Zapečené brambory s cuketou a ementálem

26. února 2012 v 11:22 | Pipi |  Hlavní jídla

Zapečené brambory - takové obyčejné jídlo, řeknete si. Musím se vám ale přiznat - zapečená zelenina (nebo těstoviny) jsou pro mě dosud nezdolaným kuchařským vrcholkem. Ano, fotka nahoře dokazuje, že tento typ jídla dokáži upéct, ale výsledek ještě nikdy! nebyl podle mých vysněných představ. Víte, co myslím...? Třeba aby zelenina, nebo těstoviny byly uvnitř měkké, ale nerozvařené, aby povrch křupal a přitom nebyl vysušený. Abych nepotřebovala kilo sýra k tomu, aby jídlo dobře chutnalo!

Stále jsem tedy na cestě za ideálním postupem a recept, který vám dnes ukazuji, je mým dosud nejnovějším experimentem. I když to není onen vysněný ideál, výsledek mám doma moc chutnal. A vyzkoušela jsem i variantu s mrkví místo cukety. Pouze jsem si plátky mrkve na chvíli spařila v horké vodě.

A co vy? Máte nějaký úžasný recept na zapečenou zeleninu/těstoviny, který se vždycky povede?








Zapečené brambory s cuketou a ementálem

800g předem uvařených brambor
400g cukety
250ml šlehačky
1 stroužek česneku
sůl, pepř
100g ementálu, nebo čedaru
lžíce másla


Rozehřejte si troubu na 220 stupňů. Předem uvařené a oloupané brambory spolu s cuketou nakrájejte na tenké plátky.

Do máslem vymazaného pekáče střídavě řaďte plátky brambor a cukety.

Šlehačku smíchejte s rozmačkaným česnekem, špetkou soli a pepře. Směsí zalijte zeleninu v pekáčku.

Na závěr posypte povrch zeleniny nahrubo nastrouhaným sýrem a přidejte kousky másla. Pečte 20 až 25 minut.


Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 ufa ufa | E-mail | 27. února 2012 v 6:39 | Reagovat

také zapékám brambory s mrkví, ale brambory mám na tenké plátky, neuvařené...naskládám do pekáčku(v mém případě do remosky, nemám troubu), osopíl, opepřím, a posypu směsí cibule a mrkve na kolečka, někdy nahrubo nastrouhané, kterou jsem předtím lehce osmahla na pánvi-začínám cibulí, tu udělám lehce do hněda, pak přidám mrkev, a ještě chvílí prosmažím. Na to dám zase vrstvu brambor, opět nezapomenout okořenit, celé zaliji tučnou šlehačkou, a nechám péct. Je to moc dobré, i bey sýra, a když si člověk vyladí meěkkost brambor, jedná se o lahodné šťavnaté jídlo. S cuketou by to takhle nešlo, to by byla na kaši, ale s tou mrkví je to dobrota.:-)

2 Pipi Pipi | Web | 27. února 2012 v 12:49 | Reagovat

Díky Ufo, to jsem přesně myslela - nějaký spolehlivý a léty prověřený recept. Už podle popisu to zní lahodně :-) Díky.

3 jari jari | 27. února 2012 v 20:55 | Reagovat

velice jednoduchý na práci, maloučko náročnější na druhy zeleniny, výsledek vynikající:
do těžkého(litina je nejlepší) kastrolu vrstvíme kolečka brambor, cibuli, plátečky másla, krouhanou kapustu, plátky česneku, posolit, opepřit, plátky másla, na kolečka mrkev, na plátky cuketa, sůl, pepř, máslo, krouhané bílé zelí, plátky brambor,sůl, pepř, máslo...přiklopit poklicí a bez otvírání a jakékoliv další péče na 90 minut do trouby na 130-150°C. Pokrm takto vzniklý je naprosto úžasný, posypaný strouhaným parmazánem a se sklenkou dobrého červeného nedostižný :-)

4 Pipi Pipi | Web | 27. února 2012 v 22:14 | Reagovat

[3]: Teda Jari, tvůj recept zní zajímavě, vůbec to neznám! Díky!

5 happy.lenulka happy.lenulka | E-mail | Web | 12. března 2012 v 16:25 | Reagovat

Tyto brambory mi dost chutnají. Můžeš vyzkoušet ;-) http://gurmankalenulka.blogspot.com/2012/02/zeleninove-zapecene-brambory.html

6 Pája Pája | 16. července 2013 v 16:06 | Reagovat

Mě nic jiného než zapečené jídlo nechutná dá se říct, takže receptů mám mnoho. Nejoblíbenější zapečené brambory+brokolice+kuřecí maso předem orestované na pánvičce+zalité smetanou a sýrem. Je také moc dobré zapéct kuřecí prsa+cibule+zalité tatarkou a zase sýr. :) U těchto jídel může člověk experimentovat:)

7 Pipi Pipi | E-mail | Web | 16. července 2013 v 22:36 | Reagovat

[6]: Brokolici mám taky hrozně ráda zapečenou, s nějakou sýrovou omáčkou... mňamy... :-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama