Dekadentní čokoládový dort bez mouky

24. října 2011 v 23:54 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Už jste si asi zvykli na to, že u mě na blogu najdete vaření v jednoduchém až minimalistickém duchu. Za minimum času a s minimem surovin vařím pro maximální efekt a užitek. Tedy, alespoň se o to snažím... Čokoládový koláč, který právě okukujete, je toho důkazem. Stačí vám pouze pět surovin, které možná všechny máte doma v lednici či ve spíži, a jednoduše vyrobíte dort, který můžete směle "předhodit" i zmlsané návštěvě. Zvláště pro čokoholiky a ty, kteří nemají rádi přeslazené dezerty je tento dortík neodolatelný. Jelikož je velmi hutný a čokoládový, doporučuji jej pro odlehčení podávat s čerstvou ušlehanou smetanou.

Recept jsem převzala z jedné své zahraniční kuchařky a kromě snadné přípravy mě zaujala absence mouky v tomto receptu. Netvrdím, že se jedná o něco převratného - určitě už jste na podobný předpis někde na blogu či v časopise narazili.

Sladkost výsledného dortu závisí na použité čokoládě. Když jsem pekla dort poprvé, použila jsem kvalitní a méně sladkou čokoládu a měla jsem potom chuť si dortík ještě trochu přisladit. Jednou jsem ale dort pekla narychlo a z nouze jsem použila čokoládu na vaření of Figara. Tedy, spíše cukroládu, jelikož obsahuje v prvé řadě cukr a pak taky trochu toho kakaa. Raději jsem ubrala cukru o 25 gramů a i přesto byl výsledek dosti sladký a tak nějak mi nešmakoval. Nejsem žádná extra čokoholička a ani milovnice tmavé čokolády, přesto doporučuji v tomto případě nešetřit na klíčové ingredienci a sáhnout po kvalitní vysokoprocentní tabulce!


Dekadentní čokoládový dort bez mouky

200g másla
200g kvalitní tmavé čokolády bez cukru
4 vejce
2 lžíce mletých mandlí

Předehřejte si troubu na 180 stupňů (horkovzdušnou na 160 stupňů). Vyložte pečícím papírem dortovou formu o průměru 20cm.

Do menšího kastrůlku dejte rozpustit máslo s nalámanou čokoládou a postavte jej nad hrnec s horkou vodou, aniž by se dno nedotýkalo vody. Přisypte panelu a dřevěnou lžící směs promíchávejte dokud se krystalky nerozpustí. Čokoládovou směs nechte mírně zchladit a pak do ní přidejte vejce, jedno po druhém a pokaždé dobře promíchejte. Nakonec přisypte mleté mandle a ještě jednou promíchejte.

Směs nalijte do připravené formy a pečte 20 - 25 minut až je střed koláče ztuhlý, ale přesto na dotyk se mírně třesoucí. Vypněte troubu a koláč v ní nechte ještě dalších 10 minut a teprve potom jej z trouby vyndejte a nechte úplně vychladnout. Vychladlý koláč zabalte do fólie a skladujte v lednici.

Foto: Pipi
 

2 lidé ohodnotili tento článek.

Komentáře

1 Pája Pája | Web | 29. října 2011 v 19:54 | Reagovat

Jestliže tento koláč je dekadentní a dekadence je úpadek, poté nevím, co jsou ostatní moučníky.

2 Pipi Pipi | Web | 29. října 2011 v 20:32 | Reagovat

[1]: Přiznám se Pájo, že nevím, co jsi tímto komentářem chtěla říci. Budu ráda, když to rozvedeš.

Jinak výraz dekadentní jsem převzala přímo z originálního názvu a i když dekadence doslova znamená úpadek, je zde toto přídavné jméno použito /jak jinak/ než v přeneseném slova smyslu. Nejlépe bych to nahradila slovem "temný". Zkrátka žádné smetanové pohlazení na jazyku, ale pořádně hutný dezert plný hořké čokolády.

3 Madla Madla | Web | 31. října 2011 v 11:14 | Reagovat

Podobný dort bez mouky a plný čokolády jsem už pekla: http://madlinakuchyne.blog.cz/1103/jen-pro-cokoholiky-cokoladovy-kolac-nemesis
takže vím, že je to naprostá dobrota a pro čokoholiky učiněný ráj! Tvou verzi určitě taky brzy vyzkouším, čeká nás v rodině smršť různých narozenin a tenhle božský dortík je opravdu dekadentně dobrý :-) Tak čokoládě zdar!

4 Pipi Pipi | Web | 4. listopadu 2011 v 22:31 | Reagovat

[3]: Díky Madlo!

5 toffo toffo | Web | 19. listopadu 2011 v 23:29 | Reagovat

Podle Nigelly?

6 Pipi Pipi | Web | 20. listopadu 2011 v 14:22 | Reagovat

[5]: Ne ne ne, nemám to od Nigelly!

7 Babica Babica | Web | 15. prosince 2011 v 12:28 | Reagovat

Dobrý, zas tak dekadentní to není, jen toho másla tam je přehršel, možná by to šlo alespoň částečně něčím nahradit (mlíkem??)

8 Pipi Pipi | Web | 15. prosince 2011 v 14:06 | Reagovat

[7]: A proč byste to dělal? Proč chcete měnit množství másla v receptu, který takto postavený funguje? A proč za mléko - je to jenom méně tučný mléčný výrobek. Nezlobte se, Babico, ale pokud se vám recept nelíbí /třeba ze zdravotních důvodů, což plně respektuji!/, raději než do experimentování se surovinami, pusťte se spíše do jiného receptu. Nikdy jsem netvrdila, že vařím dietně!

A přívlastek dekadentní dostal tento dort hlavně pro svoji temnou barvu a hutnou strukturu, žádný jemný máslový dortík nečekejte.

9 Lilli Lilli | 9. listopadu 2012 v 17:51 | Reagovat

nechápu některé komentáře, mně se název ,,dekadentní" moc líbí, mimo jiné díky názvu jsem si recept rozklikla :)dekadence sice úpadek znamená, ale jak už píše Pipi, je to i něco temného, záhadného, až mystického, evokuje to ve mně, podle mě nádhernou, dobu baudelaira, rimbauda, verlainea a dalších, takže ode mne jednoznačně palec nahoru za název!!! :)
recept putuje do oblíbených a bude s námi sdílet Vánoce :) to se na nějaké kilčo navíc nehledí :)

10 Pipi Pipi | E-mail | Web | 10. listopadu 2012 v 0:02 | Reagovat

[9]: Děkuju Lilli a doufám, že pak nebudou Vaše Vánoce příliš dekadentní :-DDD

11 Frank Frank | Web | 7. ledna 2013 v 10:15 | Reagovat

Jo jo, taky mám za to, že přídomek "dekadentní" je super :) Alespoň to je originální, děcka, ne jako název typu "Koláč naší babičky"! :D

12 sdobros sdobros | 17. února 2014 v 20:49 | Reagovat

Tak tohle je LUXUSNÍ.. nic lepšího jsem asi nejedla !

13 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. února 2014 v 22:19 | Reagovat

[12]: Díky, to mám radost :-)

14 Jana Jana | 16. března 2014 v 10:48 | Reagovat

Vcera jsem zkusila Vas recept na cokoladovy dort a hned na poprve se povedl a je vynikajici. :-) Jana

15 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. března 2014 v 21:44 | Reagovat

[14]: Díky Jano, mám radost, že dort u Vás uspěl :-)

16 Karolina Karolina | 30. června 2014 v 16:26 | Reagovat

Taky jsem zkusila a je super! Nenarocny na suroviny a upekla jsem ho i v teflonove panvicce!:-) Uvitam dalsi cokoladove variace!

17 Pipi Pipi | E-mail | Web | 30. června 2014 v 21:28 | Reagovat

[16]: Díky za komentář, Karolino!

18 anonym anonym | 6. března 2015 v 15:41 | Reagovat

komentář

19 Martina Martina | E-mail | 29. března 2016 v 20:20 | Reagovat

Něco mám špatně. Dort ani po 25 minutách střed ztuhlý nemá a má konzistenci jako cukr krystal (takové drobečky na jazyku). Zvláštní, zřejmě zkazím i sebejednodušší dort. A zítra na oslavě bude jen mimidortík. Pokud tedy nezkazím i ten :-D

20 Pipi Pipi | E-mail | 30. března 2016 v 18:50 | Reagovat

[19]: Tak to mě mrzí, Martino.Zdá se, že se Vám něco během procesu zdrclo. Během přípravy dortu proběhlo vše podle předpisu? Cukr se rozpustil, vejce se přidávala jedno po druhém do vychladlé směsi, rozpuštěná čokoláda měla hladkou konzistenci, velikost formy jste dodržela?

21 Martina Martina | E-mail | 30. března 2016 v 18:57 | Reagovat

Stahovala jsem kalhoty daleko před brodem!!! Právě proběhla oslava a jak růžový minidort pro ročního oslavence, tak dekadentní čokoládový byly výborné a sklidily úspěch! Dokonce hostům chutnal i mimidort (jakožto luxusní kaše). Oslavenec se nacpával a tvářil se slavnostně. Takže díky moc a za dva měsíce jdu na ořechový pro čtyřletého bratra ;-)

22 Pipi Pipi | E-mail | 30. března 2016 v 23:56 | Reagovat

[21]: Tomu říkám zvrat :-) tak jsem moc ráda, že nakonec chutnalo!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama