Pečená jablka se skořicovým krémem

4. listopadu 2011 v 22:30 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Jako svůj první (a doufám, že ne poslední) listopadový příspěvek vám předkládám ultra jednoduchý sladký dezert v podobě jablek pečených v troubě. Vzhledem k letošní mohutné zásobě jablek a zamraženého letního ovoce naše rodinné trouby téměř obdech chrlí další a další ovocné koláče. A to se i zarytému milovníkovi koláčů přejí. Takže jsem pro oddych pátrala po něčem novém a přitom jednoduchém, aby to mou línou povahu neodradilo. A tohle je výsledek! Dokonalé horké kusy jablek s chladivým krémem vytvoří úžasnou chuťovou souhru. Je to dezert, který máte za pět minut připravený, za 20 minut jej vytáhnete z trouby a budete podávat jen tak, anebo se může stát luxusní přílohou k nějakému jednoduchému koláči nebo dortu.







Pečená jablka se skořicovým krémem

4 jablka
citronová šťáva
2 lžíce tmavého cukru
1 balení krémového sýra mascarpone
1 šlehačka
špetka skořice
(případně vlašské ořechy na ozdobu)

Předehřejte si troubu na 160 stupňů. Jablka omyjte, rozkrájejte na osminky, odstraňte jadřince. Vyskládejte je do pekáčku či na celý plech vyložený pečícím papírem (na něj můžete použít 5 jablek). Bohatě je pokapejte citronovou šťávou a zasypejte cukrem. Vložte do trouby a pečte 20 - 25 minut.

Mezitím ve větší míse vyšlehejte dohladka mascarpone se šlehačkou a skořicí.

Jakmile jsou jablka upečená, ještě horké je hned podávejte s bohatou dávkou krému.

Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 6. listopadu 2011 v 14:23 | Reagovat

Mňam, tak tohle je přesně dezert podle mého gusta! Rychlý a nenáročný na přípravua  suroviny, ale chuťově naprosto skvělý a vyvážený. Minulý víkend jsem dělal panna cottu v podobném duchu - medovo-skořicovou panna cottu doplňovla zkaramelizovaná jablka. Mňam. Já bych možná pět minut před dopečením přidala k jablkům i ořechy, promíchala bych, aby i ořechy jemně zkaramelizovaly.

2 Pipi Pipi | Web | 6. listopadu 2011 v 20:39 | Reagovat

[1]: Skvělý nápad, ořechy sem! :-) Moje recepty jsou málokdy striktní, takže obměny a varianty bývají vítány, a tento recept je ke hraní jako stvořený! Díky za komentář, Madlo!

3 Vilemína Vilemína | Web | 7. listopadu 2011 v 12:41 | Reagovat

Pečená jablka patří taky k mým oblíbeným, tedy hodně vypečená, nejlepší je cukr zkaramelizovaný se šťávou z nich a s trochou másla...
Pekli jsme je vždy celá, namačkaná do kastrůlku, posypaná cukrem s kousky másla navrch.

4 Pipi Pipi | Web | 7. listopadu 2011 v 14:40 | Reagovat

[3]: To zní zajímavě, Vilemíno. U těch celých jablek jste se potom po upečení museli potýkat s jadřincem, to vám nevadilo?

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama