Nepečené čokoládovo-mandlové mini jahelníky

15. března 2012 v 14:14 | Pipi |  Dorty, koláče, sladká jídla


Dali jste si letos nějaké novoroční předsevzetí? A pokud ano, daří se vám je plnit? Jedním z těch mých závazků bylo mimo jiné hojnější konzumace jáhel. Loupané proso, neboli jáhly, jsou obecně považovány za jeden z nejzdravějších druhů obilovin. Jsou hodnotné také pro svůj vysoký obsah minerálních látek, například železa a forsoru. Neobsahují lepek, takže jsou doma u všech celiaků. Jsou mírně zásadotvorné, proto v našem těle pomáhají vyrovnávat účinky převážně kyselinotvorných potravin, které ve stravě běžného člověka bohužel převažují (živočišné výrobky, většina výrobků z mléka, pšenice - hlavně bílá mouka, cukr a tak dále...).

Chtěla jsem jáhly tentokrát uvařit jinak. Jsem unavená z různých variací jahelníku s jablky či jiným ovocem a zajímalo mě, jestli bych dokázala z těchto žlutých zrnek uvařit něco "luxusního" (rozuměj lákavého, plného chuti), co navábí i odpůrce zdravé stravy. Jestli se mi to povedlo asi úplně nezjistím, dokud si recept doma nevyzkoušíte a nenapíšete mi, jak vám chutnal... :-)


U jáhel mi trochu vadí, že bývají po uvaření často takové nějaké suché. Zvykla jsem si proto je vařit vždy v mléce, buď v klasickém kravském, nebo alespoň rýžovém. U tohoto receptu jsem však šla dál a použila široko daleko nejluxusnější tekutinu - mandlové mléko. Pokud někdy existovalo bájné antické božtvo, tak jsem si jistá, že popíjelo právě mandlové mléko. Je to totiž lehce nasládlý a naprosto delikátní nápoj. Je nutné, abych zdůrazňovala že je také velmi zdravý? Asi ne. "Božská" je ovšem i jeho cena. Za litrové balení (k dostání ve větších bio prodejnách, nebo na webu zde) zaplatíte od osmdesáti do sta korun. Když si jej občas dopřeji, říkám si, že je to vlastně lék a užívám si každý doušek... :-) Pokud nemáte problém s oříšky, vřele doporučuji tento mok vyzkoušet!










Nepečené čokoládovo-mandlové mini jahelníky

1/2 hrnku jáhel
2 hrnky mandlového mléka (případně rýžového, či klasického kravského)
špetka soli
50g kvalitní tmavé čokolády bez cukru
1 lžíce másla
hrst oloupaných mandlí
2 - 4 lžíce datlového sirupu (záleží na sladkosti použité čokolády)

čerstvé či mražené maliny na omáčku


Nejdříve si uvařte jáhly: odměřené množství několikrát důkladně spařte horkou vodou, zbavíte se tak případné hořkosti. Okapané jáhly vložte do silnostěnného hrnce a zalijte mandlovým mlékem. Vařte zpočátku na středním stupni, jakmile se směs začne vařit, přidejte sůl, ztlumte plamen a nechte jáhly bez míchání vařit a vsáknout veškeré mléko. Rozvaření je v tomto případě žádoucí, pouze ke konci hlídejte, aby se vám jáhly nepřipalovaly u dna nedostatkem tekutiny. Máte-li čas, je dobré nechat jáhly po odstavení z plotny ještě asi 10 minut pod pokličkou odpočinout. Pro jemnější strukturu jahelníků doporučuji směs za tepla projet ponorným mixérem.

Dále si dejte ve vodní lázni rozpustit nalámanou čokoládu spolu s máslem. Přilijte ji k hotové jahelné kaši, přilijte datlový sirup dle chuti a přisypte mandle, které jste si předtím lehce opražili na pánvi a nahrubo nasekali. Několik plátků mandlí si schovejte na ozdobu mini jahelníčků.

Důkladně promíchanou jahelnou kaši potom plňte do tvořítek na jednotlivé dezertní talířky. Náplň se snažte dobře "udusat", aby byl výsledek po vytažení tvořítka hezky kompaktní. Místo tvořítek můžete použít třeba větší vykrajovátka na cukroví.

Nechte mírně vychladnout a podávejte přelité horkými malinami. Množství vychází na cca čtyři mini jahelníčky.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 15. března 2012 v 14:32 | Reagovat

Tak tohle mi děláš naschvál, já tu v práci sedím o čaji a mrkvičce a týrám se pohledem na tuhle mňamku:-)))

2 Pipi Pipi | Web | 15. března 2012 v 20:37 | Reagovat

[1]: Promiň... :-DDD

3 Lucie Lucie | 16. března 2012 v 7:54 | Reagovat

Kombinace malin, hořké čokolády a mandlí hmm, tak tohle vypadá hodně dobře :-)

4 Pipi Pipi | Web | 16. března 2012 v 14:19 | Reagovat

[3]: Díky Lucie!

5 Vilemína Vilemína | Web | 20. března 2012 v 17:30 | Reagovat

Znám pod názvem flammeri, dělám z normální krupice, ale může být z různých "zrnin".

To mandlové mléko jistě jáhly značně vylepší, luxusní nápad!

6 Pipi Pipi | Web | 21. března 2012 v 0:51 | Reagovat

[5]: Díky za doplnění, Vilemíno. A mandlové mléko vřele doporučuji jakkoli a kdykoli... :-)

7 Madla Madla | Web | 23. března 2012 v 11:11 | Reagovat

Jéžiš, to vypadá úchvatně! Mě osobně jáhly moc chutnaj n alsano i na sladko, ale zbytek rodiny mé chutě nesdílí. Tohle však vypadá tak perfektně, že by to mohlo projít!
Až se probojuju přes zbytek jablek, které už nutně volají po spotřebování, tenhle dokonalý jáhlový dezert určitě vyzkouším!

8 Pipi Pipi | Web | 23. března 2012 v 19:31 | Reagovat

[7]: A jsem Madlo moc zvědavá, jestli vám doma bude chutnat!

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama