Polévka z pečených žampiónů

27. ledna 2012 v 11:58 | Pipi |  Polévky a předkrmy

Recept na tuto snadnou polévku se ke mě dostal pomocí newsletteru, který mi chodí do emailu. Okamžitě jsem se nadchla pro její hlavní trik - totiž opečení žampiónů v troubě. Tyto houby mají velkou výhodu v tom, že patří celoročně k nejdostupnějším houbám, jelikož se pěstují uměle. Oproti tomu chuťově vás žampión příliš neuchvátí. Zvláště pokud máte rádi hodně výraznou houbovou chuť, nebo jste houbaři a nosíte si v sezóně domů čerstvé houby z lesa. Ale pro nás, kteří chodíme pro houby do supermarketu mám i tak dobrou zprávu. Touto úpravou, tedy opečením v troubě, se krásně zintenzivní a prohloubí chuť i nepříliš výrazných žampiónů.

Druhou a neméně důležitou ingrediencí v této polévce je cizrna. Ta zajistí hustotu a výživnost polévky. Doporuřuji použít cizrnu konzervovanou, kterou můžete mít kdykoliv připravenou ve spíži. Avšak nic vám nebrání v tom si cizrnu předem namočit a uvařit.

Vím, že ne všichni budete touto polévkou nadšeni. Na houby stejně jako třeba na kopr existují hodně odlišné názory a chutě. Jak jste na tom s houbami vy? Patříte mezi milovníky a vášnivé houbaře, nebo se řadíte do tábora odpůrců hub?





Polévka z pečených žampiónů

500g žampiónů
1 celý česnek
olivový olej
400g sterilované cizrny /ve sklenici či plechovce/
2 lžíce rajského protlaku
6 lžic smetany na vaření
sůl

Rozehřejte troubu na 200 stupňů. Očistěte žampióny (nejlépe kartáčkem na zeleninu), nakrájejte na plátky a vyskládejte na plechy vyložené papírem na pečení. Rozdělte česnek na jednotlivé stroužky, ale neloupejte je, přidejte je na plech k žampiónům a bohatě pokapejte olejem. Dejte zapéct na cca 15 minut, nebo dokud houby nezměknou a nezezlátnou.

Do hrnce vsypte cizrnu i s obsaženou tekutinou a zalite dalšími dvěma díly vody. Přidejte rajčatový protlak a přiveďte k varu. Jakmile jsou houby upečené, přidejte je spolu s česnekem (nyní odeberte slupky) do polévky (několik plátků hub si můžete nechat na ozdobení) a ponorným mixérem vytvořte hladký krém. Nyní je možnost přidat trochu vody, pokud je na vás polévka moc hustá a případně ještě jednou polévku přiveďte k varu.

Na závěr vmíchejte smetanu, část si schovejte na servírování na talíři. Dosolte a pohostěte 4 nepříliš hladové strávníky.


Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 27. ledna 2012 v 15:05 | Reagovat

Narazila jsem na tenhle blog náhodou a musím říct, že se mi moc líbí, je už od pohledu voňavý a ačkoli jsem masožravec, našla jsem tu inspiraci:-)

2 Pipi Pipi | Web | 27. ledna 2012 v 18:02 | Reagovat

[1]: Tak to je pro mě velká poklona, díky Therése! :-)

3 Papaja Papaja | Web | 27. ledna 2012 v 21:47 | Reagovat

Krásná polévka, krásná terinka a krásný starodávný talíř... :-)
P.

4 Pipi Pipi | Web | 28. ledna 2012 v 11:54 | Reagovat

[3]: A hlavně krásný komentář! :-)) Díky. Terinku jsem ulovila na Aukru a talíř je z bazaru v Melounově ulici. Dlouho jsem váhala, zda ho koupit, stál asi stovku a přišlo mi to hodně, ale nakonec jsem si ho odnesla. Jsem ráda, že se ti líbí!

5 DolceVita DolceVita | Web | 30. ledna 2012 v 10:39 | Reagovat

Milá Pipi, tak tohle je polévka par excellence a je přesně podle mého gusta. Houby mám ráda ve všech podobách. Houby mají totiž jednu krásnou vlastnost, kterou jiné potravaniny nemají. Když pominu žampióny a ostatní průmyslově pěstované houby, tak se za houbami musíme vypravit do přírody a tím pádem to máme spojené i s krásným zážitkem, kdy se můžeme obdivovat jednak přírodě, radovat se z každého nálezu voňavého "jedlého" exempláře, příjemně si u toho protáhnout tělo a v neposlední řadě si uvařit nějakou neodolatelnou mňamku. Tolik zábavy si člověk s žádným jiným jídlem neužije :-) Pokud tedy není nadšeným sběračem bylin a nechodí na ně při jarním úplňku :-))) Tam je to ještě o kapku větší adrenalin. A je zajímavé, že nadšenými houbaři jsou i ti z nás, kteří je vlastně vůbec nejedí a šlechetně svůj plný koš hřibů darují. Houby v nás probouzejí i dobré vlastnosti :-)
Šárka

6 Pipi Pipi | Web | 31. ledna 2012 v 22:56 | Reagovat

[5]: Díky Šárko, je pravda, že houbaření je fascinující činnost, něco jako rybaření, taková meditace v přírodě spojená s následným chuťovým požitkem... Já houby nepoznávám, takže raději nic nesbírám, ale už na táborech mě bavilo chodit po lese a pátrat po houbách do společné oddílové polévky :-) Asi je to taková prehistorická "sběračská" činnost a máme to zapsané v genech...

7 Moniika Moniika | E-mail | 13. března 2012 v 11:40 | Reagovat

Tak tohle vypadá moc dobře, asi si ji co nevidět uvařím, abych vyzkoušela.

8 Pipi Pipi | Web | 13. března 2012 v 12:30 | Reagovat

[7]: Děkuji Moniko a budu ráda, když napíšeš, jestli ti polévka chutnala!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama