Óda na jaro a tak trochu zčernalé papriky

21. března 2012 v 0:29 | Pipi |  Texty a postřehy

Ačkoliv teprve dnes začíná jaro podle kalendáře, krásné teplé počasí nás oblažuje skoro celý březen. Už dlouho je cítit ve vzduchu změna. Osobně mám období přicházejícího jara hrozně ráda, je to takové probuzení ze spánku, a to nejen přírody, ale i člověka. Na jaře mě pokaždé neomylně přepadne chuť začínat a zkoušet nové věci, uklízet skříně, vyhazovat nahromaděný nepořádek a překvapivě i umývat okna.

Jak jste na tom s jarem vy? Je to i vaše oblíbené roční období? A milujete nebo nesnášíte jarní úklid? Alergiky prosím, aby se raději zdrželi komentářů na polétavé pyly, chci si totiž udržet pozitivní naladění. Díky za pochopení. :-)

Následující fotky se týkají toho jarního nutkání do "nových věcí". Poslední dobou narážím na docela pěknou (i když samozřejmě dovezenou) zeleninu v Lidlu. Nemám tenhle obchod ráda, protože je podle mě plný laciných nekvalitních potravin a mléčné produkty jiné značky než Pilos tam snad ani neprodávají, ale nemohu si pomoct, zeleninu tam mají hezčí, než v "luxusnější" Bille. Koupila jsem tedy krásnou rukolu a červené papriky a uvažovala o novém způsobu jak tyhle dvě suroviny propojit v jediný funkční celek. A napadlo mě, že bych mohla zkusit papriky zprudka opéci, zapařit v mikrotenovém sáčku a zbavit slupky. Tak jak to dělá třeba Jamie. Zkoušeli jste to někdy? Zní to hrozně jednoduše, ale chce to spíš asi opékat na plynu, protože na mojí pánvi se papriky do černa opekly jen tam, kde se dotýkaly pánve a okolo vzniklých černých puchýřků jsem slupku po zapaření svlékla, ale na zbylé části slupka mému nátlaku odolávala. Navíc jsem tím prudkým opékáním tak začmoudila kuchyň, že rázem nebylo vidět na druhý konec místnosti. Naštěstí si dýmu, unikajícímu z oken, nikdo ze sousedů nevšiml a nezavolal na mě hasiče... :-)




Sečteno, podtrženo - grilované papriky byly chuťově moc dobré, ale neměla jsem úplně dobrý pocit při sloupávání té zčernalé slupky. I když na druhou stranu je fakt, že imunita zdravého jedince by se měla pravidelně provokovat, třeba očkováním, nebo konzumací karcinogenu, aby došlo k vybudování armády protilátek. Ať žije pozitivní přístup!

PS: při aranžování rukolového salátu s ještě teplými a velmi kluzkými paprikami jsem si pěkně peprně zanadávala a nemohla si nevzpomenout na hlášku Julie Roberts z filmu Pretty woman - s...ě klouzavý... :-D



Foto: Pipi
 

Buď první, kdo ohodnotí tento článek.

Komentáře

1 happy.lenulka happy.lenulka | E-mail | Web | 21. března 2012 v 7:58 | Reagovat

Ahoj, můžu tě pozvat na svůj nově vznikající blog o zdravém stravování? Budu ráda za nového čtenáře ;-)

Snad se ti u mě bude líbit a budeš se ke mě občas chodit inspirovat, tak jako já k tobě.

Lenka

2 Pipi Pipi | Web | 21. března 2012 v 8:28 | Reagovat

[1]: Ahoj Lenko, moc ráda se "zajdu" kouknout k tobě na blog! Jaká je přesně adresa? Ten odkaz na web tady v příspěvku mi bohužel nefunguje.

Pipi

3 Therése Therése | 21. března 2012 v 13:31 | Reagovat

Jaro je nej období!! Po šedé a nudné gastrozimě mám doma čerstvou bedýnku plnou  ovozelu a dneska bude pečená řepa v papíru:-) A btw, můj blog dneska slaví druhé narozeniny, takže i tobě Pipi moc děkuju za podporu (i všem, kteří klikli na odkaz a mrkli:-)) a posílám kus virtuálního dortu:-)

4 happy.lenulka happy.lenulka | E-mail | Web | 21. března 2012 v 13:41 | Reagovat

ahoj. odkaz je zdravejist.blogspot.com :-)

5 Madla Madla | Web | 24. března 2012 v 20:23 | Reagovat

Já se přiznám, že jsem ještě papriky přímo nad plamenem neopékala. Lákalo mě, když jsem viděla, s jakou lehkostí nad plamenem opéká v kuchyni papriky či rajčata třeba Jamie Oliver, ale bála jsem se právě toho začouzení kuchyně. takže díky za report :-)
každopdáně salátek s pečenými paprikami vypadá skvěle, jarně a svže, přesně tak, jak má být. Hned bych si dala!

6 Pipi Pipi | Web | 25. března 2012 v 15:00 | Reagovat

[5]: Ano, Jamiemu jde vaření jako po másle a postup od něj vždy vypadá tak jednoduše, ale papriky asi opravdu vyžadují spíše přímý plamen. Alespoň mě se to na pánvi příliš neosvědčilo, i když výsledek byl chuťově dobrý. Jestliže má slupka zčernat, mělo by to podle mě proběhnout co nejrychleji, aby se tolik nevytvořily karcinogenní látky...

7 Therése Therése | E-mail | Web | 25. března 2012 v 17:59 | Reagovat

A hlavně je dobrý si při opalování paprik nad plynem vzít nějaké kleštičky (vlastní zkušenost:-D)

8 f. f. | Web | 3. dubna 2012 v 15:55 | Reagovat

A já se zas přiznám, že mi Lidl v něčem nevadí. Teda jako jo, umírají kvůli němu stromy, staví na zelených loukách a tak, ale ty ve městě beru. Nabídka vysokoprocenních čokolád, mascarpone za německé ceny a nakonec i některé ty Pilos výrobky (převlečená Hollandie - aspoň jogurty bývaly, i když jen 3% a "nezralé v kelímku:)"), čerstvý smetanový sýr na cheesecake a arašídové máslo mě donutí se zastavit, když jdu kolem. Mám kolem sebe 3 Alberty, ve kterých dohromady není nic a hned bych jeden za Lidl vyměnila:)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama