Komentáře

1 Therése Therése | E-mail | Web | 20. května 2012 v 15:14 | Reagovat

Já poslední dobou zjišťuju, jak moc se toho dá upéct bez jakéhokoli vážení, prostě jen od oka, hlavně takovéhle koláče, lité buchty, muffiny a je to osvobozující pohoda:-))

2 Pipi Pipi | Web | 20. května 2012 v 15:33 | Reagovat

[1]: Souhlas! :-)

3 HaF HaF | Web | 22. května 2012 v 22:50 | Reagovat

Kolem této knihy už chodím hodně dlouho, asi už nebudu a pořídím si ji! Koláč vypadá moc dobře.

4 Pipi Pipi | Web | 23. května 2012 v 0:23 | Reagovat

[3]: Děkuju HaFe. Kniha myslím stojí za to - u každého zdravého receptu je zároveň i recept bezvaječný a také klasický, takže člověk vidí recept v souvislosti a případně si může vybrat, jak moc zdravou variantu zvolí.

5 Therése Therése | E-mail | Web | 25. května 2012 v 11:57 | Reagovat

Nemáte někdo zkušenost s Bio kuchařkou Hanky Zemanové nebo s jejím Receptářem? Vždycky na ně koukám, přijdou mi hrozně drahé a v bio potravinách se tak nevyznám, abych zhodnotila, jestli je cena úměrná kvalitě...dík:-)

6 Pipi Pipi | Web | 25. května 2012 v 12:17 | Reagovat

[5]: Ahoj Therése, obě knihy mám a mohu ti je bez zaváhání doporučit. Jsou to takové bio Bible :-)

V první kuchařce je hodně prostoru věnováno ekologickému zemědělství a konkrétním zemědělcům plus hodně receptů.

Bioabecedář je oproti tomu encyklopedie všeho zdravého od quinoy, mořských řas, fazolek azuki až po amarant. Každá surovina je podrobně popsána a doporučena ke konkrétnímu využití. A menší část knihy tvoří recepty. Nejprve jsem byla malinko zklamaná, že jsou recepty v menšině, ale už mi to nevadí. Kdykoliv si potřebuji ujasnit jak co vařit, nebo k čemu použít, sáhnu po abecedáři.

Záleží na tom, do jaké míry tě zdravá výživa zajímá. Podle mě si knihy svoji vyšší cenu zaslouží. Pokud ti jde ale především o recepty a info tě moc nezajímá, můžeš si hodně receptů od Hanky vyhledat například ve starých číslech Apetitu. Hanka v nich měla rubriku a každý měsíc tam vycházel jeden recept.

Já jsem pekla například Hančiny krekry: http://leblogdepipi.blog.cz/1101/slane-spaldove-krekry-se-sezamem

a tvarohovo kukuřičný koláč (bombastický): http://leblogdepipi.blog.cz/1106/kukuricno-tvarohovy-kolac-s-ovocem

a také kamutový koláč: http://leblogdepipi.blog.cz/1105/kamutovy-kolac-s-drobenkou

7 Therése Therése | E-mail | Web | 25. května 2012 v 14:03 | Reagovat

[5]:Díky moc, já právě Hanku znám z apetití rubriky, ale co mě zarazilo bylo právě třeba víc povídání a míň receptů, než jsem asi čekala. Na druhou stranu, pokud je někdo fanda do bio a zdravé kuchyně, tak takovou investici chápu:-) Díky za info!!

8 tinka tinka | 22. července 2012 v 15:41 | Reagovat

Práve som urobila výborný koláč so špaldovou a celozrnnou pšeničnou múkou. Ponúkam recept: 250 ml (1 šálka) špaldovej celozrnnej múky hladkej, 250 ml celozrnnej pšeničnej múky hladkej, 2 vajcia, 125 ml trstinového cukru, 2 PL medu, štipka soli, 125 g masla, 1 kyslá smotana, 1 prášok do pečiva. Z týchto surovín vypracujeme cesto, dáme do plechu, na to nadrobíme asi 300 g tvarohu, na to nejaké ovocie ja som použila slivky a čučoriedky a na vrch zmiešame 10 Dg mletých orieškov s cukrom najlepšie trstinovým a na to som ešte nastrúhala Margot čokoládku. Pečieme na 170 stupňov asi 20 min. Dobrú chuť!

9 Pipi Pipi | Web | 23. července 2012 v 12:48 | Reagovat

[8]: Teda, tvaroh navrch těsta je skvělý nápad. Díky Tinko!

10 marika marika | E-mail | 17. října 2012 v 16:04 | Reagovat

dobry den. Casto sem zajdu na hledanou,pro nejaky dobry recept. Vcera vecer jsem kolac,s par zmenami pekla...uz rano po snidani nebyl :-)  zkusila jsem pouzit misto cukru sladenku,sypkou, misto mleka mleko pohankove a misto oleje dzus. Nedavno jsem totiz narazila nekde na to,ze je mozne olej za dzus zamenit a neslo mi to do hlavy...ale vyzkouseno,ostatnimi nepoznano a mne lip straveno... Pekny den a dekuju za moznost navstevovat pekny blog, jen tak dal...

11 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. října 2012 v 17:01 | Reagovat

[10]:Dobrý den, Mariko. To jsem moc ráda, že se koláč povedl i s vašimi úpravami, je to evidentně "blbuvzdorný" recept.

O sypké sladěnce jsem ještě neslyšela, ale podívám se po ní ve zdravé výživě, protože přírodní sladidlo v sypké formě zrovna hledám, takže děkuji za tip!

Setkala jsem se s tím, že se jablečným džusem, nebo jablečným kompotem ve veganských receptech nahrazují vejce, ale olej? To by mě nenapadlo. Opravdu se vám koláč lépe trávil? A nebyl moc dusivý bez tuku?

Děkuju za komentář,
Pipi

12 Marika Marika | 17. října 2012 v 19:21 | Reagovat

Blbuvzdorný? Tomu nerozumím... Jako,že sem blb? Jen jsem to chtěla vyzkoušet a nikdo nic nepozal, seché to nebylo, on ten džus suchý mo není...Moc mě mrzí Vaše reakce. Jmenuje se to Sladovit, tak to jsem spletla, asi vážně blb jsem. Trošku jsem se teď opotila, nečekaná reakce. Není to z mé hlavy a protože mě to zaskočilo, chtěla jsem vyzkoušet...

13 Marika Marika | 17. října 2012 v 19:30 | Reagovat

http://www.omlazeni.cz/cim-nahradit-olej-59-302473-0.html

Peču průměrně třikrát do týdne, denně vařím a ted mě vážně mrzí, že vše, o co se tu snažím musí být blbuvzdorné...jinak by se to asi nepovedlo...na pohankovém mléce a sladu nic špatného nevidím a ten džus to byl, jak jsem výše psala, pokus ale ne z mé hlavy. Mějte pěkný den a ať Vám jde vaření,pečení i psaní od ruky...

14 Pipi Pipi | E-mail | Web | 17. října 2012 v 21:22 | Reagovat

[13]: Proboha Mariko! Já vás nechtěla urazit!!! Blbuvzdorným receptem je myšlen třeba recept na muffiny, který se prostě vždycky povede, i když s tím člověk dělá veletoče, nebo "zblbne" poměr surovin a dá je napřeskáčku. Rozhodně jsem nechtěla naznačit, že jste hloupá, moc mě mrzí, že jste to tak chápala a omlouvám se.

Naopak jsem ráda, že jste zkusila i zdravější variantu a díky tomu jsem se dozvěděla něco nového o receptu.

Ještě jednou se omlouvám za nedorozumění!
Pipi

15 Marika Marika | 17. října 2012 v 22:46 | Reagovat

Teď je chyba na mé straně. Tak strašně často obhajuji to, co jím a vařím... špatně jsem to pochopila, omlouvám se. Mrzelo mě to hlavně proto, že sem ráda a často chodím a taky proto, že to byl úplně první komentář, co jsem kdy kam napsala. Přeji dobrou noc :)

16 Pipi Pipi | E-mail | Web | 18. října 2012 v 13:40 | Reagovat

[15]: Tak já jsem hlavně ráda, Mariko, že jsme si to vysvětlily, mrzelo by mě, kdybyste litovala hned svého prvního komentáře.

Ohlasy od čtenářů a zvláště ty pochvalné jsou hnacím motorem všech blogerů, takže se prosím neostýchejte a komentujte jak je libo!

Obzvlášť, když máte zkušenost se zdravými obměnami receptu, to je pro mě vždycky přínosem, protože se snažím vařit čím dál zdravěji.

Takže ještě jednou díky! :-)
Pipi

17 Eliška Eliška | 26. října 2012 v 21:19 | Reagovat

Dobrý den, moc ráda chodím na vaše stránky se inspirovat k receptům, hlavně ten švestkový koláč z dvacátých let jsem si úplně zamilovala. :) Pustila jsem se dneska už podruhé do tohoto koláče, ale zase se mi nepovedl. Jedinou změnu oproti receptu jsem udělala, že jsem namísto hladké mouky špaldové (120g) dala klasickou pšeničnou, protože špaldovou mám jen celozrnnou, které jsem dala těch předepsaných 180g. Jinak jsem se přesně držela množství i postupu, ale těsto ani jednou nevypadalo, že by se dalo někam vlít, spíš bylo tuhé a lepivé a ani po hodině se nedopeklo. Poprvé jsem pekla na klasický program, dneska jsem zkoušela dát horký vzduch a navíc jsem těsto trošku naředila, ale je to stejné :(
Jsem z toho nešťastná, takový zdánlivě jednoduchý recept a mně se nedaří. Nevíte, čím by to mohlo být?
Děkuji moc za odpověď a pěkný den :)
Eliška

18 Pipi Pipi | E-mail | Web | 26. října 2012 v 23:50 | Reagovat

[17]: Dobrý den, Eliško. Nejprve Vám chci poděkovat za milý komentář a mám ohromnou radost, že Vám chutná právě onen šveskový koláč, je takový jiný a nečekaně dobrý, ale nebyla jsem si jistá, zda nejsem jediná toho názoru.

Z Vašeho problému s univerzálním koláčem jsem opravdu překvapena. Je fakt,že používám téměř pokaždé špaldovou mouku různého typu, ale mezi hladkou pšeničnou a hladkou špaldovou by neměl být velký rozdíl. Spíš mám pocit, jestli tam není nějaký "technologický" problém. Opravdu jste nejdřív smíchala suché směsi, potom mokré a teprve pak je vzájemně promíchala? Nestalo se Vám náhodou, že jste prášek do pečiva přimíchala do tekuté směsi? V takovém případě totiž kypřidlo vyšumí a těsto nemusí vyběhnout.

O víkendu nakoupím bílou pšeničnou mouku a otestuji recept ještě s tímto typem mouky. Dám Vám pak vědět!

Pipi

19 Pipi Pipi | E-mail | Web | 27. října 2012 v 14:17 | Reagovat

[17]: Tak, Eliško, právě jsem dopekla koláč, ve kterém jsem použila hladkou pšeničnou mouku, typ 530 a dále jsem se držela postupu, pouze jsem povrch koláče posypala slunečnicovými semínky místo ořechů. A výsledek je stejný, jako s hladkou špaldovou, naprosto bez problémů se koláč upekl po 25 minutách. Udělala jsem pro Vás dvě fotky a přidala jsem je dodatečně k článku (jsou to ty poslední dvě).

Možná byla chyba v mém popisu, když jsem psala, že těsto by se mělo "vlít" do formy. Asi Vás to zmátlo, protože ono to těsto není úplně tekuté, je spíše jako kaše, takové hustší, kvůli celozrnné mouce. Vždycky jej pak musím ještě lžící namáčenou ve vodě uhladit až ke krajům, protože opravdu se lepí. Proto jsem Vám vyfotila samotné těsto a doufám, že Vám pomůže si udělat představu o jeho konzistenci a také jsem to upřesnila v receptu. Takže možná byla konzistence Vašeho těsta správná, jen jste kvůli nepřesnému popisu čekala něco jiného, tekutějšího.

Nicméně stále nerozumím tomu, proč by se Vám koláč neměl upéci ani po té hodině, jak jste psala. Zkoušela jste test špejlí a stále se těsto na ni lepilo? Na druhé fotce je nakrojený koláč, abyste viděla výsledný vzhled upečeného těsta.

20 janeeS janeeS | 11. března 2013 v 19:18 | Reagovat

Dobrý den, ráda bych vyzkoušela váš recept. Mám doma jen hladkou špaldovou mouku ale nemám celozrnnou, šlo by to nahradit jinou moukou?

21 Pipi Pipi | E-mail | Web | 11. března 2013 v 22:05 | Reagovat

[20]:Zdravím Vás! Mám vyzkoušeno, že recept bez problému funguje s polohrubou moukou, tzn. když obě mouky v receptu - hladkou i celozrnnou - nahradíte polohrubou. Zmiňovala jsem to mimo jiné i u kokosových muffinů, které vycházejí z totoho univerzálního těsta: http://leblogdepipi.blog.cz/1208/zasnezene-muffiny-aneb-kokos-a-brusinky-na-scenu-prosim

Pokud ale chcete využít onu hladkou mouku, kterou máte k dispozici, tak bych ji zkusila z poloviny smíchat s hrubou moukou, což by myslím mohlo fungovat. Pouze se samotnou hladkou moukou bych se do toho koláče nepouštěla, musela byste totiž snížit množství tekutiny a i kdyby se Vám koláč povedl, jde to tak nějak proti jeho podstatě, tedy že je (částečně) celozrnný.

22 Dáša Dáša | Web | 3. května 2013 v 12:29 | Reagovat

Upečeno, nafoceno, přídáno a ochutnáno. Děkuji za publikovaný recept. Koláč mně překvapil, je moc dobrý a příprava je super rychlá.Díky

23 Pipi Pipi | E-mail | Web | 4. května 2013 v 13:36 | Reagovat

[22]: Děkuji, Dášo. Jsem ráda, že Vám chutnal, je to takový ten vděčný koláč, na který se můžete spolehnout.

24 Tereza Tereza | E-mail | 4. února 2014 v 11:27 | Reagovat

Dobrý den,
minulý týden jsem objevila Váš blog a jsem nadšená prakticky ze všech receptů. Vlivem pomalého zažívání a neustálé zácpy se ze mě pomalu stává vegetarián (maso mému zažívání opravdu nesvědčí, ale zatím mi stále chutná :-), takže jsem ho jen omezila), proto se mi moc líbí Vaše "líné" recepty. Mimoto jsem také zatížená na sladkosti.
Váš špaldový koláč jsem hned musela vyzkoušet - neměla jsem sice celozrnnou špaldovou mouku, tak jsem namíchala špaldovou polohrubou a pšeničnou hladkou - těsto bylo o něco řidší, než uvádíte v receptu, ale předpokládám, že to bylo nepřítomností celozrnné mouky :-). S jahodami a mandlemi byl koláč výborný. Jen jsme s mužem zvyklí na více sladké (a to oproti všem receptům snižuji množství cukru!), tak možná příště přidám lžíci medu nebo tak.
Ještě jsem o víkendu vyzkoušela kukuřičný nákyp a ten nám taky moc chutnal. Určitě podle Vás vyzkouším i další recepty. Díky.

25 Pipi Pipi | E-mail | Web | 6. února 2014 v 16:32 | Reagovat

[24]: Dobrý den, Terezo. Děkuji mockrát za pochvalu, jsem vždycky ráda, když moje recepty někoho inspirují tak, že se do nich rovnou i pustí. Chválím Vám zlepšování svého stravování a rozhodně se netrapte tím, že Vám maso chutná, to, že jste jej omezila ve prospěch rostlinné stravy je samo o sobě skvělé!

Fakt, že byl na Vás koláč méně sladký, než jste s mužem zvyklí mě nepřekvapuje, sama jsem udivená, jak moc se mi (ve srovnání s dřívějšími recepty) posunula míra sladivosti. A věřte mi, že budete-li chtít, můžete sladké hodně omezit (podobně jako solení), aniž byste se cítila "na dietě". Bohužel to vyžaduje vyhnout se kupovaným sladkostem a péci si sama. Záleží na Vás...

Sladké předpisy sice zveřejňuji podle své momentální sladivosti (tedy méně než je u ostatních zvykem) hlavně proto, že si říkám, že něco dosladit, nebo na závěr pocukrovat není problém, opačně je to těžší.

Díky za komentář! :-)

26 Blanka Blanka | E-mail | 1. dubna 2014 v 21:36 | Reagovat

Dobrý den,
děkuji za skvělý recept na špaldový koláč,dala jsem tam celozrnnou spaldovou mouku,hladkou špaldovou jsem neměla,tak jsem dala obyčejnou hladkou asi 100g,koláč krásně vyskočil,chuťově je vynikající,nahoru jsem dala jablka a ořechy,dětem míč chutnal,rada peču zdravější varianty koláčů,víc si na nich pochutnam.Diky za ten úžasný recept

27 Pipi Pipi | E-mail | Web | 1. dubna 2014 v 23:06 | Reagovat

[26]: Dobrý den, Blanko, jsem ráda, že i Vás zaujal tento spolehlivý recept. Mám ho velmi ráda a často jej upravuji a opravdu mě ještě nikdy nezklamal. Špaldovou mouku považuji za zdravější variantu pšenice, než tu klasickou, ale pokud ji nemáte po ruce, nebo je na Vás drahá, tak ta klasická má identické pečící vlastnoti, takže tím nic nemůžete zkazit... :-)

Díky za komentář!

28 petra petra | 17. dubna 2016 v 20:04 | Reagovat

Moc dobry recept, testo je chutove vynikajici, sice trosku sussi, ale priste dam vice ovoce, kolac hezky nabehl. Na taliri jsem jeste polila javorovym sirupem ;-)

Nový komentář

Přihlásit se
  Ještě nemáte vlastní web? Můžete si jej zdarma založit na Blog.cz.