilite rychlejsiho uvareni repy a sama to tak pri vareni repy obvykle delam. I strouhanou repu vzdy par minut orestuji na oleji ci cibulce.

Jako malou nevyhodu vidim to, ze takto uvarene rizoto bude hodne kasovite, zatimco kosticky dodaji pokrmu zajimavejsi strukturu.

Kazdopadne doufam, ze vysledek Vam bude chutnat! :-)

11 Bára Bára | 31. července 2014 v 18:18 | Reagovat

Nakonec jsem udělala kompromis - půl řepy nastrouhala, půl nakrájela. Doplnila rozmíchaným jogurtem s koprem a sypaly jsme to jarní cibulkou. A výsledek? Velké nadšení - u mých chlapů:-)
Díky!

12 Pipi Pipi | E-mail | Web | 31. července 2014 v 21:22 | Reagovat

[11]: No né, tak to mám velkou radost! :-)

13 milan pawlas milan pawlas | E-mail | 29. září 2014 v 12:48 | Reagovat

[10]:....i nastrouhaná řepa je super !! Doporučuji na konec posypat nastrouhanym křenem !!

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 29. září 2014 v 14:22 | Reagovat

[13]: Strouhaný křen? :-) To by mě nenapadlo! Jídlo tak určitě získá vyšší otáčky... :-))

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama