Obrácený hruškový koláč

19. listopadu 2011 v 22:08 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

V letošním říjnovém vydání Apetitu jsem narazila na recept na francouzský hruškový koláč od Hany Michopulu. Hned mne nalákal svojí jednoduchou přípravou - v principu na plech s pokrájenými hruškami nalijete jednoduché a rychle připravené těstíčko a po upečení koláč obrátíte a voilà! Snadný dessert français je na světě!

Další věc, která mě přiměla se do receptu pustit, byla věta, kterou Hana k receptu napsala: "Okamžitě po nakrojení jsem věděla, že tohle je ON." Tak to přece zní lákavě, nemyslíte? Postup je opravdu velmi snadný, vřele mohu doporučit začátečníkům. Přesto jsem z chuťového pohledu nesdílela stejné nadšení jako autorka. Koláč je tak nějak jednoduše dobrý, ale na můj vkus (člověka, který se cpe celozrnnými koláči a bíly cukr nahrazuje přírodnějšími a méně sladkými variantami) velmi sladký. Sladké těstíčko se snoubí se sladkými hruškami, ale žádná výrazná chuť v koláči nevyniká. Tak trochu neurazí, nenadchne. Sladkou chuť jsem trochu "srazila" tím, že jsem koláč servírovala s kopečkem zakysané smetany.

Vzhledem k tomu, že jsem zatím žádný jiný osvědčený postup na koláč s hruškami nezkoušela, je pravděpodobné, že si tento recept v budoucnu zopakuji. Musím uznat, že čím více jsem jej ochutnávala, tím více jsem mu přicházela na chuť.

A co vy, milí čtenáři? Máte zkušenost s tímto nebo obdobným receptem? Jaký názor máte na koláč vy?

PS: recept jsem po několikerém testování upravila na zdravější variantu z celozrnné ječné mouky a medem místo cukru. Nebojte se a vyzkoušejte koláč z ječné mouky, je báječný!





Obrácený hruškový koláč z ječné mouky

70g celozrnné ječné mouky, případně špaldové
1 prášek do pečiva
špetka soli
2 středně velké hrušky
80ml medu
2 vejce
100g másla, rozpuštěného
zakysaná smetana či hustý jogurt k podávání

Koláčovou formu o průměru 20cm vyložte pečícím papírem či vymažte máslem. V misce prosijte a dobře promíchejte mouku s kypřícím práškem a solí.

Hrušky oloupejte a zbavte jádřinců. Nakrájejte je na osminky a rozložte dokola po dně formy.

V jiné míse ušlehejte vejce s medem do pěny a smíchejte s připravenou moučnou směsí. Přilijte rozpuštěné máslo a znovu promíchejte. Těsto přelijte rovnoměrně přes rozložené hrušky a nechte asi 10 minut odpočívat. Celozrnná mouka nasaje tekutinu a těsto přirozeně zhoustne. Formu zakryjte alobalem a dejte péct do horkovzdušné trouby vyhřáté na 180 stupňů na cca 20 minut.

Po upečení a mírném zchladnutí koláč překlopte na talíř, nakrájejte a podávejte s kopečkem zakysané smetany.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Justina Justina | 1. prosince 2013 v 15:41 | Reagovat

Koláč jsem také vyzkoušela podle kuchařky...očekávala jsem klasické těsto, místo toho mi z trouby vylezly kousky hruška, slepené přeslazeným a těžkým karamelovým těstíčkem. Příliš velký úspěch jsem neslavila, pouze  děda (milovník přeslazených jídel) si pochutnal. Je to již druhý recept, který z kuchařky zkouším, a ani jeden nic moc... chutě jsou na mě asi příliš alternativní... tak přemýšlím, jestli kuchařku někam raději neuklidím...škoda, designově je pěkná

2 halloweena halloweena | E-mail | 26. října 2015 v 16:35 | Reagovat

Dala jsem polohrubou mouku, cukr pudr místo medu ( přišlo mi to, že by to bylo až moc tekuté) 1/2 prdopeče, hrušky cákla koňakem a javorovým sirupem :-). Pokud by byly hruštičky tvrdé, povařila bych je již nakrájené v hruškové šťávě - trošce, do změknutí. Těstíčko bylo jak na palačinky. Koláč byl nadýchaný, šťavnatý - mňam. S ječnou moukou zkusím příště a ten med tam už dám, uvidíme :-D. Každopádně za recept díky

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama