Quinoa pro začátečníky

24. září 2011 v 22:20 | Pipi |  Hlavní jídla

Pokud jste stejně jako já blázni do všeho zdravého, určitě jste již někdy narazili na exoticky znějící quinou. V obchodech bývá obvykle zařazena mezi kuskusem, rýží a jáhlami jako další "zrní" pro bláznivé vegetariány... quinoa, neboli merlík čilský (no není to poetický název?) si však zaslouží mnohem uctivější zacházení a hned vám vysvětlím proč.

Je mnoho důvodů, proč bychom se měli této plodině poklonit. Začnu třeba tím, že quinoa vlastně vůbec není obilnina - jedná se přesněji řečeno o semínka, která používali již staří Inkové. V kuchyni se používá podobně jako obilniny, tedy hlavně jako příloha k jídlu, jako zavářka do polévek, ale i nasladko. Fakt číslo dvě: quinoa neobsahuje lepek. Skvělá zpráva nejen pro lidi alergické na lepek, ale i pro nás, kteří si rádi od totoho alergenu odpočineme.

Další báječnou informací (zvláště pro vegetariány) je to, že tato plodina obsahuje velké množství bílkovin a také pestrou škálu vitamínů, například železa, hořčíku, kyseliny listové. Někteří odborníci kvůli příznivému složení aminokyselin a vysokému obsahu proteinů přirovnávají quinou ke královně luštěnin - sóji.


Přiznám se rovnou, že jakožto konzervativní člověk se pokaždé nesmyslně dlouho odhodlávám k vyzkoušení nějaké té "novoty". Stejné to bylo i s quinoou. Dlouho mi ležela ve spíži a smutně na mne koukala, než jsem konečně překonala strach, neboli "jak se to proboha bude muset složitě vařit". Mohu vám ušetřit čas a rovnou říci další výhodu této super potraviny: vaří se velmi jednoduše, to znamená 20 minut v obecně fungujícím poměru 1 díl quinoi na 2 díly tekutiny. Je to skoro stejné jako kdybyste vařili rýži. Kvůli obsahu saponinů na povrchu semínek se doporučuje quinou před vařením propláchnout horkou vodou. Pokud však dodržíte tato dvě jednoduchá pravidla, není skoro možné, abyste uvaření merlíka čilského nějak pokazili.









Quinoa s letní zeleninou

1,5 hrnku quinoi
3 hrnky zeleninového vývaru
3 lžíce rajského protlaku
3 mrkve
1 menší cuketa
3 lžíce oleje
100 - 200g čerstvého sýra
čerstvá bazalka

Quinou nasypte do síta a několikrát propláchněte horkou vodou. Okapanou quinou vložte do hrnce, zalijte vývarem a vařte cca 20 minut do změknutí. Na závěr přimíchejte rajský protlak a odstavte.

Mezitím si nakrájejte zeleninu na kostičky a vložte je do hrnce s rozehřátým olejem. Přikryjte poklicí a za občasného míchání restujte 8 - 10 minut až je zelenina měkká.

Smíchejte uvařenou quinou se zeleninou a do ještě teplé směsi přimíchejte na kostičky nakrájený sýr. Jednotlivé porce ozdobte lístky čerstvé bazalky.

Množství je pro cca 4 strávníky.
Foto: Pipi
 

4 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 29. září 2011 v 10:15 | Reagovat

jednoduché a krásné letní jídlo, vlastně taková letní arianta rizota :-) Já bohužel na quinou nemůžu u nás na malém městě narazit, dokonce ani v různých super-, hyper-, a docela mě to štve, protože bych ji chtěla už dlouho vyzkoušet. Tak snad se na mě usměje štěstí :-)

2 Pipi Pipi | Web | 30. září 2011 v 19:04 | Reagovat

[1]: Madlo vím, že jsou pro tebe tyhle zdravé "vychytávky" většinou nedostupné, nezkoušela jsi proto nakupovat přes internet? Dnes je velká spousta webů s biopotravinami, dokonce i na Aukru nabízejí někteří prodejci biopotraviny a pak ti je zašlou balíčkem až do domu. Na takové ty libůstky jako octy, čokolády, spešl obiloviny by ti to pomohlo, ne?

3 marta marta | E-mail | 8. prosince 2014 v 12:46 | Reagovat

Kupuji quinou michanou s bulgurem a pouzivam misto ryze. Pokud se uvareneda na cibulku a podle potreby se dochuti, je to senzacni priloha k masum, ale jako risoto se zampiony, nebo s hlivou ustricnou je senzacni.

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama