Narozeninový sacher dort pro Pipi

15. února 2012 v 0:50 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla

Tušíte moji milí čtenáři, proč jsem vám dnes naservírovala tento sváteční dort? Právě dnes totiž slavím... a prosím fanfáry... ta ta da dá... své třetí narozeniny! Ano, tedy, dobrá, já přímo ne, pokud bychom tedy k té trojce nepřidali ještě jednu číslovku. Oslavencem je v tomto případě Le blog de Pipi - tedy můj skromný, malý, rozkošný, útulný a vůbec skrz naskrz naprosto jedinečný blog. Mám pocit, že oslavenec si alespoň jednou v roce zaslouží trochu se dmouti pýchou, nemyslíte?

Tak dost vychloubání, shrňme si fakta, Hercule. Tedy přátelé jsou to přesně tři roky, co jsem se rozhodla nastartovat svůj internetový zápisník, jehož hlavním cílem bylo inspirovat zdravostravomilce, vegoše, masožravce, všežravce a ostatní "havěť" k vaření zdravých a chutných jídel. A také přiznávám, že vytváření jídel, fotografování, psaní článků a zkrátka blogování považuji za skvělý způsob, jak rozvíjet kreativní část svého já...



To, že se mým narozeninovým dortem stal právě sachr, je docela náhoda. Není to ani zdaleka můj "typ" dortu. Mám ráda šťavnaté a vláčné druhy a sachr jsem byla donedávna schopna pozřít jen s velkým kopcem šlehačky. Ale osud tomu chtěl, že jsem se o Vánocích pustila do receptu tak nějak na objednávku. Jak níže zjistíte, recept obsahuje hodně vajec, takže i proto jsem si dávala pozor, abych něco nepokazila a dort se hned napoprvé povedl. Jenže znáte to. Někdy pro samý strom nevidíte les. Zkrátka celá zpocená jsem dala to veledílo péct do trouby a jala se uklízet kuchyň. Zavadila jsem pohledem na nenačaté balení hladké mouky a bylo mi jasno. Kvůli spěchu a tak trochu nesoustředění jsem do těsta zapoměla přimíchat mouku. Očekávala jsem, že z trouby vytáhnu nějakou sladkou apokalypsu (ostatně nebylo by to moje první ani poslední fiasko v kuchyni...), ale těsto se nakonec jakž takž upeklo a konzistencí trochu připomínalo brownies. Asi to bylo tím množstvím žloutků, protože dort byl nakonec více než k jídlu!

Stále mi však nedala spát jedna myšlenka: když je hrozně dobrý "pokažený" sachr, jaký bude asi ten správně upečený...? Bude ještě lepší? Anebo to bude sušina, které se jinak obloukem vyhýbám? A proč by ten dort byl tak známý, kdyby nebyl v poctivé verzi opravdu dobrý?

A po svém dalším a tentokráte úspěšném pokusu vám mohu s čistým svědomým říct, že je to skvělý a velmi kvalitní čokoládový dort s příjemným chuťovým kontrastem meruňkové marmelády. Není zbytečně sladký a rozhodně se vyplatí jej upéci o den či dva dříve, než jej chcete jíst. Rozležení mu ohromně svědčí!


Sacher dort bez cukru

200g tmavé čokolády bez cukru
200g másla
70g sušeného Sladovitu (místo moučkového cukru)
6 vajec
140g panely (sušená třtinová šťáva)
180g hladké mouky

200g meruňkové marmelády bez cukru
1 lžíce meruňkové pálenky (případně rumu)
150g tmavé čokolády bez cukru
lžíce másla

Nejdříve si ve vodní lázni rozpusťte čokoládu a poté nechejte chladnout. Ve větší míse vyšlehejte změklé máslo se Sladovitem. Postupně k máslu zašlehávejte jeden žloutek za druhým a nakonec přimíchejte rozpuštěnou čokoládu.
Z bílků a špetky soli vyšlehejte sníh, přidejte prosátou panelu a vyšlehejte dotuha. Sníh spolu s přesátou moukou opatrně po částech vmíchejte do směsi na korpus.

Těsto nalijte do dortové formy (úspěšně jsem pekla v malé i velké dortové formě) vyložené pečícím papírem a pečte 50-60 minut při 160 stupních - troubu prvních 45 minut neotvírejte, aby těsto nekleslo. Upečený korpus nechte vychladnout, pak ho vyjměte z formy a rozkrojte na dva pláty.

Mezi pláty natřete marmeládu smíchanou s pálenkou a opět spojte k sobě. Na celý korpus ještě rozetřete tenkou vrstvou zbylé marmelády a nechte lehce zaschnout. Ve vodní lázni si dejte rozpustit zbylou čokoládu s máslem a touto polevou dort pomažte navrchu i po stranách. Dejte ztuhnout do chladu.

Dortu prospěje, když ho necháte den dva rozležet v chladu. Před podáváním ho nechejte aspoň 15 minut stát v pokojové teplotě a krájejte nožem namáčeným v horké vodě.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 aliziaa aliziaa | 15. února 2012 v 9:14 | Reagovat

Gratulace k výročí ;-) Jinak dort vypadá skvostně, až budu mít nějakou slavností příležitost, vím, co upeču  ;-)

http://mamou-stylove.blogspot.com/

2 Therése Therése | E-mail | Web | 15. února 2012 v 15:38 | Reagovat

Všechno nejjedlejší!!:-) Doufáme v další léta s tvým blogem, kam se moc ráda vracím:-) Mě oslavy čekají v březnu, tak se asi nechám inspirovat, protože to vypadá náramně jedle:-)

3 Pipi Pipi | Web | 16. února 2012 v 0:24 | Reagovat

Dámy, moc děkuji za milé komentáře, díky nim vždy dostanu sílu ve svém díle vytrvat... :-D

4 Papaja Papaja | Web | 16. února 2012 v 11:11 | Reagovat

Hmmmm... meruňkový džem s pálenkou? To musí být parádní! V kombinaci s čokoládou prostě skvělé. Milá Pipi, moc Ti gratuluji k blogo-narozeninám. Přeji Ti hodně chutí na psaní, focení a nákupy - máš vždy zajímavé tipy a nápady a moc ráda sem chodím :-)
Měj se krásně
P.

5 Pipi Pipi | Web | 16. února 2012 v 16:08 | Reagovat

[4]: Děkuji Pavlíno, to mám radost a příště zase u tebe... :-)

6 HaF HaF | Web | 19. února 2012 v 19:18 | Reagovat

Připojuji se ke gratulantům a taktéž přeji spoustu nápadů a receptů!

7 Pipi Pipi | Web | 20. února 2012 v 23:44 | Reagovat

[6]: Díky HaFe! :-)

8 Katka Katka | 23. února 2012 v 16:43 | Reagovat

Blahopřeji a přeju hodně štěstí do dalších let :-). Pečení dortů není moje silná stránka, ale Tobě se tedy povedl, snad jste si oslavu užili ;-).

9 Vilemína Vilemína | 1. března 2012 v 17:26 | Reagovat

To je už tři roky? Vždyť je to nedávno...tak ať se daří.

Myslela jsem u druhé fotky, že půjde o dort z červené řepy...tak přidávám jako tip pro vegetriánku!

10 Pipi Pipi | Web | 3. března 2012 v 20:19 | Reagovat

[9]: Ano, utíká to hrozně rychle! Díky za přání.

11 Madla Madla | Web | 24. března 2012 v 20:35 | Reagovat

Nádherný Sacher se ti povedl, musel být božský. Já už tuhle klasiku dlouho nedělala, tak děkuju za připomenutí, úplně jsem na něj dostala chuť!
A ke třetím! blogovatinám přeju spoustu nové inspirace, ať tě vaření a pečení stále tak baví a hlavně, ať svým skvělým a neotřelým stylem psaní bavíš své stálé i nestálé příznivce. moc ráda k tobě "chodím" na návštěvy :-)

12 Pipi Pipi | Web | 25. března 2012 v 14:54 | Reagovat

[11]: Děkuju Madlo, od tebe mě to opravdu těší! :-)

13 Darina Darina | E-mail | 29. května 2013 v 9:52 | Reagovat

Teda, na to bych si netroufla. Vypadá skvěle. Můj vrchol pečení je objednat <a href="http://www.cukrarna-hajek-hajkova.cz/vyrobky/dorty/" title="dort">dort</a> v cukrárně :D

14 marsi marsi | E-mail | 10. ledna 2015 v 14:25 | Reagovat

moc dobry

15 Blanka Blanka | 18. srpna 2015 v 19:17 | Reagovat

Vypadá krásně. Škoda, že obsahuje lepek. Jsem celiak, tak si musím nechat zajít chuť..

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama