Lilkové věže aneb efektní předkrm jako z restaurace

17. prosince 2011 v 16:13 | Pipi |  Polévky a předkrmy

Tak tu máme poslední předvánoční víkend. Většina z vás asi právě bere obchody útokem a loví poslední (nebo teprve první :-) vánoční dárky. A další část populace ješte peče a tvoří sladké symboly Vánoc - cukroví. A do této adventní nálady se tu nahrnu já se svojím předkrmem v italském duchu. No není to drzost?

Letos se mi totiž stala zvlášní věc. Nenasákla jsem vánoční atmosféru. Nebo řekněme, že mnou neprostoupila energie Vánoc. Všechny každoroční úkony spojené s touto dobou, tedy plánování a nákup dárků pro své blízké, vánoční výzdoba, pečení cukroví - se u mě letos odehravají tak nějak "mechanicky", bez toho vnitřního svátečního motoru, kterým obvykle bývá snaha udělat rodině a blízkým radost. A myslím si, že tyto adventní radovánky by měly být záležitostí příjemnou a ne povinnou. Jakmile se například z pečení včelích úlků stane nenáviděná činnost, kterou ale přesto děláme, protože "strýček z třetího kolene je přece má rád", tak tím popíráme sami sebe, svoje potřeby a stáváme se jen jakýmsi robotem na Vánoce. Není divu, že hodně lidí má advent spojený spíše se spoustou poviností a nikoliv radovánek. Srovnejte to s dětmi - proč jsou tak natěšené na Vánoce? Protože k jejich jediným povinostem patří tajné a pak i povolené ochutnávání cukroví, hledání schovaných dárků, nekonečné čekání na "ježíška" a potom následný úprk ke stromku a trhání balícího papíru na čas. Sladké dětství!

Doufám, že mi odpustíte, že letos vám zde na blogu nenabídku úžasné rodinné recepty na cukroví. Zato vám ale nabízím postup na celkem jednoduché a moc dobré malé jídlo, které se podle mne ideálně hodí jako předkrm, nebo zkrátka jako jeden z chodů. Zjednodušeně řečeno - vytvoříte a zapečete věže z plátků smaženého lilku a krájené mozzarelly, jako omáčku stačí svařit plechovku kvalitních krájených rajčat. Jednoduchý, zdravý a efektní pokrm ideální jako malé pohoštění pro vás či vaše vege přátele.

A co vy? Těšíte se na svátky? Jak jste na tom letos s vánoční atmosférou?








Věže z lilku a mozzarelly

1 menší lilek
1 konzerva krájených rajčat
1 lžíce sypkého zeleninového bujonu
1 lžička sušeného tymiánu
hladká mouka na obalení
olej na smažení
1 mozzarella, nakrájená na tenké plátky

Nejdříve si nakrájejte lilek na asi centimetrové plátky, posolte je z obou stran a nechte cca 15 minut vypotit.

Do menšího kastrolu mezitím vlijte rajčata, přidejte bujon a sušený tymián a přiveďte k varu, poté zmírněte plamen a vařte pomalu až se ze směsi stane příjemná hustá omáčka.

Plátky lilku osušte utěrkou, obalte v hladké mouce (přebytečnou mouku sklepněte) a smažte na rozpáleném oleji. Hotové usmažené lilky odkládejte na papírové ubrousky, které odsají přebytečný tuk (taková papírová lipsukce - pozn. autorky :-).

Do menšího, olejem vymazaného pekáčku střídavě vrstvěte smažený lilek a plátky mozzarelly. Dejte zapéci do trouby pod gril na cca 5 minut. Servírujte s teplou rajčatovou omáčkou.

Množství vychází na 2 věže, tedy pro 2 osoby.
Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 Madla Madla | Web | 26. prosince 2011 v 9:01 | Reagovat

Mluvíš mi úplně z duše! Mě letos vánoční nálada taky nějak minula, neměla jsem energii na úklid, nebavilo mě pečení cukroví (proto jsem se vykvákla na klasiku a zkusila pár nových druhů), dárky za mě balil manžel, a vánoční nálada si mě v podstatě našla až na Štědrý den. Tvůj likový předkrm s rajčatovou omáčkou vypadá skvěle, určitě ho brzy vyzkouším, takové lehké recepty se hodí nejen v obžerném vánočním bodobí.

2 Pipi Pipi | Web | 31. prosince 2011 v 23:40 | Reagovat

[1]: Díky Madlo, myslím, že tu nevánoční náladu má hodně na svědomí letošní zima, která spíš připomíná podzim... co se dá dělat... :-)

3 vestec vestec | Web | 13. ledna 2012 v 5:56 | Reagovat

Dobry clanek, hezky blog, podivas se na muj webik?

4 Katka Katka | 16. ledna 2012 v 19:00 | Reagovat

Ahoj Pipi, zrovna jsem dojedla lilkové věže a ještě teď se oblizuju :-)). Díky za skvělou inspiraci na lehké, rychlé a hlavně výborné jídlo... Já jsem to ještě chuťově ozvláštnila pestem.

5 Pipi Pipi | Web | 17. ledna 2012 v 9:15 | Reagovat

[4]: Ahoj Katko, mám ohromnou radost, že ti chutnalo! Díky!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama