Luxusní pomazánka z červené řepy a artyčoků

21. dubna 2012 v 0:03 | Pipi |  Nezařazené recepty

Už dlouho jsem vás neoblažovala žádným svým kulinárním výtvorem, tak mi dovolte to nyní napravit. Poslední experimet v kuchyňské sekci naší malé domácnosti měl krvavý průběh...

Co asi můžete čekat od bláznivé vegošky :-) Tedy samozřejmě se nekonala žádná zabijačka, to jen ubohá červená řepa padla za vlast a stala se spolu s artyčoky součástí lahodné pomazánky. Přívlastek luxusní získala kvůli obsaženým konzervovaným artyčokům, které nejsou úplně levné a také nejsou běžně k dostání v každé "sámošce" a obdobné platí i pro sýr ricotta. Proto se podle mě tato pomazánka skvěle hodí na nějakou významější událost, třeba k pohoštění přátel, nebo na večírek. Červená řepa je svojí výraznou barvou jednoduše určena k vystavování. Červená barva jakožto barva krve je pro člověka nepřehlédnutelná.

Na závěr si dáme malý psycho - dotazník: jak jste na tom s výše uvedenou fotografií pomazánky - cítíte se k ní být podvědomě přitahováni? A co v tuto chvíli dělá vaše pravačka? Je stále v klidu na myši, nebo se nechtěně natahuje směrem k obrázku vyfoceného toastu s pomazánkou?

:-)







Pomazánka z červené řepy a artyčoků

1 středně velká řepa, předem uvařená či upečená
1 plechovka artyčoků
250g ricotty
svazek pažitky, najemno nakrájené
1 lžíce olivového oleje
šťáva z poloviny citronu
sůl, pepř
toastový chléb na podávání

Uvařenou řepu oloupejte a nakrájejte na kostky. Spolu s artyčokovými srdíčky je tyčovým mixérem rozmixujte na pyré. Následně k zelenině přimíchejte sýr ricotta, pažitku /nechte si trochu stranou na ozdobu/, olej a citronovou šťávu. Nakonec osolte a opepřete dle chuti. Podávejte na opečeném toastu.

Množství je cca pro 8 osob. Pomazánky je ve výsledku poměrně hodně, pokud jste tedy pouze malá domácnost, množství raději zmenšete.

Foto: Pipi
 

1 člověk ohodnotil tento článek.

Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 21. dubna 2012 v 13:49 | Reagovat

Vypadá to báječně, jen bych se ráda zeptala, nemám žádnou zkušenost s artyčoky - jak to chutná? Nahořkle, pikantně....

2 Pipi Pipi | Web | 21. dubna 2012 v 17:52 | Reagovat

[1]: To je docela těžká otázka, ta chuť je tak nevýrazná, že nevím, jak ji popsat. Řekla bych, že artyčoky chutnají lehce nakysle, ale je také možné, že to je tím lákem, ve kterém jsou naložené. Opravdu nevím, k čemu bych to připodobnila.

3 Madla Madla | Web | 24. dubna 2012 v 17:03 | Reagovat

Áááá, řepááá! Má pravačka stále beznadějně naráží na neporstupný monitor a mozek zblbý tou parádnickou fotkou jí v tom nedokáže zabránit. Červenou řepu zbožňuju, ricottu též, te´d jen sehnat u nás na malém městě konzervované artyčoky ...
Aby tě husa kopla, Pipi, dělat mi takové chutě :-)

4 Pipi Pipi | Web | 25. dubna 2012 v 12:01 | Reagovat

[3]: :-DD Díky Madlo!

5 Pavlína Pavlína | 26. dubna 2012 v 12:32 | Reagovat

Super - řepy prostě není nikdy dost :-P
P.

6 Michaela Michaela | E-mail | 18. května 2012 v 6:28 | Reagovat

ZDravim, Pipi, muzete se mi prosim ozvat na muj e-mail? Dekuji, Michaela

7 martin martin | 30. srpna 2014 v 21:20 | Reagovat

Dik za inspiraci, misto ricotty bylo mascarpone, moc dobre.

8 Pipi Pipi | E-mail | Web | 2. září 2014 v 20:36 | Reagovat

[7]: Díky za ohlas, Martine. Mascarpone miluju a vzhledem k jeho obsahu tuku nepochybuji, že pomazánka byla jedlá... :-D

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.
 

Aktuální články

Reklama